Η Επιτροπή με προειδοποιητική επιστολή στήνει την κυβέρνηση στον τοίχο για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις. Να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της χώρας μας για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων αποφάσισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ακόμα μία εξέλιξη που αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάσταση του σιδηροδρόμου και τις μεγάλες ελλείψεις στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας για ασφαλείς μετακινήσεις με το τρένο.
Κι όλα αυτά σχεδόν δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών… Χθες, λοιπόν, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι απέστειλε στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή, επειδή δεν ευθυγραμμίστηκε με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων (οδηγία 2016/798).
Μακροχρόνιες ελλείψεις
Η οδηγία καλύπτει τις απαιτήσεις ασφάλειας ολόκληρου του σιδηροδρομικού συστήματος. Η επιτροπή θεωρεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μακροχρόνιες ελλείψεις στην εφαρμογή της οδηγίας από την έναρξη ισχύος της. Οι ελλείψεις είναι συστημικές και απορρέουν επίσης από την έλλειψη νοοτροπίας ασφάλειας εντός των οικείων οργανισμών.
Η επιτροπή επισημαίνει ότι έπειτα από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων σχετικά με την κατάσταση της υλοποίησης και της εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας για τους σιδηροδρόμους στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδιο δράσης κατόπιν διαβουλεύσεων και συμφωνίας με τις υπηρεσίες της επιτροπής.
Το σχέδιο δράσης αποτελεί τη βάση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και σημειώνεται ικανοποιητική πρόοδος στην εφαρμογή του, με την Ελλάδα να υποβάλλει διμηνιαίες εκθέσεις στην επιτροπή σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις στην εφαρμογή της οδηγίας.
Για τον λόγο αυτόν η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει επίσημα και να άρει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την επιτροπή. Εάν η απάντηση που λάβει η επιτροπή από τη χώρα μας δεν είναι ικανοποιητική, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, ορίζοντας μια προθεσμία εντός της οποίας το κράτος-μέλος πρέπει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της Ε.Ε.
Εάν το κράτος-μέλος δεν συμμορφωθεί, η επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέρα από το θέμα της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν έχει εφαρμόσει σωστά την οδηγία περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων και την οδηγία-πλαίσιο για τα απόβλητα.
«Οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψης για το έγκλημα στα Τέμπη»
Απόπειρα συγκάλυψης των αιτιών και των ευθυνών της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών κατήγγειλε η Μαρία Καρυστιανού. Μιλώντας στη Βουλή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του Χρήστου Σταϊκούρα για την αναδιάρθρωση του σιδηροδρόμου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» και μητέρα της αδικοχαμένης Μάρθης υποστήριξε πως από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως το δυστύχημα συνδέεται με παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης, καθώς και με τη μεταφορά παράνομου φορτίου, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση.
«Εμείς, οι συγγενείς των θυμάτων και οι επιζώντες του δυστυχήματος», ανέφερε, «συλλέγουμε όλο αυτό το διάστημα στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το έγκλημα αυτό που έχασαν τη ζωή τους οι αγαπημένοι μας συνδέεται με ασυγχώρητες και αδικαιολόγητες παραβλέψεις των κανόνων ασφαλείας, αξιοκρατίας, της χρηστής διοίκησης και της περιφρόνησης στην ανθρώπινη ζωή και την ασφάλεια».
«Πιέσεις» Μητσοτάκη, Φλωρίδη
Η Μαρία Καρυστιανού κατήγγειλε πιέσεις στον ανακριτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, προκειμένου να ολοκληρώσει άμεσα την ανάκριση, ενώ έκανε λόγο για «βαθιά περιφρόνηση στην ανθρώπινη ζωή», συμπληρώνοντας πως ο Σύλλογος «Τέμπη 2023» δεν νομιμοποιεί καμία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οπως υποστήριξε, «αποκαλύφθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία εμπλέκουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση όχι μόνο για το έγκλημα αλλά και για την οργανωμένη απόπειρα συγκάλυψής του με αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος. Μοντάζ των συνομιλιών.
Παρεμβάσεις στο αποδεικτικό υλικό. Παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «με νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης επιχειρείται να ελεγχθεί η σύνθεση των δικαστικών προσώπων που θα διερευνήσουν την υπόθεση αλλά και το δικαστήριο που θα δικάσει. Να αποκλειστεί η διεξαγωγή της δίκης από το Ειδικό Δικαστήριο και τα κυβερνητικά πρόσωπα». Επισήμανε δηκτικά πως έχουν τοποθετηθεί πρόσωπα του κυβερνώντος κόμματος σε κομβικές θέσεις στην Επιτροπή Μεταφορών στην Ε.Ε., μεταξύ των οποίων η κυρία Βόζεμπεργκ και ο κ. Τζιτζικώστας.
δημοκρατία 17/12/24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου