Οι εκδόσεις της Οργάνωσης Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, «Εργατική Πάλη», κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο δύο νέα βιβλία, χρήσιμα εργαλεία για όλους τους αγωνιστές της Επαναστατικής Αριστεράς.
1. Αστικός Δικαιωματισμός και Ταυτοτικές Μυθοπλασίες
Θεοδωροπούλου Σοφία - Καντζέλη Ελευθερία
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στην προσπάθεια της ΟΚΔΕ να απαντήσει στον αστικό ατομικό δικαιωματισμό από τη σκοπιά του επαναστατικού μαρξισμού. Ο αστικός ατομικός δικαιωματισμός, μαζί με τα ταυτοτικά κινήματα και την πολιτική ορθότητα αποτελούν όψεις της ίδιας ιδεολογίας, του μεταμοντερνισμού.
Μια ιδεολογία που έχει πάρει πλέον μεγάλες διαστάσεις, σε όλο το φάσμα της καθημερινής ζωής και έχει εξελιχθεί σε σοβαρή σύγκρουση για το περιεχόμενο της πολιτικής, της εκπαίδευσης, των ανθρώπινων σχέσεων και του πολιτισμού, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες.
Ο αστικός ατομικός δικαιωματισμός θέτει στο στόχαστρο και απειλεί με ξήλωμα τις συλλογικές διεκδικήσεις και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος και όλων των κοινωνικών κινημάτων (μαζί και του γυναικείου). Δεν χωράει εδώ η σιωπή ή η αφέλεια του τύπου «δεν ήξερα, δεν είδα», ούτε μεσοβέζικες λογικές «ναι μεν αλλά», από τις οποίες δυστυχώς πάσχουν πολλές δυνάμεις της Αριστεράς και άκρας Αριστεράς.
2. Η ιστορία της δημιουργίας του Κεφαλαίου του Μαρξ
Ρόμαν Ροσντόλσκι
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Το μεγάλο, εξαιρετικό έργο (Magnum opus) του Ρόμαν Ροσντόλσκι σε μεγάλο βαθμό, τόσο το βιβλίο όσο και ο συγγραφέας του είναι άγνωστα στην χώρα μας. Έτσι οι Εκδόσεις μας επιτελούν ένα διπλό έργο, κάνοντας γνωστά στο ελληνικό κοινό (κυρίως αυτούς που ασχολούνται επιστάμενα με το έργο του Μαρξ και την μαρξιστική θεωρία) το έργο και τον ίδιο τον Ροσντόλσκι, που ήταν εξέχων μαρξιστής και κυνηγήθηκε από τον Σταλινισμό και μόνο από συμπτώσεις κατόρθωσε να επιζήσει.
Στην αρχή του βιβλίου υπάρχουν δυο πρόλογοι:
α) Του Ερνέστ Μαντέλ, που έγραψε όταν πέθανε ο Ροσντόλσκι, όπου κάνει μια σύντομη παρουσίαση της προσωπικότητας, της πολιτικής δράσης και του έργου του. Είναι γνωστό ότι ο Μαντέλ τον εκτιμούσε πάρα πολύ, σε βαθμό που τον συμβουλεύονταν για τις δικές του μαρξιστικές αναλύσεις.
β) Του Νίκου Στραβελάκη (οικονομολόγος ΕΚΠΑ), που είναι μια εισαγωγή και παράλληλα ένας οδηγός για την κατανόηση του έργου του Ροσντόλσκι. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να διαβαστεί πριν αρχίσει κάποιος να μελετά το βιβλίο, θα τον βοηθήσει πάρα πολύ.
Τέλος, στην Έκδοση των εκδόσεών μας προτιμήσαμε τον Γερμανικό τίτλο, Zur Entstehungsgeschichte des Marxschen Kapitals (Η ιστορία της δημιουργίας του Κεφαλαίου του Mαρξ) και όχι τον Αγγλικό, The Making of Marx’s Capital (Η Δημιουργία του Κεφαλαίου του Mαρξ), γιατί πιστεύουμε ότι αποδίδει καλύτερα το περιεχόμενο του βιβλίου του Ροσντόλσκι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου