Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας «τζογάρει» με την χώρα για εκλογές και 4ο μνημόνιο

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Εκλογές δεν θα γίνουν, εκτός αν γίνουν. Η παραδοξότητα που καθορίζει την πολιτική ατμόσφαιρα εδώ και μήνες επανανοηματοδοτήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της
Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός άφησε -για πρώτη φορά δημόσια- ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες σε περίπτωση αποτυχίας της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Με αυτόν τον τρόπο καθόρισε και το χρόνο και τις συνθήκες πιθανών πρόωρων εκλογών: Στις αρχές του 2017 και σε συνθήκες ρήξης με τους πιστωτές.

Οχι αργότερα, γιατί χωρίς συμφωνία και όσα αυτή συνεπάγεται (εκταμιεύσεις, ρύθμιση για το χρέος, ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ) η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να χάσει πλήρως τον έλεγχο της οικονομίας, όχι ύστερα από συμβιβασμό με τους πιστωτές, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει επένδυση στο καλό σενάριο και θα καλλιεργηθεί η ελπίδα για εξομάλυνση, ανάκαμψη, επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου παραμένει η εξάντληση της τετραετίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ομως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχουν αναλυθεί τα αποθαρρυντικά μηνύματα από το Βερολίνο, όπου τελικά παίρνονται οι μεγάλες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα και έχει ενισχυθεί η ανησυχία για μια εμπλοκή που δεν τη θέλει η ελληνική πλευρά.

Ετσι, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην πιθανότητα αναγκαστικών εκλογών λόγω κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης αποτελεί, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, μήνυμα προς τους πιστωτές από τους οποίους ζητά ευελιξία προειδοποιώντας ότι, αν τραβήξουν κι άλλο το σχοινί, τότε στην αλυσίδα των εκλογικών αναμετρήσεων της Ε.Ε. το 2017 (ιταλικό δημοψήφισμα και αυστριακές προεδρικές εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, εκλογές στην Ολλανδία και τη Γαλλία την άνοιξη, στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο) θα προστεθεί και ο ελληνικός κρίκος.

Οπως εξηγεί έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάπως σαν να τους ρωτάει «Αντέχετε ακόμη περισσότερη αστάθεια;» και σαν να απευθύνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη το μήνυμα «Να φοβάσαι μήπως συμβεί αυτό που εύχεσαι», με την έννοια ότι, αν η Ν.Δ. κερδίσει εκλογές πάνω στα συντρίμμια της οικονομίας και χωρίς συμφωνία με τους πιστωτές, η επόμενη μέρα της στη διακυβέρνηση θα είναι σαν εφιάλτης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom