Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων: Το υπουργείο αρνείται να απαντήσει στα θύματα

Με νέες νομικές ενέργειες θα απαντήσουν οι ομογενείς εάν το υπουργείο δεν συμμορφωθεί με το νόμο

Πολιτικές αντιπαραθέσεις και νομικές εξελίξεις για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών αναμένονται τις επόμενες ώρες, καθώς ο δικηγόρος ομογενών που κατέθεσαν αγωγές εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου, Βασίλης Σωτηρόπουλος, καταγγέλλει πως το Υπ.Εσ. αρνείται να ικανοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά των ομογενών και να δώσει αντίγραφα των προσωπικών δεδομένων που διατηρεί για εκείνους.

Ειδικότερα, ο δικηγόρος ενημερώνει πως ένας αριθμός αποδήμων Ελλήνων υπέβαλε αιτήματα στο υπουργείο Εσωτερικών για να τους χορηγηθούν αντίγραφα από τα δεδομένα που τηρεί το υπουργείο σχετικά με τον εκλογικό κατάλογο. 

«Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 15 του #GDPR, δυνάμει του οποίου ο υπεύθυνος επεξεργασίας έχει υποχρέωση να χορηγήσει αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί στο αρχείο του προς το ίδιο το υποκείμενο των δεδομένων», σχολιάζει ο Β. Σωτηρόπουλος.

Αντί όμως το υπουργείο Εσωτερικών να στείλει αντίγραφα των δεδομένων στους απόδημους που το ζήτησαν, απάντησε αναπαράγοντας άρθρα και διατάξεις του GDPR χωρίς όμως να ικανοποιεί το δικαίωμα χορήγησης αντιγράφων, σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δηλαδή, το Υπουργείο Εσωτερικών που άφησε τα δεδομένα των αποδήμων να διαρρεύσουν δεξιά και αριστέρα, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να ικανοποιήσει το νόμιμο δικαίωμά τους και να τους δώσει αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί για αυτούς. 

Σχετικά με αυτό το θέμα έχω υποβάλλει σήμερα καταγγελία στον DPO του Υπουργείου Εσωτερικών περιμένοντας το θέμα αυτό να λυθεί εντός της επόμενης ημέρας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουμε νέα νομικά μέτρα κατά παντός υπευθύνου προσώπου», καταλήγει ο δικηγόρος αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων νομικών ενεργειών. 

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom