Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Στη Βουλή ο προϋπολογισμός-φοροκαταιγίδα


Νέους φόρους ύψους 2,6 δισ. ευρώ με υψηλές προσδοκίες για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,25 δισ. ευρώ (1,8 % ΑΕΠ), φέρνει ο προϋπολογισμός του 2017 που κατατίθεται σήμερα στην Βουλή μετά από την σφραγίδα που έβαλαν χθες και οι δανειστές.

Η υψηλή ανάπτυξη βασίζεται στην έκρηξη των επενδύσεων οι οποίες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν τον επόμενο χρόνο κατά 9,1% του ΑΕΠ, των εξαγωγών που αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,5% του ΑΕΠ και της ιδιωτικής κατανάλωσης που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% του ΑΕΠ.

Η πρόβλεψη ενσωματώνει τις προσδοκίες για την λύση του χρέους και την σταδιακή επαναφορά σε μια κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η προσπάθεια δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές προς τα τέλη του 2017.

Οι προκλήσεις στις δαπάνες
Μπορεί όπως το 2016 και οι δαπάνες του 2017 να έχουν λυθεί, αλλά οι δανειστές εντόπισαν ήδη ένα κενό ύψους 600 εκ. ευρώ για το 2018.

Η διαφορά αυτή σύμφωνα με την ελληνική πλευρά θα καλυφθεί με την αναθεώρηση των δαπανών (spending review) που θα γίνει σε όλα τα υπουργεία μέχρι και το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου.

Επειδή όμως το κενό έχει προκύψει από τώρα, θα πρέπει και να καλυφθεί τώρα με κάποια μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι τα 600 εκ. ευρώ μπορούν να βρεθούν.

Έτσι το οικονομικό επιτελείο για πρώτη φορά θα πρέπει να πάρει μολύβι και χαρτί για να υπολογίσει ξανά έσοδα και δαπάνες και να κλείσει και αυτό το κενό.
http://www.toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom