Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Νέες αποκαλύψεις: «Μεσάζοντες» Παππάς-Αρτεμίου για business με την πετρελαϊκή της Βενεζουέλας

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΕΣΙΤΕΣ» ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ

Οι πτυχές που αποκαλύπτονται διαρκώς γύρω από την υπόθεση του «μυστικού» ταξιδιού του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα μαζί με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο σε θέματα offshore εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου, προκαλούν πλήθος από νέα ερωτήματα και τελικώς εκθέτουν ακόμη περισσότερο τον υπουργό Επικρατείας.

Οπως είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος, ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ταξίδεψε ως διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο Καράκας στις 28 Αυγούστου του 2013 και εκεί βρέθηκε με τον Κύπριο δικηγόρο αλλά και εκπροσώπους Ελλήνων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που επικαλείται «πρόσθετες πληροφορίες», ο κ. Παππάς συνόδευσε στη Βενεζουέλα στελέχη «μεγάλης εταιρίας πετρελαιοειδών», η οποία σχεδίαζε να συνάψει συμφωνία με το Καράκας, έτσι ώστε η Ελλάδα να λειτουργήσει ως «ακόμη μια πόρτα στην ευρωπαϊκή αγορά», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Παππάς μετείχε σε μια αποστολή, που ξεκίνησε από την Αθήνα, πολιτικών, ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών παραγόντων στο Καράκας.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος, στη στήλη του στα «ΝΕΑ», προσθέτει ότι πρόκειται για την εταιρία Μότορ Οϊλ, πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει διαψευστεί από την εταιρία.

Οι πληροφορίες αυτές ουσιαστικά εμφανίζουν τον κ. Παππά ως «μεσίτη» ανάμεσα στο καθεστώς της Βενεζουέλας και σε επιχειρηματικά συμφέροντα του τομέα των πετρελαιοειδών.

Ο Ελεύθερος Τύπος, που έχει πλήρη γνώση του θέματος, είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες ακριβώς ήταν οι δραστηριότητες του κ. Παππά στο συγκεκριμένο ταξίδι στη Βενεζουέλα, για το οποίο δεν είχε εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση εκείνη την περίοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο κ. Παππάς είχε υποστηρίξει ότι μετέβη στη Βενεζουέλα για τη διερεύνηση αγοράς αγροτικών προϊόντων από κρατικά σούπερ μάρκετ. Την επόμενη μέρα πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν και θέματα που είχαν να κάνουν «κοιτάσματα πετρελαίου».

Ωστόσο, ο Κύπριος δικηγόρος κ. Αρτεμίου σε δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο ξεκαθάρισε ότι στη Βενεζουέλα δεν πήγαν για να αγοράσουν προϊόντα, αλλά για να πουλήσουν τρόφιμα και προϊόντα μακράς διάρκειας, όπως αντσούγιες, φασόλια, λάδι και ελιές.

Οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ με Βενεζουέλα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν από το 2013. Επιπλέον, στις αρχές του 2013 στην Αθήνα βρέθηκε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βενεζουέλας Τεμίρ Πόρας, ο οποίος συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πόρας ήταν στενός συνεργάτης του Ούγκο Τσάβες και μεταξύ άλλων είχε αναλάβει τις επαφές με τα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη με τελικό στόχο την «εξαγωγή» της λεγόμενης Μπολιβαριανής Επανάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες.

Την επίσκεψη του κ. Πόρας στην Αθήνα είχε αναφέρει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην επιστολή που είχε στείλει με κανόνες εμπιστευτικότητας το 2013 στον Νικολάς Μαδούρο, με την οποία τον ενημέρωνε για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, οι οποίες, όπως έγραφε, επέδειξαν «πολιτική ωριμότητα» που δεν κατήγγειλαν τις επιθέσεις.

Οι τρεις συναντήσεις με αξιωματούχους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, ο Νίκος Παππάς ταξίδεψε με μόνο ένα ακόμη στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι με αντιπροσωπία του κόμματος, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι στο συγκεκριμένο ταξίδι τον Αύγουστο του 2013 δεν μετείχαν άλλοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες από άλλους κλάδους, όπως αναφέρεται στο χθεσινό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της Βενεζουέλας, σε προγενέστερο αλλά και μεταγενέστερο χρόνο από το ταξίδι του κ. Παππά πράγματι είχαν μεταβεί άλλοι Ελληνες επιχειρηματίες στη Βενεζουέλα, αλλά όχι τον Αύγουστο του 2013. Πρόκειται για διαφορετικά ταξίδια σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Ο Ελεύθερος Τύπος αποκαλύπτει σήμερα ποιες ήταν οι 3 βασικές συναντήσεις που έκανε κ. Παππάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή της χώρας, ο κ. Παππάς φέρεται να συναντήθηκε με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, Ελίας Χάουα, με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρίας πετρελαίου PDVSA, Εουλόχιο δελ Πίνο, και με κορυφαίο στέλεχος μεγάλου κρατικού οργανισμού με έδρα το Καράκας, στον οποίο όμως μετέχουν και άλλες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις συναντήσεις αυτές φέρεται να μετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος κ. Αρτεμίου, έμπειρος νομικός σε θέματα διαχείρισης offshore εταιριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συγκεκριμένο ταξίδι πράγματι έγιναν και επαφές για ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη μεταφορά τροφίμων με πλοία και για το σκοπό αυτόν έγιναν συναντήσεις με στελέχη της κρατικής εταιρίας της Βενεζουέλας, Corporación de Abastecimiento y Servicios Agrícolas (CASA), που σχετίζεται με τον τομέα των τροφίμων. Επίσης, έγινε συζήτηση και για την αγορά ελληνικών προϊόντων, ωστόσο τα στελέχη της κρατικής εταιρίας της Βενεζουέλας προτιμούσαν προϊόντα από την Κίνα!

Αν πράγματι ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, αλήθεια ποιο ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων με τους συγκεκριμένους κρατικούς παράγοντες με τους οποίους φέρεται να συναντήθηκε ο κ. Παππάς;

Μετά τα δημοσιεύματα προκύπτουν νέα ερωτήματα

1.Με ποια ιδιότητα ο Νίκος Παππάς, ο οποίος εκείνη την περίοδο δεν ήταν καν βουλευτής και ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, συνόδευε στη Βενεζουέλα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που επεδίωκαν συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου με το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο;

2.Αν πράγματι συνόδευε τα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων, κατά πόσο συνάδει ο ρόλος αυτός με ένα στέλεχος κόμματος της Αριστεράς, τη στιγμή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρισκόταν στην κυβέρνηση;

3.Ποια ήταν τελικά η συνεργασία του Νίκου Παππά με τον Κύπριο δικηγόρο, έμπειρο σε θέματα υπεράκτιων εταιριών, Αρτέμη Αρτεμίου;

4.Γιατί αρχικά είπαν για αγροτικά προϊόντα και ύστερα διέρρευσαν για πετρέλαιο;

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Παππάς για τις business με τον Αρτεμίου στο Καράκας: Ήταν ένα πολιτικό ταξίδι γνωριμίας

Για την επίσκεψή του στη Βενεζουέλα μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Καλεσμένος στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και στους Δημήτρη Οικονόμου και Βασίλη Λυριτζή ο κ. Παππάς κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με τις αποκαλύψεις για το ταξίδι στη Βενεζουέλα και τις σχέσεις με τον Κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου.

«Το ταξίδι έγινε 1,5 χρόνο πριν γίνουμε κυβέρνηση», είπε ο Νίκος Παππάς εξηγώντας ότι έγινε σε μια περίοδο που η Βενεζουέλα αναζητούσε σχέσεις με άλλες χώρες και η τότε ελληνική κυβέρνηση Σαμαρά δεν ήθελε να έχει την παραμικρή επαφή.

«Πρόκειται για τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, δεν υπάρχει λόγος να μην αναπτύσσει κανείς σχέσεις μαζί της» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Κίνα έχουν σχέσεις με την Βενεζουέλα.

Ο Νίκος Παππάς διευκρίνισε πως επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι που έγινε με σκοπό τη γνωριμία με την πολιτική ηγεσία της χώρας και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.

Στη συνέχεια απαντώντας για το αν επρόκειτο για ένα πολιτικό ταξίδι και μόνο και για το τι εννοούσε όταν αναφέρθηκε στην προμήθεια σούπερ μάρκετ ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοούσε την προμήθεια των σούπερ μάρκετ της χώρας της Λατινικής Αμερικής με ελληνικά προϊόντα.

«Τα κρατικά σούπερ μάρκετ προμηθεύονται με διακρατικές συμφωνίες και επειδή η Ελλάδα έχει προϊόντα…» είπε χαρακτηριστικά. «Οικονομικές σχέσεις δεν έχουμε με τη Βενεζουέλα, θα ήταν ευχής έργο να είχαμε με τη χώρα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου», προσέθεσε.

Οσον αφορά στον Αρτέμη Αρτεμίου ο υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε στον ίδιο λέγοντας ότι ο Κύπριος δικηγόρος είναι μόνος του αρμόδιος να αποκαλύψει ττο σκοπό του ταξιδιού του στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, ο κ. Παππάς, άφησε αιχμές λέγοντας ότι το ότι ξεθάφτηκε ένα ταξίδι και επιχειρήθηκε να φτιαχτούν σκιές είναι μέρος προσπάθειας συμψηφισμών, ενώ έκανε λόγο για εισαγόμενη προπαγάνδα ότι η Αριστερά χρηματοδοτείται από άλλα κράτη.

Μάλιστα στο σημείο εκείνο εκτόξευσε πυρά κατά της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι η μόνη αλήθεια είναι ότι αυτά χρηματοδοτούνταν από τη Siemens. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει δει 150 επενδυτές και αναρωτήθηκε «τι να κάνω να κυνηγάω κάθε σπέκουλα;».

http://www.eleftherostypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom