Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ενημέρωση του ΠΑΣΥΜΗΤΕ για την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, 

Με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας προς τον κόσμο της ΕΡΤ, θέλουμε να γνωρίζετε πως ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ θα παλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή για να πετύχει μία όσο το δυνατόν καλύτερη ΣΣΕ για όλους.

Γιατί οι ΣΣΕ έχουν θεσπιστεί για να βελτιώνουν τη θέση των εργαζομένων, τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής, με τρόπο που να καλύπτουν τις ανάγκες τους, με σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους και στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Στην περίπτωση της ΕΡΤ αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι επιδιώξεις της διοίκησης ήταν ακριβώς οι αντίθετες.

Οι προσπάθειες μας προσέκρουσαν στον αυταρχισμό της διοίκησης που καταπάτησε κάθε άρθρο του ιδρυτικού Νόμου της ΕΡΤ και του εργατικού δικαίου. Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ γίνονται μεταξύ των εκπροσώπων των Σωματείων και της Διοίκησης, ξαφνικά τον ρόλο του διαπραγματευτή ανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

Ο κ. Ζούλας αδιαφόρησε για τα αιτήματα μας και έκανε μόνος του τις συμφωνίες που ήθελε με την Κυβέρνηση, παρακάμπτοντας τους εργαζόμενους και παραβιάζοντας τη νομιμότητα. Στο μεταξύ φρόντισε να στερήσει από τους εργαζόμενους όλες τις μη μισθολογικές παροχές, το βρεφονηπιακό, τη δωροεπιταγή, το τροφείο κ.α. για να μας τιμωρήσει και να μας μετατρέψει σε επαίτες, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ σε κανένα αντίστοιχο φορέα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Από την αρχή της διαδικασίας ζητούσαμε να τηρηθούν οι βασικοί κανόνες αμοιβαίας εμπιστοσύνης, να διατηρηθούν οι βασικοί όροι της ΣΣΕ, καθώς και οι μη μισθολογικές παροχές, ώστε να μη βρεθεί κανείς σε δυσχερή θέση όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με όλους τους συναδέλφους μας. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ της 30ης Απριλίου με επιστολή ΠΑΣΥΜΗΤΕ - ΠΣΥΠΕΡΤ ζητήσαμε να συζητηθεί και να διευθετηθεί αυτό το θέμα (Συνημμένο).

Η Διοίκηση όμως αδιαφόρησε επιδεικτικά και έπραξε ακριβώς το αντίθετο με εκδικητικό τρόπο, για να μας ασκήσει πίεση να δεχθούμε τους όρους της.

Στο ‘‘τελικό ’’ σχέδιο που μας στέλνουν για να συμφωνήσουμε, απουσιάζουν ακόμα και αυτά τα σημεία, που αρχικά είχε αποδεχτεί η Διοίκηση, αλλά και μια σειρά δίκαιων αιτημάτων μας, που είναι αναγκαία σε ένα ομαλό εργασιακό περιβάλλον και στην οργάνωση μιας υγιούς εταιρίας, όπως: 
  • Η κατοχύρωση της 5θήμερης εργασίας με σαφή διατύπωση χωρίς παρερμηνείες και παραθυράκια
  • Η συνομολόγηση των οργανικών θέσεων, η καταγραφή των κενών και τα βήματα  για την πλήρωση τους, όταν γνωρίζουμε τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν. Οι ίδιοι προς τα Υπουργεία, για την κινητικότητα, παραδέχονται ότι στις Τεχνικές ειδικότητες και σε πολλές άλλες δεν καλύπτεται ούτε το 60% των αναγκών
  • Βελτίωση των ωραρίων συνεχούς λειτουργίας και του νυκτερινού ωραρίου 
  • Προστασία των ευπαθών εργαζομένων  και των προστατευόμενων μελών τους
  • Διευκόλυνση των μετακινήσεων με μηνιαίες κάρτες διαδρομών  και κάρτες αγοράς καυσίμου  
  • Ενίσχυση των εργαζομένων με παιδιά μαθητές ή φοιτητές και  επιβράβευση των επιτυχόντων τέκνων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ
  • Προβλέψεις και όροι για καλύτερες συνθήκες και άρση των ανισοτήτων των συμβασιούχων
  • Ισότιμο ποσό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ( voucher 250 + 250 € ) για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού, όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Ζούλας,  ειδικά σήμερα  στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης 
  • Ισότιμη και ενιαία αντιμετώπιση των αιτημάτων των εργαζομένων για παράλληλη  απασχόληση σε μη ανταγωνιστικούς φορείς, με σκοπό την βελτίωση  οικογενειακού εισοδήματος

Τα παραπάνω - και πολλά άλλα που δεν απαριθμούμε – εύλογα, πολυετή και υλοποιήσιμα αιτήματα, είναι προτάσεις των συναδέλφων μας, που συζητούνται διαρκώς στους χώρους εργασίας. Αιτήματα, που όμως δεν δέχτηκε η διοίκηση ούτε καν να συζητηθούν. Αιτήματα, που το κόστος τους σε σχέση με τη χρησιμότητά τους είναι αμελητέο για κάθε επιχείρηση, πόσο μάλλον για την ΕΡΤ. Αιτήματα που έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια στους όμορους φορείς.

Συνοπτικά στο σχέδιό τους η συνολική αποτίμηση των μη μισθολογικών παροχών για τον εργαζόμενο είναι ένα (1) ευρώ την ημέρα και όπως μας ενημερώνει ο κ. Ζούλας με αυτό θα καλύψουμε τις ανάγκες μας, από τη λαίλαπα της ακρίβειας τα επόμενα δύο χρόνια.

Κοντολογίς η ετήσια δαπάνη αυτού του σχεδίου ΣΣΕ είναι μικρότερη των 500 χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή όσο περίπου είναι και το κόστος των επιδομάτων των στελεχών της ΕΡΤ.

Δηλαδή ένας οργανισμός – όπως η ΕΡΤ – που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, με έσοδα άνω των 200 εκατομ. € και πλεόνασμα 35 εκατομ. € ετησίως - όπως δημοσιεύτηκε - αν πρέπει να αυξήσει τις παροχές του στους εργαζόμενους, κατά 200 ή 300 χιλιάδες € επιπλέον, θα έχει ταμιακό πρόβλημα και οικονομικό αδιέξοδο ; Με αυτό τον τρόπο αδικεί τους εργαζόμενους ο κ. Ζούλας και η Κυβέρνηση.

Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι σε όλο το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ταυτόχρονα σκληρά εργαζόμενοι, σε όλες τις ανάγκες, σε κάθε τομέα και κάθε υπηρεσιακή μονάδα.

Σε αυτούς τους εργαζόμενους απαγορεύουν να διαπραγματευτούν για στοιχειωδώς καλύτερες συνθήκες, τους απαγορεύουν την κινητικότητα για μετάταξη σε άλλη Υπηρεσία και στους περισσότερους (Τεχνικούς, Μηχανικούς, Οικονομικούς, Διοικητικούς, Οδηγούς, κλπ), απαγορεύουν να εργαστούν για την οικογένεια τους, με άδεια παράλληλης απασχόλησης. Σε αυτούς τους εργαζόμενους εισάγουν νέες διακρίσεις και ανισότητες και προσπαθούν να τους υποχρεώσουν να συμφωνήσουν και να υπογράψουν, ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ο καθένας αντιλαμβάνεται, ότι η Διοίκηση της ΕΡΤ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να μην έχουμε μέχρι σήμερα ΣΣΕ. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο ΣΣΕ που δεν καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες των ανθρώπων της ΕΡΤ, ενώ εισάγει διακρίσεις και νέες ανισότητες στους συναδέλφους μας.

Ασκούμε τις συνδικαλιστικές μας υποχρεώσεις με φρόνηση και συνέπεια λόγων και πράξεων. Ξέρουμε γιατί η Διοίκηση οδήγησε την όλη διαδικασία στο σημείο που βρίσκεται, αδυνατούμε όμως να κατανοήσουμε την στάση των τεσσάρων Σωματείων (ΕΕΕΡΤ, ΠΑΣΥΠΑΤΕΚΑΛ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ, Σωματείο Σκηνοθετών Δ/ντων Παραγωγής ) να συνταχτούν με τη Διοίκηση και να αποδεχτούν συμφωνίες μερών που ευθέως καταργούν τις ΣΣΕ.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για τη ΣΣΕ

Το ΔΣ του ΠΑΣΥΜΗΤΕ

ΠΑ.ΣΥ.ΜΗ.Τ.Ε. 
Διεύθυνση: Λεωφ. Μεσογείων 432 
15342 Αγία Παρασκευή 
Τηλ. : 210 6066266 
Ιστοσελίδα: www.pasimite.gr 
E-mail: pasimite@ert.gr

********************* 
To συνημμένο έγγραφο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom