Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ξανατρέχουν στις Βρυξέλλες για να μην... πνιγούν στη Μάλτα

Αρον άρον αναχωρούν σήμερα για τη βελγική πρωτεύουσα οι Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Χουλιαράκης για νέο γύρο επαφών, που θα κρατήσει ζωντανή την ελπίδα της αξιολόγησης

Τα ρέστα της στην πολιτική διαπραγμάτευση παίζει ακόμη μία φορά η κυβέρνηση, σε μια ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού από το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης. 

Προς αυτή τη κατεύθυνση, το Brussels Group αναβιώνει ξανά καθώς Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εφη Αχτσιόγλου μεταβαίνουν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη.

Στόχος είναι στον νέο κύκλο επαφών τους με τους εκπροσώπους των θεσμών να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα που απομένουν για να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, μολονότι ο ορίζοντας του Eurogroup της Μάλτας εξακολουθεί να παραμένει θολός.

Ηδη, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, το ελληνικό ζήτημα θα βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ακριβώς έγινε στο προηγούμενο Eurogroup (σ.σ. τέταρτο θέμα).

Οπερ σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστικό σημείο προσέγγισης στις επαφές των δύο υπουργών στις Βρυξέλλες τις επόμενες ώρες, οι προσδοκίες της ελληνικής πλευράς θα εξαντληθούν σε μια αναγνώριση προόδου στις διαπραγματεύσεις και στην υποστήριξη εκ μέρους της Ευρώπης στη διελκυστίνδα με το ΔΝΤ.

ΤΗΛΕ-ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ. Παράλληλα, όπως μεταδίδεται από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός επιδίδεται σε μπαράζ επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και θεσμικούς παράγοντες. «Υπάρχουν διαρκείς επαφές σε υψηλό επίπεδο» ανέφερε στα «ΝΕΑ» κορυφαία κυβερνητική πηγή. Προς επίρρωση, πηγές του Μαξίμου ανέφεραν χθες το βράδυ ότι «η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα. Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», προοιωνιζόμενες παράλληλα ανακοινώσεις με την ολοκλήρωση των επαφών.

Κατά πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά μεταξύ άλλων με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ζητούμενο είναι η επαφή του με την Ανγκελα Μέρκελ, καθώς ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του φαίνεται να εκτιμούν πως η στάση της καγκελαρίου μπορεί να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις. Μολαταύτα, σε ιδιωτικές συζητήσεις παραδέχονται ότι η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία περιορίζει το πεδίο παρεμβάσεών της.

Κοινός τόπος στις υψηλές επαφές είναι να καμφθούν οι «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και να υπερνικηθούν να εμπόδια που φαίνεται να βάζει το Βερολίνο στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση-πακέτο, η οποία θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπαναχωρήσει από τις θέσεις του είτε το ΔΝΤ είτε το Βερολίνο, το οποίο διά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος.

Πάντως όταν ρωτήθηκε σχετικά η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι δεν ταυτίζεται με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. «Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος. Συνιστούμε δομικές, βιώσιμες μεταρρυθμίσεις» σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτοί είναι οι δύο πυλώνες, βάσει των οποίων μπορεί το ΔΝΤ να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα (παρόντος του Πιερ Μοσκοβισί αλλά απόντος του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ), ενώ αύριο φτάνει στην Αθήνα ο Ντόναλντ Τουσκ. Προσδοκία του Μαξίμου είναι ακόμη μία θετική δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτή πριν από μερικές ημέρες για τα εργασιακά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Την Παρασκευή, σχεδόν ταυτόχρονα με τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα, το ελληνικό έδαφος θα πατήσει ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ. Ετσι, η κυβέρνηση επενδύει ξεκάθαρα στον ευρωπαϊκό παράγοντα, επιχειρώντας να βγάλει στη σέντρα για την καθυστέρηση της αξιολόγησης το ΔΝΤ και να ασκήσει πίεση προς την πλευρά του. Σε παρεμφερές μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν.

Η κυβέρνηση επιμένει παράλληλα ότι η τεχνική συμφωνία ουσιαστικά έχει κλείσει και απομένουν οι τελευταίες πινελιές, διατηρώντας ελπίδες πως ακόμη και αν αυτό δεν γίνει την Παρασκευή, μπορεί να συμβεί τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας (π.χ. μέσω τηλεδιάσκεψης). Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, είναι οι διακοπές των αξιωματούχων λόγω του Πάσχα, γεγονός που πρακτικά αφήνει ελάχιστες διαθέσιμες ημέρες για συμφωνία πριν από την Σύνοδο του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου).

Μια τέτοια εξέλιξη ασφαλώς δεν συμφέρει την ελληνική πλευρά, διότι το ΔΝΤ θα έχει κάθε λόγο να τραβήξει ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση. Οπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Citigroup, όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση τόσο πιο πολλά θα ζητάει από την Ελλάδα το Ταμείο. Ανάλογες προειδοποιήσεις απευθύνει η Bank of America / Merril Lynch, η οποία επισημαίνει ότι η καθυστέρηση στην αξιολόγηση επιβαρύνει διαρκώς το κλίμα στην πραγματική οικονομία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 4/4/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom