Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Ισραήλ: Το Ιράν εξαπέλυσε δεκάδες drones και πυραύλους - Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι (βίντεο)

Επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν

Δεκάδες drones και πύραυλοι εξαπολύθηκαν από το Ιράν με κατεύθυνση το Ισραήλ. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από τη μεριά του δηλώνει πως η χώρα του είναι έτοιμη να αμυνθεί.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν δεκάδες drones και πυραύλους με στόχο συγκεκριμένα σημεία στο Ισραήλ, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Εικόνες με drones μεταδίδονται στα social media, με τους χρήστες να υποστηρίζουν πως είναι του Ιράν.

Σύμφωνα με αναφορές Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, η Τεχεράνη έχει εξαπολύσει επιθέσεις με τουλάχιστον 50 drones. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως θα περάσουν ώρες μέχρι να φτάσουν στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα αναμένεται να φτάσουν στο Ισραήλ στις 02:00. To Ισραήλ κλείνει επίσης τον εναέριο χώρο από τις 00:30.

Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση από την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ιορδανία και Ιράκ έκλεισαν τον εναέριο χώρο

Το Ιράκ έκλεισε τον εναέριο χώρο του και διέκοψε κάθε εναέρια κυκλοφορία, ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Μεταφορών. Το ίδιο έχει πράξει και η Ιορδανία. Και οι δύο χώρες βρίσκονται ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν.

«Η ιορδανική αντιαεροπορική άμυνα είναι έτοιμη να αναχαιτίσει και να καταρρίψει οποιοδήποτε ιρανικό drone ή αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο της» δήλωσαν δύο ιορδανικές πηγές ασφαλείας.

Επίσης η Ιορδανία κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της απειλούμενης επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης

«Είμαστε έτοιμοι» λέει ο Νετανιάχου – Αναφορές πως έφυγε από τη χώρα

Σε διάγγελμά του ο Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να αποκρούσει μια επίθεση

«Πολίτες του Ισραήλ, τα τελευταία χρόνια, και ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας άμεσης επίθεσης από το Ιράν» τονίζει ειδικότερα.
«Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF είναι ισχυρές» προσθέτει. 

«Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών».

Την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές πως με το πρωθυπουργικό του αεροπλάνο έφυγε από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πως η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν ανέβηκε ακόμα περισσότερο σήμερα Σάββατο (13.04.2024) όταν το Ιράν κατάσχεσε πλοίο συμφερόντων Ισραηλινού επιχειρηματία.

Σε μια οργισμένη αντίδραση το Τελ Αβίβ ανέφερε πως η Τεχεράνη θα πληρώσει γι αυτή της την ενέργεια.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα (14.04.2024) κοντά στα Στενά του Oρμούζ. «Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουότσον.

«Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Τι λένε Έλληνες που μένουν στο Ισραήλ

Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ μίλησαν στον ΣΚΑΪ και περιέγραψαν τις ώρες αγωνίας. Όπως λένε όλοι περιμένουν το αν θα γίνει επίθεση ή όχι.

Τους έχουν δοθεί οδηγίες να έχουν μαζί τους νερά και εφόδια για τα καταφύγια. Επίσης ανέφεραν πως στα σχολεία όλη την εβδομάδα γίνονταν ασκήσεις. Ομογενής ανέφερε επίσης πως ξέρουν ότι έχουν την προστασία και του Αμερικανικού στρατού.

Επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον ο Τζο Μπάιντεν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, διακόπτοντας το Σαββατοκύριακό του στο Ντελαγουέρ, για να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή, μετά την κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του φορτηγού πλοίου, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, «συνδέεται» με το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο σήμερα το απόγευμα για να έχει διαβουλεύσεις με την ομάδα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του για τα γεγονότα στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε στον Τύπο ο Λευκός Οίκος χωρίς διευκρινίσεις.

Ισραήλ προς ΕΕ: Χαρακτηρίστε τρομοκράτες του Φρουρούς της Επανάστασης

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, που κατέλαβε νωρίτερα φορτηγό πλοίο στον Κόλπο.

«Καλώ την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ελεύθερο κόσμο να κηρύξει αμέσως το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στο Ιράν», έγραψε ο ισραηλινός υπουργός στον λογαριασμό του στο Χ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» το ιρανικό καθεστώς.

Κάπως έτσι, «δυναμιτίζεται» η ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή ενώ θεωρείται θέμα χρόνου ένα χτύπημα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως αντίποινα για το πρόσφατο πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό. 

«Οποιαδήποτε επίθεση θα λάβει άμεση απάντηση»

Το Τελ Αβίβ διαμηνύει ότι οποιαδήποτε επίθεση θα λάβει άμεση απάντηση ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το κλίμα ήρθε το περιστατικό με το πλοίο στα Στενά του Ορμούζ, εν μέσω των αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Οι ένοπλες δυνάμεις σε ύψιστο συναγερμό – Ματαίωση σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων

Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» εναντίον του από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή, δήλωσε νωρίτερα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, χωρίς να δώσει στοιχεία για την απειλή.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκάλαντ δηλώνει ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες και δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα από τηλεοράσεως, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Ταξιδιωτική οδηγία

Στο μεταξύ, ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες τους να αποφεύγουν επισκέψεις σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανο και Ιράν, εξέδωσαν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ αεροπορικές εταιρείες τροποποιούν προσωρινά τις πτήσεις τους στην περιοχή.

Η Ολλανδία κλείνει την πρεσβεία της στην Τεχεράνη την Κυριακή (14/4/24) για λόγους ασφαλείας και ίσως παρατείνει το κλείσιμό της και τη Δευτέρα, ενώ εμπορικές εταιρείες τροποποιούν τις πτήσεις τους ώστε να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο πάνω από τη Μέση Ανατολή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανανεώνει την οδηγία που έχει δώσει προς τους Έλληνες πολίτες, ζητώντας τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στο Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά εδάφη, το Ιράν και τον Λίβανο, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom