Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Κινητοποίηση της ΚΝΕ: «Ήταν μία από μας, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική» (φωτο & βίντεο)


Με μία μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια πορεία έως το Μοναστηράκι, πλήθος νέων ανθρώπων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της ΚΝΕ με αφορμή τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους, που με τις πολιτικές τους στρώνουν το έδαφος για τις επόμενες γυναικοκτονίες.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με τα μέλη της ΚΝΕ να ξεδιπλώνουν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Ήταν μία από μας, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική».

«Δεν αντέχουμε άλλο με αυτή τη βαρβαρότητα. Δε συμβιβαζόμαστε να είμαστε καθημερινά έρμαια της κρατικής αδιαφορίας και οι ζωές μας να κρέμονται από μία κλωστή γιατί η προστασία τους δε θεωρείται προτεραιότητα για το κράτος», τόνισε στην ομιλία της στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα η Αφρ. Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων πως «δεν είναι τυχαίο που όταν είναι να πλειστηριάσουν το σπίτι μιας οικογένειας, ακόμα και ΑμΕΑ για να το δώσουν σε τραπεζίτες παρατάσσονται διμοιρίες ΜΑΤ, αλλά όταν πρόκειται να προστατευτεί μια νέα γυναίκα δεν βρίσκεται 1 περιπολικό. Ούτε είναι τυχαίο ότι μια γυναίκα περνάει έναν ''Γολγοθά'' με τις μακροχρόνιες και πολυδάπανες νομικές διαδικασίες μέχρι να καταδικαστεί ο δράστης - ''τέρας''. Αλλά προχώρησε πρόσφατα η απαράδεκτη καταδίκη του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην Αττική για τη συνδικαλιστική του δράση, γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην απεργία. Αυτό είναι το κράτος τους, οι κυβερνήσεις του, η δικαιοσύνη του και η αστυνομία του. Εχθρός ο λαός που αγωνίζεται για το δίκιο του, αβοήθητος ο λαός που απευθύνεται σε αυτό για τα αυτονόητα».

Η Αφρ. Μπόμπολη καυτηρίασε επίσης το γεγονός ότι την οκταετία 2015-2023 οι κυβερνήσεις έδωσαν για τη χρηματοδότηση δομών προστασίας των γυναικών λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δίνουν λεφτά με το τσουβάλι για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, για οπλισμό στην Ουκρανία, για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, που έχει στοιχίσει τη ζωή και σε χιλιάδες γυναίκες και παιδιά.

Η Αφρ. Μπόμπολη σημείωσε ότι η ΚΝΕ απαιτεί να αυστηροποιηθεί εδώ και τώρα το ποινικό πλαίσιο και η ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, σε κάθε µορφή τους και παράλληλα άμεσα μέτρα για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από την πολύμορφη βία και συγκεκριμένα:

• Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, συμβουλευτικών κέντρων, στελεχωμένων με ειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ. Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Δημόσιο και δωρεάν δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών με επίκεντρο τη γειτονιά.

• Στελέχωση των σχολείων και των Πανεπιστημίων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.), που έγκαιρα θα εντοπίζουν και θα αντιμετωπίζουν και τα φαινόμενα βίας και ενδοοικογενειακής βίας.

• Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές, στους χώρους κατάρτισης από επιστημονικούς, κρατικούς φορείς.

• Ολόπλευρη οικονομική, νομική, συμβουλευτική στήριξη των παιδιών, των οικογενειών των δολοφονημένων γυναικών, με ευθύνη του κράτους.

Καταλήγοντας είπε ότι «κάθε νέα και νέος που ασφυκτιά από τη δυσωδία της σαπίλας του καπιταλιστικού συστήματος που κοστολογεί και αντιμετωπίζει τόσο κυνικά την ανθρώπινη ζωή, να κάνει την οργή και την αγανάκτηση που νιώθει δύναμη ανατροπής!».

Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με τα συνθήματα να δονούν το κέντρο της πρωτεύουσας. «Σύστημα απάνθρωπο που προκαλεί οργή, στα σάπια ιδανικά καμία ανοχή» και «Καμία μόνη - ξεσηκωμός, ασπίδα προστασίας θα γίνει ο λαός» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους για τη δολοφονία, αλλά και γενικότερα του συστήματος: «Σάπιες αξίες, σάπια ιδανικά, φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά».

Παράλληλα, κατήγγειλαν την προκλητική παρουσία της αστυνομίας, η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη και στη σημερινή κινητοποίηση. «Τόση αστυνομία σε κάθε μας πορεία, κανένας σας δε βρέθηκε στη γυναικοκτονία», ήταν το σύνθημα που αντηχούσε, καυτηριάζοντας τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της αστυνομίας στο χτύπημα του εχθρού λαού.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom