Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Ρέντης: Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του αστυνομικού Λυγγερίδη


Μία εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπόγεια μέσα στους οργανωμένους οπαδούς και ακροβατούσε μεταξύ χουλιγκανισμού και οργανωμένου εγκλήματος αποκαλύπτεται μέσα από την τετράμηνη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 31χρονου αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη κατά τα δραματικά επεισόδια στου Ρέντη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πέντε αρχηγικά μέλη – ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη, 20 στελέχη πειθήνια όργανα των μεγάλων αφεντικών, 40 συνεργαζόμενα μέλη που κατά περίσταση αναλάμβαναν ειδικούς ρόλους και περισσότερα από 100 ακόμη νεαρά άτομα που εκτελούσαν εντολές των αρχηγών, αποτελούν την ακτινογραφία της οργάνωσης, που όπως επισημαίνουν οι έμπειροι αναλυτές, όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ στα χρονικά.

Όταν το παγωμένο βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, η ναυτική φωτοβολίδα έκοψε το νήμα της ζωής του 31χρονου αρχιφύλακα, μια ειδική ομάδα της Ασφάλειας, σε στενή συνεργασία με τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια, πήρε εντολή να ψάξει σε βάθος την υπόθεση. 

Οι αξιωματικοί που ανέλαβαν, μάζεψαν όλα τα βίντεο που κατέγραψαν τις κινήσεις των 150 χούλιγκαν, ωστόσο μέσω ενός προστατευόμενου μάρτυρα, κατάφεραν να αποσπάσουν ένα βίντεο, που τράβηξε φίλαθλος, ο οποίος παρακολουθούσε την αναμέτρηση βόλεϊ στο κλειστό γήπεδο Μελίνα Μερκούρη μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και κατέγραψε καρέ – καρέ, σε υψηλή ευκρίνεια, όλους τους οπαδούς.

Έτσι, οι αναλυτές της Ασφάλειας κατάφεραν να «λοκάρουν» την εικόνα από κάθε έναν εκ των κατηγορουμένων και να παρακολουθούν τις κινήσεις τους μέσα από τη σειρά των βίντεο που συνέλλεξαν και έβαλαν στο μικροσκόπιο, σε σημείο που να γνωρίζουν ακόμη και τα ρούχα που φορούσαν.

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σύστημα – λογισμικό κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν στίγματα των πέντε αρχηγικών μελών – αυτουργών και τις κλήσεις που έκαναν και δέχθηκαν τις επίμαχες ώρες, τόσο πριν όσο και μετά τη δολοφονική επίθεση.

Στη συνέχεια, από τα πειστήρια που κατέσχεσαν, προχώρησαν σε ταυτοποίηση DNA, ενώ γυρνώντας τον χρόνο 30 μήνες πίσω, ανέλυσαν 14 περιστατικά οπαδικής βίας, στα οποία συμμετείχαν τα συγκεκριμένα άτομα, από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και τις αρχές του μήνα που διανύουμε.

Όπως προέκυψε, από την επίθεση με μαχαίρι σε γυναίκα οπαδό του Παναθηναϊκού στο Ίλιον τον Μάρτιο του 2019, σε επιθέσεις εναντίον οπαδών άλλων ομάδων αλλά και σε μία ενδοοπαδική σύρραξη πριν μερικές ημέρες στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ολυμπιακού – Άρη στο γήπεδο Καραϊσκάκη, συμμετείχε η συγκεκριμένη ομάδα με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση.

Μάλιστα, από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι η επίθεση σε βάρος των αστυνομικών το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, ήταν προσχεδιασμένη ως αντίποινα στα όσα διαδραματίστηκαν τρεις ημέρες νωρίτερα στο Πανθεσσαλικό γήπεδο του Βόλου.

Ο μεταφερόμενος στρατός που είχε στήσει την τελευταία πενταετία η συγκεκριμένη συμμορία, είχε στην κορυφή της ιεραρχίας, έναν 40χρονο άνδρα με το προσωνύμιο «Κοντός», τον 27χρονο μάνατζερ γνωστού τράπερ, τον 36χρονο γνωστό με το ψευδώνυμο «Ρουμάνος», τον 31χρονο «Shark» και τον συνομήλικό του γνωστό στις πιάτσες με το όνομα «Κοκός».

Ο τελευταίος δε συνελήφθη, έχοντας στην κατοχή του ένα πιστόλι, ήταν μέλος της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» και είχε καταγραφεί να λαμβάνει μέρος σε 4 άγριες ρατσιστικές επιθέσεις.

Ο 40χρονος «Κοντός» συνελήφθη στα Γιάννενα μαζί με μια νεαρή κοπέλα, έχοντας στην κατοχή του 5.000 ευρώ, 4 κινητά και σύμφωνα με τους αστυνομικούς προσπαθούσε να διαφύγει στην Αλβανία. Προφανώς, είχε αντιληφθεί ότι ο κλοιός είχε σφίξει επικίνδυνα και οι διώκτες του ήταν στα ίχνη του.

Η δικογραφία με τις χιλιάδες σελίδες, περιλαμβάνει τα ονόματα 158 ατόμων, ωστόσο έχουν συλληφθεί μόλις 64. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, ταυτοποιήθηκαν, καθώς φέρεται να έχουν με κάποιο τρόπο συμμετοχή στις 14 σκληρές επιθέσεις της τελευταίας 5ετίας.

Δύο πιστόλια που βρέθηκαν στις έρευνες σε 58 σπίτια και 15 αυτοκίνητα, έχουν σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛΑΣ, προκειμένου να γίνει βαλλιστική εξέταση και να διαπιστωθεί αν και σε ποιες σκοτεινές υποθέσεις έχουν απασχολήσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι έρευνες θα επεκταθούν και σε άλλους – εκτός οπαδικού αντικειμένου – τομείς, στους οποίους είχαν δραστηριοποιηθεί τόσο τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης όσο και άτομα των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στην ογκοδέστατη δικογραφία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΩΠΟΤΑΣ - ΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΑ

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom