Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Σπύρο Μουστακλή - Ο Σπύρος Μουστακλής και ο υπάνθρωπος Παττακός (βίντεο)


Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του αντιστασιακού αξιωματικού Σπύρου Μουστακλή ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το σχετικό επεισόδιο της εκπομπής «ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ» με τους Χρήστο Οικονόμου, Βασίλη Παπαθανασόπουλο και Νάσο Αθανασίου, που προβλήθηκε από το ΕΙΡΤ στις 13 Σεπτεμβρίου 1974, ένα σπάνιο ντοκουμέντο.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Οικονόμου συνάντησε τον Σπύρο Μουστακλή την περίοδο, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ακολουθώντας θεραπευτική αγωγή, για να συνέλθει από την παράλυση που του προκάλεσαν τα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Απότακτος ταγματάρχης, ο Σπύρος Μουστακλής είχε μυηθεί στο κίνημα του Ναυτικού και οδηγήθηκε στην ΕΑΤ-ΕΣΑ μετά τη σύλληψή του τον Μάιο του 1973, απ’ όπου εξήλθε ανάπηρος και με σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, αρνούμενος να καταδώσει συνεργάτες του.

Ο φακός καταγράφει στιγμιότυπα από τις θεραπείες στις οποίες υποβαλλόταν, συνέντευξη της προϊσταμένης Εργασιοθεραπείας του νοσοκομείου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του, καθώς και εξωτερικά πλάνα από τα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Σπύρος Μουστακλής και ο υπάνθρωπος Παττακός 

Στις 28 Απριλίου 1986, έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μουστακλής.

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν ένας από τους αξιωματικούς που αντιστάθηκαν στην πράξη στη χούντα, «πληρώνοντας» με άγρια και φρικτά βασανιστήρια για 47 μέρες και νύχτες με τραγικά αποτελέσματα για την υγεία του.

Στο βίντεο που ακολουθεί (απόσπασμα από την εκπομπή «Μηχανή του χρόνου») αποδεικνύεται, σε 1 λεπτό, ποιοί ήταν οι υπάνθρωποι της χούντας, οι Παττακοί και οι Παππαδόπουλοι.

Στην αρχή του βίντεο ο Παττακός απαντά για τα βασανιστήρια: «Όλα αυτά είναι ψέματα. Κανένας δεν τους άγγιξε ποτέ».

Χρόνια αργότερα ο Παττακός απαντά (0:43 στο βίντεο) για τα βασανιστήρια στον αξιωματικό, με αντιδικτατορική δράση, Σπύρο Μουστακλή.

«Καλά του κάναμε. Να ησυχάσουμε. Η δύναμη επιβάλλεται δια παντός τρόπου. Ό, τι δεν λύνεται, κόβεται. Σπαθί».


Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ την ιστορία του Σπύρου Μουστακλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom