Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Ωμή πρόκληση και παραδοχή του Θ. Σκυλακάκη πως η «αγορά» και η ΕΕ διαμορφώνουν την «τέλεια καταιγίδα» για τον λαό

«Κούφια» λόγια περί στήριξης των λαϊκών νοικοκυριών

Μια απίστευτη πρόκληση προς τον δοκιμαζόμενο λαό ήταν οι ανακοινώσεις του υπ. Ενέργειας σχετικά με τα μέτρα που... θα λάβει η κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που φέρνουν νέο ηλεκτρoσόκ στα λαϊκά νοικοκυριά.

Σαν ιεροκήρυκες της «αγοράς», από άμβωνος, ο υπ. Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου και ένας τεχνικός σύμβουλος μας «εξήγησαν» με «επάρκεια» γιατί είμαστε φτωχοί και γιατί θα πληρώσουμε το ρεύμα χρυσάφι!

Ακούσαμε για το «φορτωμένο» καλώδιο της Ρουμανίας, για το ντικάπλινγκ, αλλά και για τα... futures της αγοράς που εκτιμούν ότι οι τιμές θα πέσουν από τον Αύγουστο και μετά. 

Φυσικά, ο Θ. Σκυλακάκης στο τέλος της εισηγητικής του παρέμβασης, ανέφερε ξεκάθαρα τις «δεσμεύσεις της ΕΕ» που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρεμβάσεων. 

Να σημειωθεί εξ αρχής πως δεν ανακοινώθηκε ούτε το ύψος του περιβόητου τέλους στους παραγωγούς Ενέργειας από φυσικό αέριο, ούτε το ύψος της όποιας επιδότησης στους λογαριασμούς καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει «να εξελιχθεί το φαινόμενο». 

Όσο για τα μεγάλα λόγια πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι «εξαντλεί τη δημιουργικότητά της για να στηρίξει τους καταναλωτές» με αναφορά στα 10 δισ. που έδωσε η κυβέρνηση -ουσιαστικά από την άλλη τσέπη της φοροαφαίμαξης του λαού, στους ίδιους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για εξασφαλιστεί η συνέχεια της κερδοφορίας τους- την περίοδο που υπήρχε κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς, είναι αποκαλυπτικό ότι σχεδόν 300 εκατ. εισπράχθηκαν από έκτακτη φορολογία των διάφορων ενεργειακών ομίλων.  

Τι φταίει λοιπόν για το ηλεκτροσόκ; Σύμφωνα με το υπουργείο, ο «παρατεταμένος καύσωνας που μεγαλώνει τη ζήτηση», η «μη επαρκής ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των χωρών της ΕΕ». 

Τι φταίει που οι λογαριασμοί λιανικής είναι ακόμα πιο ακριβοί; Μα, φυσικά, τα κάθε είδους τέλη (π.χ. ΕΤΜΕΑΡ) που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς για να πληρώνονται από την τσέπη του λαού οι διάφορες επιδοτήσεις στα «πράσινα» αρπαχτικά.   

Ενώ, λοιπόν, εδώ και πάνω από 10 χρόνια «ζάλιζαν» τον λαό για τα οφέλη που θα έχει και το φθηνό ρεύμα από την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας και τη «μονοκαλλιέργεια» των ΑΠΕ τώρα ουσιαστικά ομολογούν πως αυτό είναι το πρόβλημα! 

Λένε πως οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αξιοποιούνται πλήρως καθώς δεν υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να αποθηκεύει την Ενέργεια που παράγουν, πως στα πλαίσια της «αγοράς» και της διασύνδεσης γίνονται εξαγωγές ρεύματος σε χώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση (άρα οι πάροχοι εξασφαλίζουν περισσότερα κέρδη)!

Τώρα, ουσιαστικά θέλουν τον λαό να κάνει «χέτζινγκ» (!), όπως είπε ο υπουργός, να μελετά ποιο «χρώμα» τιμολογίου θα επιλέξει και να «προσμένει» πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, που βρίσκονται στο επίκεντρο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και χρηματοδοτούνται από την τσέπη του λαού, μπας και πληρώσει φθηνότερο το ρεύμα. 

Δεν είπαν κουβέντα για την πολιτική που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των εγχώριων λιγνιτικών μονάδων, για το ανύπαρκτο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων που θα περιλάμβανε και την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής Εενέργειας (που τώρα λένε πως οι υπάρχοντες δεν μπορούν να παράγουν πολύ λόγω του άνυδρου χειμώνα!), για τον τζόγο του χρηματιστηρίου Ενέργειας, την εισαγωγή πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, για τις αποφάσεις-εφιάλτη των ΝΑΤΟ και ΕΕ που ρίχνουν φωτιά στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία που έχει επιδράσεις και στα ζήτημα της Ενέργειας κ.λπ. 

Τέλος, παραδέχθηκαν όλοι τους ότι το πρόβλημα με την «αγορά Ενέργειας» είναι διαχρονικό, όλοι οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, αλλά ο ελληνικός λαός δεν πληρώνει τα πιο πολλά απ' όλους, οπότε... υπομονή!   

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως αυτά δεν είναι «στρεβλώσεις της αγοράς», είναι η κανονική της λειτουργία. Είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που έχουν υλοποιήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στηρίζοντας την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και της, με όλα τα μέσα, στήριξης των «πράσινων αρπαχτικών». 

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom