Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Ανοιχτή Επιστολή του ΟΕΧΒΕ για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα


Σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή περίοδο ακμής διεθνώς για τη βιομηχανία παραγωγής των πυρομαχικών, ενδεχόμενη έγκριση της περιβόητης «Κοινοπραξίας» MSM EXPORT – Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.) στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 10ης Ιουλίου 2024, καταδικάζει τα Ε.Α.Σ. στη μη αναστρέψιμη απαξίωση.

Μια «Κοινοπραξία Βαβέλ» με νεφελώδη σύσταση και σύνθεση, συνδεόμενη με παλιούς γνώριμους ενδιάμεσους/μεταπράτες και εν ενεργεία «συνεργάτες» των Ε.Α.Σ., που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και Υπουργίας Καμμένου και τελικά αποδείχτηκαν αποτυχημένοι μεσάζοντες φέροντας μια και μοναδική ζημιογόνα συμφωνία.

Μια «Κοινοπραξία» με διακύβευμα τον παραγωγικό ακρωτηριασμό των Ε.Α.Σ., την υποκοστολόγηση των υπηρεσιών τους και τη δέσμευση των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών για δύο και πλέον δεκαετίες. Κι όλα αυτά με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων (160 εκατ. € την τελευταία τετραετία) και κονδύλια της Ε.Ε.

Η απώλεια της τελευταίας ευκαιρίας για αναγέννηση και ανάταξη των Ε.Α.Σ. ώστε να υπερβούν τα τραγικά διαχρονικά λάθη Κυβερνήσεων και διορισμένων Διοικήσεων φαντάζει ως «έγκλημα εκ προμελέτης» σε βάρος της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας και της Πατρίδας μας.

Ειδικότερα:

Τα Ε.Α.Σ. εγκαταλείπουν τη δυνατότητα παραγωγής των μεταλλικών μερών των βλημάτων όπου διατηρούν τεχνογνωσία και μετατρέπονται σε ένα φθηνό υποκατασκευαστή βλημάτων 155 mm αφού στρέφονται αποκλειστικά στις εργασίες γόμωσης, με προσυμφωνημένη, έως το 2025 και για 130.000 βλήματα, χαμηλή τιμή περίπου 90€/βλήμα όταν η τιμή πώλησης του βλήματος υπολογίζεται μεσοσταθμικά περίπου στις 2.500€.

Οι εμπορικοί σχεδιασμοί Τσέχων/Σλοβάκων/Αντιπροσώπων και κάθε λογής εμπλεκομένων ισχυροποιούνται, με τα Ε.Α.Σ. να θυσιάζουν έναντι «πινακίου φακής» θεμελιώδη ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Υπερκέρδη για το ένα μέρος της «Κοινοπραξίας» και τους ενδιάμεσους, «ψίχουλα» και μηδενική προοπτική για τα Ε.Α.Σ. 

Οι αριθμοί και οι πολλαπλασιασμοί, άλλωστε, είναι αμείλικτοι: Με ετήσια αυτοτελή παραγωγική δυνατότητα 70 χιλιάδων βλημάτων 155 mm (τιμή 2 – 2.500€) τα ετήσια έσοδα θα ήταν 175 εκατ.€, η επιλογή του αυτοπεριορισμού στη γόμωση (90€) με ετήσια έσοδα μόλις 6,3 εκατ.€ μόνο ΟΛΕΘΡΙΑ μπορεί να χαρακτηριστεί. Εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται για τη χώρα μας και δημιουργούνται κάπου αλλού.

Την ίδια ώρα μεθοδεύσεις και όροι δημιουργούν αναπόφευκτες σκέψεις και συνειρμούς… Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που χωρίς τα Ε.Α.Σ. θα ήταν ανέφικτη για τους «εταίρους» Τσέχους/Σλοβάκους/Αντιπροσώπους και λοιπούς εμπλεκόμενους, εμφανίζεται ως «άλλοθι»  για να προκύψει η «Κοινοπραξία» ως τετελεσμένο!  

Το «Συμφωνητικό Συνεργασίας» που καλείται να επικυρώσει η Γενική Συνέλευση Μετόχων των Ε.Α.Σ. προβλέπει ως διάρκεια της αποικιοκρατικού τύπου συνεργασίας τη γόμωση 2.500.000 βλημάτων 155 mm και 1.000.000 όλμων, δηλαδή στην πράξη κατ΄ ελάχιστον 20 – 30 χρόνια!

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η επαχθής συμφωνία παραγωγικής υποτέλειας των Ε.Α.Σ. στα συμφέροντα ενός ξένου Ομίλου και του ομιχλώδους δικτύου του ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ.    

Οποιαδήποτε «ωραιοποίηση» της απόλυτης πραγματικότητας από τη Διοίκηση Κωστόπουλου που εισηγείται την ψήφιση της Συνεργασίας MSM – Ε.Α.Σ. είναι προσπάθεια υφαρπαγής «ψήφου εμπιστοσύνης» σε ένα σχέδιο που οδηγεί τα Ε.Α.Σ. στην οριστική αποδιάρθρωση, στη μηδενική προοπτική!

Είναι ή ώρα της ευθύνης, η αδράνεια είναι συνενοχή. Κανείς δεν δικαιούται να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε… Κανείς δεν δικαιούται να μένει απαθής νομιμοποιώντας μια καταστροφική συμφωνία.  

Ο Πρωθυπουργός, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλουν να πάρουν θέση αποτρέποντας σχέδια και εξελίξεις που «βλέπουν» τα Ε.Α.Σ. και την αμυντική βιομηχανία της χώρας ως «Ιφιγένεια» για την κερδοφορία ξένων ομίλων, κάθε είδους αντιπροσώπων και μεσαζόντων.  

Η 10η Ιουλίου 2024 δεν πρέπει να μείνει στην ιστορία ως η «τελευταία πράξη του δράματος» των Ε.Α.Σ. 

Γραμματεία Τύπου  Ο.Ε.Χ.Β.Ε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom