Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ... 17 Μαϊου 1964: Εγκαίνια Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης - Αποκαλυπτήρια προτομής Ι. Παπαστράτου (φωτο)


Κείμενο - Φωτογραφίες: Νίκος Αντωνίου*
Επιμέλεια: Λευτερης Τηλιγάδας
Το γεγονός έγινε Κυριακή 17 Μαΐου 1964 παρουσία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ο οποίος συνοδευόταν από την κόρη του Χάρις Γκέρτσου,
όπως διαβάζουμε στην εβδομαδιαία πολιτική και οικονομική εφημερίδα της Αιτωλοακαρνανίας «Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΗΧΩ» της ημέρας εκείνης, καθώς και στο φύλλο του «ΜΑΧΗΤΗ» 24 Μαΐου 1964. 

Παρόντες επίσης ήταν η Μαρία Ιωάννου Παπαστράτου, ο Ιωάννης Παπαστράτος ο νεότερος, ο Θάνος Καψάλης, πρώην υπουργός και οικονομολόγος, «υιός αδελφής Παπαστράτου με τη σύζυγό του», η Αλεξάνδρα Καψάλη, πολλοί άλλοι επίσημοι, οι φιλαρμονικές του Δήμου Αγρινίου και Πατρών, η μουσική της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής Αθηνών, οι οργανώσεις και τα σωματεία πολλών αθλητικών συλλόγων, οι πρόσκοποι και τα σχολεία, ο Στρατός και ο ιερός κλήρος με επικεφαλής το Σεβασμιώτατον κ.κ. Ιγνάτιον. Το «Έντιμον ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΝ ΣΩΜΑ, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Αξιωματικοί, επίσημοι και ανεπίσημοι, απέδωσαν στους ευεργέτας τας οφειλομένας τιμάς», όπως αναφέρει το φύλλο του ΜΑΧΗΤΗ.

Των εγκαινίων προηγήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του Ιωάννη Παπαστράτου του τρίτου στη σειρά θανόντος αδερφού Παπαστράτου, δίπλα σε εκείνες των αειμνήστων αδελφών του, Σωτηρίου & Επαμεινώνδα. [...] Οι προτομές ήταν δεξιά μπαίνοντας από την κεντρική είσοδο του Πάρκου μας. Αργότερα προστέθηκε και εκείνη του Ευάγγελου, κι απ' ό,τι θυμάμαι, υπήρχε και η προτομή της μητέρας Χαρίκλειας. […]



Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου, που ήταν ένας άλλος ακόμα σημαντικός Πρώτος Πολίτης και σημαίνων παράγοντας της πόλης μας, ο Γ. Παπαϊωάννου και συγκινημένος απάντησε ο Ευάγγελος Παπαστράτος. Εν συνεχεία, όλοι μεταφέρθηκαν στην είσοδο των δυο κτιρίων για τα εγκαίνια, απ’ όπου η φωτογραφία, της τελευταίας σελίδας.



Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι η πόλη μας αποκτούσε αυτά τα κοσμήματα. Ιδιαίτερα τη βιβλιοθήκη, την επισκεπτόμουν σαν μαθητής πολύ συχνά. Εκεί γνώρισα τον Ιούλιο Βερν, το Μενέλαο Λουντέμη, τον Καραγάτση, το δικό μας Κώστα Χατζόπουλο και τόσους άλλους πεζογράφους, διηγηματογράφους, ιστορικούς... Μια χρονιά, δεν θυμάμαι πια, είχα βραβευθεί μαζί με άλλους συναναγνώστες από τον τότε Δήμαρχο Στέλιο Τσιτσιμελή, επειδή είχαμε διαβάσει αρκετά βιβλία. […]



Η βιβλιοθήκη ήταν η διέξοδός μας το μουντό και βροχερό χειμώνα και η παρέα μας τα καυτά καλοκαίρια της πόλης μας. Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνταν οι Κυριακές που ο Παναιτωλικός μάς έδινε τους δικούς του αγώνες και τρέχαμε στο γήπεδο να τον παρακολουθήσουμε και να τον στηρίξουμε. […]



Όπως διαβάζουμε στην ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΗΧΩ, το απόγευμα μετά πάσης επισημότητας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου, και οργανωθέντες υπό της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου (Γ.Ε.Α.) διεξήχθησαν μετά πάσης επισημότητος αγώνες στίβου, Ε΄ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΑ, στους οποίους παρέστησαν ο κ. Ευάγγελος Παπαστράτος μετά του κ. Θάνου Καψάλη και των λοιπών μελών των οικογενειών των Αδελφών Παπαστράτου, ο κ. Δήμαρχος και άπασαι αι πολιτικαί και στρατιωτικαί αρχαί του τόπου μας.

Οι σύλλογοι που έλαβαν μέρος ήταν: Πανελλήνιος Αθηνών, Γ.Σ. Τρικάλων, Τρικούπης Μεσολογγίου, Πύρρος Άρτης, Παναχαϊκή Πατρών, Α. Ο.Πρεβέζης, Ε.Φ. Αιγίου, Ολυμπιάς Πατρών, Γ.Α.Σ. Ιωαννίνων, Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου.

«Μετά το πέρας των αγώνων, η Γ.Ε.Α., εδεξιώθη εις το Παπαστράτειον Πάρκον, τους φιλοξενουμένους, προσφέροντας αναψυκτικά. Ο κ. Νικόλαος Γράψας, ωμίλησε διά ολίγον, εκφράσας τας ευχαριστίας του συμβουλίου και των μελών του προς τον κ. Ευάγγελον Παπαστράτον, διά το έργον των Αδελφών Παπαστράτου, έργον το οποίον θα καθοδηγεί τας μελλούσας γενεάς. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Θεόδωρος Λιαπίκος προϊστάμενος τυπογραφείου της εν λόγω εφημερίδος»



Νομίζω, η ημέρα αυτή θα πρέπει να έμεινε χαραγμένη για πολύ καιρό στη μνήμη του Λαού του Αγρινίου, μιας και τόσο καλά μαζεμένα σημαντικά γεγονότα, δεν νομίζω να συνέβησαν ξανά. Το καλό είναι ότι η πρόσβαση στα βιβλία -ευτυχώς- ήταν για όλους όσους το ήθελαν. Δεν υπήρχαν αποκλεισμοί και αγκυλώσεις, όπως σε τόσους άλλους οργανισμούς.
--------------------------------------------------------------------------------
*Ο Νίκος Αντωνίου είναι ένας από τους σημαντικούς συλλέκτες ιστορικών τεκμηρίων της κοινωνικής, πολιτιστικής και ιστορικής μνήμης της πόλης μας, οποίος διατηρεί μια σημαντική ψηφιακή αποτύπωση τους στο διαδίκτυο (Δείτε agriniomemories). Συνεργάζεται με το «αρχείον Αγρινίου» από τον πρώτο χρόνο της έκδοσης του υπογράφοντας πάντα την τελευταία σελίδα του.

Τα αποσπάσματα που συνθέτουν το παραπάνω κείμενο είναι από την έκδοση Ιανουαρίου του 2019, τεύχος 13, σελ. 39 & 40 και αναφέρεται στα εγκαίνια του κτιρίου της Παπαστρατείου Βιβλιοθήκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης. Εκείνη τη μέρα εγκαινιάστηκε ταυτόχρονα και η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, ενώ η λειτουργία του Μουσείου έγινε πέντε χρόνια αργότερα στις 11 Μαΐου του 1969. Για τη λειτουργία του Μουσείου θα ακολουθήσει αύριο, «παγκόσμια ημέρα των μουσείων», νέα ανάρτηση.

 από το αρχείον Αγρινίου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom