Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Αφιέρωμα στην Πέρα Παναγιά των Μαρμάρων της Πάρου που γιορτάζει σήμερα (φωτο)


Η Εκκλησία μας σήμερα 8 Σεπτεμβρίου τιμά τα γενέθλια της Παναγίας και στα Μάρμαρα της Πάρου γιορτάζει ο Ιερός Ναός της Πέρα Παναγιάς.

Τα Μάρμαρα (Αρχίλοχος σήμερα) είναι κυκλαδίτικο χωριό που χρονολογείται από τον 15o - 16o αιώνα μ.Χ.,βρίσκεται στα ανατολικά της Πάρου και είναι το χωριό της οικογενείας Μαυρογένη και προσφύγων από την Κρήτη.
Κάτω δεξιά στην εικόνα διακρίνεται η εκκλησία της Πέρα Παναγιάς,που γιορτάζει σήμερα

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας τα Μάρμαρα υπήρξαν έδρα χωρεπισκόπου και στο νοτιοανατολικό μέρος του χωριού σώζεται τμήμα του από τη μεσαιωνική εποχή. Χαρακτηριστικά του αποτελούν οι στενοί δρόμοι με τα βόλτα (τόξα) και οι πολλές εκκλησίες, που οι περισσότερες υπάρχουν από το 17ο αιώνα.

Το όνομα του χωριού προέρχεται είτε από τα μάρμαρα τα οποία οι κάτοικοι συνήθιζαν να τοποθετούν γύρω από τα παράθυρα και τις εξώθυρες,είτε από το μάρμαρο του υπεδάφους του.

Οι κάτοικοί του το ονόμαζαν Αρχοντοχώρι, από τα πολλά αρχοντικά σπίτια που υπήρχαν σε αυτό.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την ιστορία των Μαρμάρων, νυν Αρχίλοχος

Η Πέρα Παναγιά των Μαρμάρων Πάρου


Ο ναός της Πέρα Παναγιάς των Μαρμάρων έλκει την ονομασία του από την τοποθεσία του στο κάτω άκρο του χωριού,στο δρόμο προς τον Μώλο και τιμά τη Γέννηση της Θεοτόκου  στις 8 Σεπτεμβρίου.


Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του χωριού Μάρμαρα,είναι δίκλιτη βασιλική, καμαροσκεπής με νάρθηκα που έχει επίπεδη στέγη. Τρεις καμάρες ενώνουν τα δύο κλίτη και είναι στηριγμένες σε αρχαίες κολώνες.

Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στη γέννηση της Θεοτόκου και το νότιο στον Άγιο Νικόλαο. Το εκκλησάκι είναι χτισμένο σε σημείο ειδυλλιακό, με ένα πλακόστρωτο, που περιβάλλεται από ευκάλυπτους, να μας οδηγεί στην είσοδό του.





Στην πρόσοψη  δεσπόζει ένα όμορφο μαρμάρινο, δίτοξο καμπαναριό,από τα πιο περίτεχνα της Πάρου.σαν αυτά που αναστυλώθηκαν πρόσφατα στην Εκατονταπυλιανή.Το τέμπλο, στο εσωτερικό του ναού, είναι ξυλόγλυπτο, επίχρυσο.

Η εικόνα της Παναγίας της Μαρμαριανής είναι του 17ου αιώνα, έχει όμως υποστεί σοβαρές διορθωτικές παρεμβάσεις, μεταγενέστερα.Ο ναός αυτός προκαλεί ιδιαίτερο ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, παραμονή της γιορτής της Πέρα Παναγιάς και ανήμερα οργανώνονται θρησκευτικές εκδηλώσεις και  πανηγύρια στο χωριό με μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιο κρασί.

Χθες το βράδυ τελέστηκε ο Εσπερινός παρουσία πιστών, ενώ σήμερα το πρωί ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία.

Μετά τη Θεία Λειτουργία θα γίνει η Λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Μαρμαριανής  στο χωριό των Μαρμάρων.



Διαβάστε περισσότερα για την ιστορία της Πέρα Παναγιάς των Μαρμάρων Πάρου στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom