237 αλλοδαποί πορτοφολάδες δρούσαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι περίεργες συναντήσεις με «συναδέλφους» αστυνομικούς, η «προστασία» της αλβανικής μαφίας και ο πιστολέρο του Γκαζιού. «Στεναχωρώ τη γυναίκα μου γιατί δεν είναι καλή στο κλέψιμο και δεν έχουμε λεφτά…». Αυτή είναι μία από τις ενδεικτικές αναφορές μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, με την εμπλοκή συνολικά 237 ποινικών κυρίως αλβανικής και ρουμανικής καταγωγής, που ήταν χωρισμένη σε 6 ομάδες και κέρδος από τις εκατοντάδες κλοπές πορτοφολιών σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς περίπου 1.400.000 ευρώ. Στη δικογραφία που σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας έπειτα από πολύμηνη έρευνα καταγράφονται η εγκληματική καθημερινότητα, οι μέθοδοι, η λεία αλλά και οι… κακοτυχίες των κακοποιών. Οι δράστες, ωστόσο, δεν αποθαρρύνονταν, μένοντας σχεδόν ανενόχλητοι να συνεχίζουν τη δράση τους, παρότι στο κέντρο της Αθήνας και στα ΜΜΜ περιπολούν περί τους 700-800 αστυνομικούς.
Στη δικογραφία που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», μάλιστα, περιλαμβάνονται ύποπτες «συναντήσεις» των ποινικών με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που απέφευγαν να τους συλλάβουν, ο τρόπος που επεδίωκαν να τους επιβάλλονται περιοριστικοί όροι ώστε να αποφεύγουν την απέλαση, καθώς και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι προχωρούσαν σε «εγκληματικό τουρισμό» στην Ευρώπη.
Ενδεικτικό της ατιμωρησίας που απολάμβαναν τα μέλη της σπείρας είναι το γεγονός ότι οι 180 είχαν συλληφθεί συνολικά 870 φορές και παρέμεναν ελεύθεροι. Με άλλα λόγια, ο καθένας είχε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 5 συλλήψεις και μόλις 10 εκ των συλληφθέντων δεν είχαν ποινικό μητρώο, ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που είχαν κατηγορηθεί – άνευ συνεπειών – για παρόμοια αδικήματα μέχρι και 27 φορές. Τελικώς, μετά την απολογία τους προφυλακίστηκαν 26.
Με «προστασία»
Εξάλλου, μέλη της αλβανικής μαφίας επέβαλλαν σε άλλους κακοποιούς που ήθελαν να δράσουν στον «τομέα» τους – κυρίως στη Γραμμή 3 του μετρό Δημοτικό Θέατρο-Αεροδρόμιο – να τους παραδίνουν τις πιστωτικές κάρτες που έκλεβαν από τα πορτοφόλια και τις τσάντες των θυμάτων. Πρόκειται για μια ιδιόμορφη παροχή «προστασίας» με αντίτιμο το πλαστικό χρήμα της λείας τους.
Αυτός ο τρόπος «πληρωμής» επιλέχθηκε καθώς εκτιμούσαν ότι οι επιβάτες – κυρίως οι τουρίστες – καθυστερούν να αντιληφθούν και να δηλώσουν την απώλεια, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να προχωρήσουν σε συναλλαγές, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη.
Στη δικογραφία, δε, παρουσιάζονται στοιχεία για τη δράση του 37χρονου Αλβανού, ο οποίος προ μηνών είχε πυροβολήσει τρεις νεαρούς έξω από νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι και ο οποίος εμφανίζεται ως κλεπταποδόχος και διακινητής ναρκωτικών, με ορμητήριο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Σταθμό Λαρίσης.
Σε μια συζήτηση που έχει υποκλαπεί νομίμως από την ΕΛ.ΑΣ. ακούγονται οι δράστες να συζητούν για τους χώρους δράσης τους: «Ξέρεις πόσο καλά είναι από το Δουκίσσης Πλακεντίας. Μια-δυο τα καις (σ.σ.: κλέβεις), ρε. Αμα πάτε όλη η ομάδα εκεί, τους κάψατε τους μ…ες (σ.σ.: τα θύματα). […] Κάνεις εκεί κάποια ανεβάσματα και μια στάση, ρε, και έχει πολύ πράγμα για κάψιμο. Μετά ξανακατεβαίνεις και πάλι σε μισή ώρα. Ρε αδελφέ, εδώ έχει εμπόλεμη ζώνη εργασίας (σ.σ.: έχει πολύ κόσμο). Και ξανά σε μισή ώρα. Κάθε μισή ώρα, αδελφέ. Κατάλαβες, αδελφέ;».
Σε άλλον διάλογο εκφράζονται με θαυμασμό για συνεργούς τους: «Ρε, σου τα λέει ο αδελφός σου, ο Μπο βάζει το χέρι και βάζει το χέρι καλά. Ακου τι σου λέω, γιατί εγώ έτρεχα μαζί του, αδελφέ. Τα ξέρω».
Οι κακοτυχίες
Κάποιες φορές, ωστόσο, η λεία ήταν απογοητευτική: «Δεν έχω φράγκο. Να πεθάνω στη φυλακή! Χτες μου ζήτησες λεφτά. Αν σου πω, θα τρελαθείς. Πέντε πορτοφόλια το ένα μετά το άλλο, χωρίς λεφτά, ρε, 10 ευρώ. Ψιλά και την τελευταία φορά. Ολόκληρο τσαντάκι από το σακίδιο της Κολομβιανής, αν την έβλεπες, με βαλίτσες, κομψή, έλεγα «τέλος, ρε, πήραμε και εμείς κάτι τώρα». Να πεθάνω στη φυλακή. Τελικά, 15 ευρώ, ούτε τηλέφωνο μέσα, τίποτα, τρελάθηκα και έφυγα στο σπίτι. Για αυτά ήμουν νευριασμένος χτες το βράδυ».
Επιπλέον, έχει καταγραφεί ζευγάρι πορτοφολάδων να αναφέρεται στον εντοπισμό τους από αστυνομικούς, αποκαλώντας τους συνθηματικά «συναδέλφους». Αφού η γυναίκα αναφέρεται σε έναν «καλό μουσάτο ένστολο», ο οποίος «δεν την π…ε» (σ.σ.: εννοώντας πιθανότατα μη προσαγωγή της), συμπληρώνει: «Είπε ότι αν θα μας ξαναπιάσει θα μας δείρει και θα μας βάλει στη φυλακή», συμπληρώνει ότι «μαζί του ήταν και ο γέρος (σ.σ.: δεύτερος αστυνομικός)», για να σχολιάσει ο συνομιλητής της: «Είναι σκληρός έτσι αυτός στην αρχή. Μα, αν τους πιάνεις με το καλό, θα γίνεις φίλη τους».
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου