Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

18 Οκτωβρίου 1981, το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία - Η Αλλαγή που δεν έγινε ποτέ


18 Οκτωβρίου 1981, η ώρα της «Αλλαγής», «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία»,για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι..

Το 1981 ήταν η χρονιά που το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 48,07% και ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας.

Η κυβερνητική αυτή μετάβαση χαρακτηρίστηκε τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές ως «Αλλαγή», με την έννοια ότι μετά από μια μακρά περίοδο (7 χρόνων) διακυβέρνησης της χώρας από τη δεξιά ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που βασιζόταν στις αρχές του σοσιαλισμού(!!!).


Η προεκλογική εκστρατεία του Α. Παπανδρέου στηρίχτηκε σε συνθήματα όπως:«Εδώ και τώρα αλλαγή» και «Η Ελλάδα στους Έλληνες», ενώ ο ίδιος καλλιέργησε το προφίλ του πολιτικού που βρισκόταν σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τα λαϊκά στρώματα, συνήθως προσφωνούνταν, από φίλους και αντίπαλους, με το μικρό του όνομα, «Ανδρέας».

Το σκάνδαλο Κοσκωτά και η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου

Το 1988, ξεσπά το οικονομικό σκάνδαλο Κοσκωτά στο οποίο κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στελέχη της τότε κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του ως μια συνωμοσία των «σκοτεινών αντιδραστικών δυνάμεων» και των «ξένων κύκλων» για να «αποσταθεροποιήσουν» την Ελλάδα. Ακολουθεί περίοδος μεγάλης πολιτικής έντασης.

Την ίδια χρονιά ο Ανδρέας Παπανδρέου οδηγείται εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και υποβάλλεται σε σοβαρή εγχείρηση καρδιάς από τον διάσημο Αιγύπτιο καρδιοχειρουργό Μαχντί Γιακούμπ.

Τα γεγονότα αυτά οδηγούν στην πτώση της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τις εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989. Την περίοδο της συγκυβέρνησης Τζανή Τζαννετάκη οι βουλευτές της Ν.Δ. και του Συνασπισμού παραπέμπουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο τον αθωώνει για τις κατηγορίες περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, αλλά και για υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την Ε.Υ.Π. (Κ.Υ.Π.).

Η δίκη για το σκάνδαλο Κοσκωτά άρχισε στις 16 Μαρτίου 1991, στην οποία δεν παρέστη ο ίδιος, καταγγέλλοντάς την ως μεθόδευση των πολιτικών του αντιπάλων και σκευωρία εις βάρος του και εις βάρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Στη δίκη αυτή καταδικάστηκαν ο Δημήτρης Τσοβόλας και ο Γιώργος Πέτσος, ενώ ο συγκατηγορούμενός τους Μένιος Κουτσόγιωργας απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης,μέσα στο δικαστήριο.

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε το μερίδιο της πολιτικής του ευθύνης όχι μόνο διότι στην περίοδο που δραστηριοποιήθηκε ο Γ. Κοσκωτάς ήταν πρωθυπουργός, αλλά και διότι η κυβέρνησή του δεν κατόρθωσε να εμποδίσει την οικονομική αναρρίχηση ενός ανθρώπου χωρίς επιφάνεια, που αποδείχθηκε εκ των υστέρων απατεώνας. Αρνήθηκε, όμως, την οποιαδήποτε σχέση με την ποινική πλευρά της υπόθεσης.

Χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική εκπομπή «Ανατροπή» του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μετάνιωσε για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τόνισε ότι προχώρησε σ’ αυτή την πράξη, καθώς ήθελε να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση.

18 Οκτωβρίου του 1981 - Η Αλλαγή που δεν έγινε ποτέ

Στις 18 Οκτωβρίου του 1981 κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέχθηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη μου, υπήρξε ο πλέον ευφυής και χαρισματικός ηγέτης αυτής της χώρας στη Μεταπολίτευση, τόσο σπουδαίος που ακόμα και σήμερα κάποιοι θεωρούν ότι η χώρα καταστράφηκε το 2009 από κάποιον που πέθανε το 1996. 

Υπήρξε ο ιστορικά μεγαλύτερος νικητής στη μάχη κατά της συντήρησης γι' αυτό και λατρεύτηκε ως Θεός από όσους στα χρόνια του έγιναν ισότιμα μέλη της ελληνικής κοινωνίας, από όσους τον είδαν να τα βάζει με τη Δικτατορία, με τη Δεξιά και στο τέλος να καταφέρνει να θάψει για πάντα τα τσεκούρια του εμφυλίου πολέμου.

 Έκανε πολλά λάθη, ένα εκ των οποίων ήταν ότι κάποιοι από τους πρώην αποκλεισμένους έγιναν στην εποχή του λίγο πιο ίσοι από τους υπόλοιπους. 

 Ήταν ταυτόχρονα όσο άγγελος κι όσο δαίμονας χρειαζόταν για να πάρει την Ελλάδα από το περιθώριο της Ευρώπης και να την παραδώσει κοινωνικά έτοιμη για το επόμενο βήμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την οκταετία του 1996-2004, χάρη στο σύγχρονο δυτικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Σημίτη.

Ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, η ίδια η μεταδιδακτορική Ελλάδα.

http://www.parapolitiki.com/

 Το προφητικό πρωτοσέλιδο της Βραδυνής
Εντυπωσιακό και... εκ των υστέρων προφητικό το πρωτοσέλιδο της Βραδυνής του Τζώρτζη Αθανασιάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom