Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σενάρια καταστροφής και απόδρασης

Η κυβέρνηση φέρεται ότι φλερτάρει με τις ριψοκίνδυνες για τη χώρα τακτικές που ακολούθησε το καλοκαίρι του 2015 και οδήγησαν στην οικονομική ασφυξία

Στενεύουν όλο και περισσότερο τα περάσματα για την κυβέρνηση, σε μια αξιολόγηση που από περίπατος καταλήγει μαραθώνιος και μάλιστα με αβέβαιο τερματισμό.

Η διελκυστίνδα Αθήνας - δανειστών για τις ευθύνες σχετικά με την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση, η απόλυτη σιωπή της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες και το γενικότερο σκηνικό που διαμορφώνεται, όπως η μεταφορά των αποθεματικών του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αναβιώνουν σκηνές που παραπέμπουν στο δραματικό καλοκαίρι του 2015.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να φλερτάρει και πάλι με καταστροφικά σενάρια, ρισκάροντας με μια μεγάλη παράταση που περνά μέσα από την ταμειακή ασφυξία της χώρας. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει πιο κοντά και μια εκλογική αναμέτρηση, καθώς μέσα από κάλπες (του δημοψηφίσματος) αναζήτησε διέξοδο ο Αλέξης Τσίπρας και προ διετίας.

Την εικόνα αυτή ενισχύει η εκ Βρυξελλών αυστηρή προειδοποίηση κορυφαίου αξιωματούχου, ο οποίος, θέλοντας να κάψει το σενάριο παράτασης της διαπραγμάτευσης μετά το καλοκαίρι, με την προσδοκία αλλαγής συσχετισμών στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου από την ελληνική πλευρά και την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου με «ίδια» έσοδα, δήλωσε πως «τότε όλα θα αρχίσουν από την αρχή».

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Στο προσκήνιο επανέρχεται, παράλληλα, ο παράγων πολιτικό κόστος. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε πριν από έναν μήνα το τελικό κείμενο της συμφωνίας, φοβούμενος ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα «τελειώσουν» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αιχμές διατύπωσαν κατά της Αθήνας ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κάνοντας λόγο για «δύσκολες πολιτικές αποφάσεις» που καλείται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση. Ουσιαστικά, οι θεσμοί πετούν το μπαλάκι στην Αθήνα και υπονοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα να «χωνέψει» τη συμφωνία στο εσωτερικό της και να θεσμοθετήσει τα μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει.

Ετσι, παρά τη μετάβαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στις Βρυξέλλες και τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών, τα μηνύματα από τη βελγική πρωτεύουσα είναι αρκούντως αρνητικά, καθώς επιβεβαιώνουν ότι με τα τρέχοντα δεδομένα η τεχνική συμφωνία είναι αδύνατον να επιτευχθεί έως το Eurogroup της Παρασκευής.

Εχοντας ρίξει εδώ και αρκετά 24ωρα ένα πρωτοφανές πέπλο σιωπής, το Μαξίμου επιμένει μονάχα ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση φέρουν αποκλειστικά οι δανειστές, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι θύμα των αντικρουόμενων απόψεων ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ.

Προς τούτο μάλιστα, ο Πρωθυπουργός φέρεται ότι συνομίλησε τηλεφωνικά τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με την Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο συνομίλησε χθες το απόγευμα.

Δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα αναμένεται σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση τηρεί εξάλλου σιγήν ιχθύος και για τα σενάρια που θέλουν τον Πρωθυπουργό έτοιμο να ζητήσει συναντήσεις σε επίπεδο κορυφής, εφόσον οι διαπραγματεύσεις του υπουργικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες βρουν τοίχο.

Ρεαλιστικός στόχος για το κυβερνητικό στρατόπεδο παραμένει - προκειμένου να μην παρέλθει παντελώς άπρακτο το Eurogroup της Παρασκευής - να ανοίξει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας. Ητοι, να υπάρξει μια συγκεκριμένη αναγνώριση προόδου και μια πρώτη «ανεπίσημη» συμφωνία των δύο πλευρών, που θα οδηγήσει στο staff level agreement.

Εάν αυτό συμβεί, η κυβέρνηση θα πιέσει με όλες τις δυνάμεις της για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του χρέους - δηλαδή για τη λεγόμενη συμφωνία - πακέτο - με πρακτικό ορίζοντα το Μάιο, καθώς ο διαθέσιμος χρόνος του Απριλίου δεν επαρκεί και το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει καθυστερήσεις, λόγω και της εαρινής συνόδου.

ΤΟ «ΧΑΡΤΙ» ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Μια λύση για το χρέος μπορεί να αντιστρέψει, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, την εικόνα της οικονομίας, η οποία βουλιάζει όλο και περισσότερο λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, κλονίζοντας τον φετινό φιλόδοξο στόχο για την ανάπτυξη και τα πλεονάσματα.

Η δε απόλυτη καταστροφή θα ήταν να χρειαστεί, λόγω της ύφεσης, ένα τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο θα σημαίνει ότι η η ίδια κυβέρνηση συνομολογεί την αποτυχία της πολιτικής της, έχοντας επενδύσει στον τερματισμό των Μνημονίων και της λιτότητας - μολονότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υπάρξει πιο συγκρατημένος στη ρητορεία αυτή σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Με όλα αυτά ως δεδομένα και με βάση τη διαπίστωση ευρωπαϊκών κύκλων ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, παραμένουν ζωντανά ακόμη και τα σενάρια εκλογών, τα οποία, όμως, χαρακτηρίζονται ως ακραία από κυβερνητικούς κύκλους, εμμένοντας από την πλευρά τους στα σενάρια αποσταθεροποίησης που - κατά τους ίδιους - απεργάζονται εξωτερικοί και εσωτερικοί παράγοντες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom