Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η εκλογή Τράμπ και η εποχή των τεράτων


Ο αντισυστημικός λαϊκισμός αποδεικνύεται πλέον ως η κυρίαρχη δύναμη σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η επικράτηση του Ντόναλντ Τράμπ στις ΗΠΑ ,τη χώρα που είτε μας αρέσει είτε όχι αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη του δυτικού κόσμου, ανοίγει το δρόμο στην εποχή των τεράτων.

Ένας γραφικός υποψήφιος, που κατάφερε να εκτοπίσει τους συνυποψηφίους του στο ρεπουμπλικανικό κόμμα και στη συνέχεια να πείσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, απέναντι σε όλες σχεδόν τις προβλέψεις θα ηγείται σε λίγο μιας υπερδύναμης.

Με όπλο τη δημαγωγία, το ρατσισμό απέναντι στους ξένους, τους μετανάστες, τους διαφορετικούς, κατάφερε να πείσει εκατομμύρια συμπατριώτες τους ότι αποτελεί μια αντισυστημική δύναμη!

Επένδυσε στο φόβο, την ανασφάλεια, το θυμό των ψηφοφόρων, τροφοδότησε τις συνωμοσιολογικές αντιλήψεις για το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι και κατάφερε να πείσει ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση απέναντι στις διεφθαρμένες ελίτ. Μπορεί οι ΗΠΑ επί Ομπάμα να κατάφεραν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση,να μειώσουν την ανεργία αλλά ταυτόχρονα οι ανισότητες παρέμειναν στα ύψη.

Η μεσαία τάξη που βλέπει διαρκώς στην εποχή της παγκοσμιοποίησης το βιωτικό της επίπεδο να μειώνεται αντί να αυξάνεται φαίνεται ότι αποτέλεσαν τη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Τράμπ. Με τη λαϊκίστικη ρητορική του, με διαρκείς ψευδολογίες, κατάφερε να μετατρέψει ένα ακατέργαστο λαϊκό θυμικό σε πολιτική δύναμη, που σάρωσε κυριολεκτικά τις αντιστάσεις σε οποιαδήποτε ορθολογική αντίδραση.

Το ζήσαμε το φαινόμενο και στην Ευρώπη με το Brexit αλλά και την άνοδο του ακροεδεξιού λαϊκισμού σε πολλές χώρες. Με την εποχή Τράμπ είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή η τάση της αντισυστημικής ρητορείας θα έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.

Πέρα από τις όποιες εξελίξεις στις ΗΠΑ ο κόσμος ολόκληρος μπαίνει πια σε μια νέα απρόβλεπτη εποχή. Μια περίοδος γενικής ανασφάλειας βρίσκεται μπροστά μας. Τα πρώτα μηνύματα από τις αγορές είναι ενδεικτικά. Ένας πλανητάρχης που στηρίζεται στην άγνοια, την ευκολία να εκτοξεύει κάθε λογής απειλές κατά πάντων και πασών μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει τον ασκό του αιόλου.

Με τόσα ανοιχτά μέτωπα γύρω μας μια ακόμα παγκόσμια αταξία είναι ότι χειρότερο μπορούσε να μας συμβεί. Η μόνη ίσως ελπίδα, για να μην επιβεβαιωθεί η εποχή των τεράτων είναι να μπορέσουν τα θεσμικά αντίβαρα που υπάρχουν στην αμερικάνικη δημοκρατία, να συγκρατήσουν τον υπερφίαλο και αδίστακτο νέο πλανητάρχη…

ΤΟ ΒΗΜΑ

ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Μήπως ο ανώνυμος  αρθρογράφος του ΒΗΜΑτος θα έπρεπε να ερευνήσει το πως ποιοι και γιατί μας έφτασαν στην εποχή των τεράτων αντί να καταπιάνεται με την απλή περιγραφή γνωστών πραγμάτων πιπιλίζοντας την καραμελίτσα του λαϊκισμού;
Ζείδωρον

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ μετά την εκλογική του νίκη

Εμφανώς συγκινημένος ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε ενώπιον των οπαδών του που φώναζαν «USA, USA».

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μόλις έλαβα τηλεφώνημα από την Κλίντον. Μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας. Και εγώ εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου στην ίδια και την οικογένειά της για τη σκληρή μάχη που έδωσε» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη του ομιλία μετά την εκλογική του νίκη.

«Η Χίλαρι εργάστηκε πολύ και της οφείλουμε για την υπηρεσία της στη χώρα. Είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι ώρα να είμαστε ενωμένοι».

«Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Θέλω να υπηρετήσω τον λαό» τόνισε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα ο Τραμπ δεσμεύθηκε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών, ενώ απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν ζήτησε τη βοήθειά τους για να ενώσουν τις ΗΠΑ.

«Επείγει ο στόχος ανοικοδόμησης του έθνους. Εχουμε τρομερό δυναμικό αναξιοποίητο. Κάθε Αμερικανός θα μπορεί να υλοποιήσει το όνειρο του. Οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι... Θα ξαναχτίσουμε νοσοκομεία, σχολεία και τις υποδομές. Θα γίνουν οι καλύτερες στον κόσμο. Θα δώσουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους μας. Θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους καλύτερους για να μας βοηθήσουν. Εχουμε σπουδαίο πρόγραμμα για να φτιάξουμε την ισχυρότερη οικονομία. Θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά με μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα συμβιβαζόμαστε με τη δεύτερη θέση σε τίποτε. Πρόκειται να ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας μεγάλα πράγματα. Θα είμαστε δίκαιοι με όλους τους λαούς και τα έθνη. Δεν θέλουμε εχθρότητα. Θέλουμε συνεταιρισμό όχι αντιπαλότητα».

Ο Ντόναλντ Τραμπα ευχαρίστησε τους γονείς του «που τον βλέπουν από εκεί ψηλά. Ηταν σπουδαίοι, υπέροχοι από κάθε άποψη» είπε. Παράλληλα ευχαρίστησε την οικογένειά του: «Σας ευχαριστώ που με ανεχτήκατε», είπε, ενώ ευχαρίστησε και τον πρώην δήμαρχο της Ν. Υόρκης Ρ.Τζουλιάνι.

Νωρίτερα ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πένς μιλώντας στο Χίλτον είπε για τον Τραμπ: «Είναι μια ιστορική βραδιά. Κέρδισε ο πρωταθλητής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom