Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Η δολοφονία του ταξιτζή από τον Κώνστα που έκλεβε αυτοκίνητα για να τρέχει! (φωτο)

Απείλησε να σκοτώσει τους φίλους του που τον πρόδωσαν

Όταν βγήκε η απόφαση, ο 17χρονος δήλωσε: «Θα βγω απ’ τη φυλακή όταν θα είμαι 37 χρονών. Εύχομαι να βγω καλός άνθρωπος».

Ήταν απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου το 1952, όταν ο μόλις 17 ετών Επαμεινώνδας Κώνστας με τον φίλο του Ηλία Παραγυιό «κατέβηκαν» με το λεωφορείο στο Φάρο Ψυχικού. Ο Παραγυιός όμως έκανε πίσω… Ο Κώνστας, οπλισμένος με δύο περίστροφα πήγε στην οδό Μαραθωνοδρόμου και επέλεξε ένα ταξί στην τύχη. Ήταν το 3ο στη σειρά… Η «καλύτερη κούρσα» όπως είχε πει…

Είπε στον οδηγό Γ. Στάικο να πάνε στην Κηφισιά. Έφτασαν ψηλά στην οδό Ξενίας, σε έρημο δρόμο, χωρίς φώτα και με το ένα περίστροφο πυροβόλησε. Αστόχησε στην πρώτη, βρίσκοντας το παρμπρίζ, αλλά με τις επόμενες δύο τον πέτυχε στο κεφάλι.

Αφού έσπρωξε το σώμα του Στάικου στη θέση του συνοδηγού, μπήκε μπροστά και οδήγησε μέχρι το γκρεμό του ρέματος Κοκκιναρά και πέταξε το πτώμα. Εβγαλε το πουλόβερ του και το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει τα αίματα που είχαν λερώσει τα τζάμια και μετά πήρε τον δρόμο για τον Πειραιά.

Κοντά στο λιμάνι συνειδητοποίησε ότι είχε χαθεί, οπότε γύρισε πίσω προς την ιερά οδό. Βγήκε εκτός Αθηνών και στο 60ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Κορίνθου σταμάτησε να βάλει βενζίνη. Έφτασε μέχρι το Κιάτο, όπου εκεί κατέβηκε στην παραλία και με ένα σφουγγάρι καθάρισε τα αίματα και τα δαχτυλικά αποτυπώματα από το ταξί, αλλά έκανε ένα μοιραίο λάθος. Τα σκούπισε όλα εκτός από τα αποτυπώματα των δύο αντίχειρων στη κλειδαριά του πορτ μπαγκάζ.

Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου, όταν έφτασε στον Ισθμό της Κορίνθου, ένας αστυνομικός σταματούσε όλα τα γκρι αυτοκίνητα για έλεγχο. Ο Επαμεινώνδας Κώνστας επιτάχυνε και κατάφερε να ξεφύγει, αλλά επειδή κατάλαβε πως τον αναζητούσαν πλέον, αποφάσισε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο στους Αγίους Θεοδώρους.

Μέσα από το δάσος, περπάτησε προς το εξοχικό των θείων του, Μιχαήλ και Αθανάσιου Κώνστα, αλλά τελικά κατέβηκε στην παραλία. όπου διανυκτέρευσε. Το πρωί έφτασε στην καλύβα ενός άλλου θείου του, του Θανάση Γραμματικού, στο χωριό Μακροπλάγι. Ο 17χρονος του είπε ότι κρυβόταν απ’ την αστυνομία γιατί είχε κλέψει ένα αυτοκίνητο και ο θείος του δέχτηκε να τον φιλοξενήσει. Εκεί τον βρήκε η αστυνομία την Τρίτη, 14 Οκτωβρίου.

Πως είχε φτάσει στα ίχνη του; 

Το πτώμα του σοφέρ Στάικου εντοπίστηκε το πρωί της 12ης Οκτωβρίου από τον κηπουρό Γεώργιο Σούλπη. Η αστυνομία συνέλεξε περιγραφές από τους υπόλοιπους οδηγούς και έτσι ο διοικητής ασφάλειας της Κηφισιάς Σακελλαριάδης, κατέληξε ότι ο νεαρός μπορεί να ήταν ο 17χρονος Επαμεινώνδας Κώνστας, που είχε συλληφθεί δύο φορές στο παρελθόν για κλοπή αυτοκινήτων.

Η αστυνομία μάλιστα είχε πάρει πληροφορίες και από φίλους του δράστη, αλλά και τον βενζινοπώλης Κ. Μαύρο στο 60ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Κορίνθου. Ύστερα από εξονυχιστική έρευνα, κατάφεραν να βρουν τα δύο δαχτυλικά αποτυπώματα στην κλειδαριά του πορτ-παγκάζ, τα οποία τους έδωσαν την ταυτότητα του δράστη. Ο πατέρας του μάλιστα ήταν αυτός που τους οδήγησε στο κρησφύγετο του.

O 17χρονος έβαλε τα κλάματα και μετανιωμένος είπε ότι σκόπευε μόνο να κλέψει το αυτοκίνητο. Όμως, όταν διαπίστωσε πόσο δυνατός ήταν ο οδηγός Στάικος, φοβήθηκε και τον σκότωσε.

Ο Επαμεινώνδας Κώνστας γεννήθηκε στη Κηφισιά το 1935. Ο πατέρας του, Ιωάννης δεν του χαλούσε ποτέ χατίρι, έχοντας τα χρήματα να του προσφέρει ό,τι ήθελε, καθώς του ανήκαν πολλά λεωφορεία της Κηφισιάς. Ο Επαμεινώνδας ήταν λάτρης των αυτοκινήτων και τα βράδια οδηγούσε κρυφά το τζιπ του πατέρα του σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες.


Έφτασε γρήγορα όμως στην παραβατικότητα και δύο φορές είχε κλέψει αυτοκίνητα για να κάνει βόλτες με τους φίλους του, Ζούκη, Παραγυιό και Κάλφα, με τους οποίους σκόπευε να φύγουν στο εξωτερικό. Σκόπευαν να κλέψουν δύο αυτοκίνητα και να περάσουν τα σύνορα για Βουλγαρία και γι΄ αυτό τον σκοπό προμηθεύτηκαν τα δύο περίστροφα.

Η αστυνομία ερεύνησε και τον μυστηριώδη Τζοβάνι, έναν γείτονα του Κώνστα με τον οποίο πήγαιναν για σκοποβολή. Ο Τζοβάνι ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία, κόντευε τα 30 και όταν διεξάγονταν οι έρευνες, είχε ήδη φύγει στο εξωτερικό.

Μέχρι να δικαστεί, ο Κώνστας κρατούνταν σε αναμορφωτήριο ανηλίκων και απειλούσε ότι θα σκοτώσει τους φίλους του, επειδή τον πρόδωσαν μιλώντας στην αστυνομία. 

Τελικά καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη και η οικογένεια Κώνστα έπρεπε να αποζημιώσει τη χήρα του σοφέρ με 24 εκατομμύρια δραχμές. Όταν βγήκε η απόφαση, ο 17χρονος δήλωσε: «Θα βγω απ’ τη φυλακή όταν θα είμαι 37 χρονών. Εύχομαι να βγω καλός άνθρωπος».

https://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom