Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Διαρροή προσωπικών δεδομένων και στην Πυροσβεστική

Κατάφωρη παραβίαση του GPDR (Γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων) της Ε.Ε.

Εστάλη e-mail στις 18 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, που είχε τα προσωπικά στοιχεία 784 πολιτών, μελών εθελοντικών ομάδων και παραλήπτες εθελοντικές και διασωστικές ομάδες (και όχι μόνο). ● Οι διαμαρτυρίες των πολιτών και οι οργισμένες αντιδράσεις για προσφυγή στη Δικαιοσύνη τάραξαν τα νερά του Σώματος, που αντέδρασε στέλνοντας νέο e-mail, απολογητικό.

«Φωτιές» στην... Πυροσβεστική Υπηρεσία ανάβει διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Εκθετος ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με μια υπόθεση που θυμίζει έντονα την περίπτωση της κ. Ασημακοπούλου, αν και σε μικρότερη διάσταση. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση του GPDR (γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Την περίπτωση έφερε στο φως η τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα grtimes.gr και αφορά 784 μέλη 49 εθελοντικών ομάδων που είδαν τα ευαίσθητα προσωπικά τους δεδομένα να γίνονται... φέιγ βολάν στο διαδίκτυο! 

Αριθμοί αστυνομικών ταυτοτήτων, ημερομηνίες γέννησης, αριθμοί τηλεφώνων κ.λπ. κυκλοφόρησαν μέσω ηλεκτρονικών ταχυδρομείων από μια... γκάφα(;) που όμως έχει προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των θυμάτων κι αφήνει έκθετη τόσο τη φυσική όσο και την πολιτική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς αρκετοί από τους εθελοντές που είδαν τα προσωπικά τους δεδομένα να μοιράζονται ανεξέλεγκτα σκέφτονται σοβαρά να κινηθούν νομικά σε βάρος των υπευθύνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του grtimes.gr, το επίμαχο e-mail εστάλη στις 18 Απριλίου, με παραλήπτες εθελοντικές και διασωστικές ομάδες (και όχι μόνο). Σε αυτό περιλαμβάνεται αναλυτικό αρχείο, σε μορφή excel, με τα προσωπικά στοιχεία 784 πολιτών, μελών των εθελοντικών αυτών ομάδων.

Το έγγραφο διαμοιράστηκε μόλις 15 μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με σκοπό να προσκαλέσει τους εθελοντές σε εκπαίδευση για «θεματικές πυρκαγιές» το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, στην αίθουσα του Δημαρχείου Πανοράματος, φέροντας την υπογραφή του «Γραφείου Εκπαίδευσης Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης». 

Με αυτό, εξηγείται στους παραλήπτες ότι μόνο όσοι δουν το όνομά τους στη λίστα θα μπορούν με την επίδειξη της ταυτότητάς τους να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση.

«Παρακαλούμε για την παρουσία στην ανωτέρω διημερίδα εκπαίδευσης, αποκλειστικά των μελών σας όπως αναγράφονται στο συνημμένο αρχείο (όπως μας έχει σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Π). Σε περίπτωση που δεν συμπεριλαμβάνεται στο αρχείο κάποιο μέλος δεν θα παρακολουθήσει την εκπαίδευση [...]», αναφέρει!

Βεβαίως, υπήρξε ενόχληση και η ενόχληση έφερε διαμαρτυρίες και οι διαμαρτυρίες έφθασαν ώς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε, ως δημόσια υπηρεσία ασφάλειας, να τηρεί απαρεγκλίτως και με ιδιαίτερη προσοχή το GPDR. 

Είναι επιεικώς απαράδεκτο εκατοντάδες πολίτες και μάλιστα εθελοντές με διάθεση προσφοράς να βλέπουν μια κρατική υπηρεσία να διοχετεύει τα στοιχεία τους αντί να τα προστατεύει. Πρόκειται μάλλον για ένα ακόμη φαινόμενο προχειρότητας, αν όχι σκοπιμότητα, που δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από την πρόσφατη περίπτωση της κ. Ασημακοπούλου...

Οι εύλογες διαμαρτυρίες των πολιτών και οι οργισμένες αντιδράσεις για προσφυγή στη Δικαιοσύνη τάραξαν προφανώς τα νερά της πυροσβεστικής, που αντέδρασε στέλνοντας νέο e-mail, απολογητικό αυτή τη φορά. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, παραδέχεται το λάθος, αλλά διευκρινίζει πως το αρχικό μήνυμα εστάλη μόνο προς τους προέδρους και την επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση των εθελοντικών ομάδων, ενώ κάνει λόγο για εκ παραδρομής κίνηση, την οποία αποδίδει στην πίεση του χρόνου! 

Αλλά δεν μας λέει ποια ακριβώς είναι η πίεση χρόνου στην οποία αναφέρεται, από τη στιγμή που είναι γνωστό ότι η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μαΐου και η πρόσκληση για εκπαίδευση είχε προγραμματιστεί για το περασμένο Σαββατοκύριακο, δηλαδή δέκα μέρες πριν από την επίσημη έναρξη. Γνωστοποιεί, πάντως, ότι για το περιστατικό έχει παραγγελθεί ήδη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom