Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

"ΕΛΑ" Δικαιοσύνη στον τόπο σου



Αθώους έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας» Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη. Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται πως δεν προέκυψαν ισχυρά και ικανά στοιχεία που να συνδέουν τους κατηγορούμενους με συγκεκριμένες μη παραγεγραμμένες πράξεις της οργάνωσης.
Η σημερινή απόφαση είναι τελεσίδικη και κλείνει οριστικά την υπόθεση του «ΕΛΑ».

Το Εφετείο δέχθηκε τη δήλωση του Χ. Τσιγαρίδα ότι υπήρξε μέλος του ΕΛΑ έως το 1989 και τον κήρυξε ομόφωνα αθώο για τις μη παραγεγραμμένες ενέργειες της οργάνωσης έως τότε, ελλείψει στοιχείων. Ομόφωνα αθώος κρίθηκε και για όλες τις ενέργειες της οργάνωσης μετά το 1989 και έως το 1995 οπότε η οργάνωση ανακοίνωσε την αναστολή της δράσης της. Ο Αγγελέτος Κανάς κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για απλή συνέργεια σε εκρήξεις και σε απόπειρες ανθρωποκτονιών όπως και στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού Γ.Βέλλιου. Για την Ειρήνη Αθανασάκη το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την αθώωση της.

Η πρώτη δίκη του ΕΛΑ ξεκίνησε τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, με κατηγορούμενους τους Χρήστο Τσιγαρίδα, Κώστα Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Αγγελέτο Κανά και Μιχάλη Κασσίμη. Το δικαστήριο μετά από πολύμηνη διαδικασία κήρυξε ομόφωνα αθώους τους Γιάννη Σερίφη και Μιχάλη Κασσίμη αλλά καταδίκασε σε 25ετή φυλάκιση τους υπόλοιπους, με βάση την πρωτοφανή αρχή της συλλογικής ευθύνης. Ο Κ. Αγαπίου πέθανε πριν από περίπου ένα χρόνο λόγω προβλημάτων υγείας.

Σημ.Ζείδωρον:Δεν είναι στις προθέσεις μας να κρίνουμε τις αποφάσεις της τυφλής Δικαιοσύνης αλλά ως απλοί πολίτες κι αναγνώστες δεν γίνεται να μη σταθούμε στην τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο αποφάσεων.
Πρωτόδικα καταδίκη 25 χρόνων και τώρα ομόφωνα αθώοι!
Ενα από τα δυο δικαστήρια έκανε τρομακτικά λάθος εκτίμηση κι επειδή  "καλύτερα δέκα ένοχοι εκτός φυλακής παρά ένας αθώος στη φυλακή" δεχόμαστε ανεπιφύλακτα την τελεσίδικη απόφαση.
Ομως στο διάστημα που μεσολάβησε από την πρώτη δίκη μέχρι το εφετείο κάποιοι άνθρωποι διασύρθηκαν,κάποιοι φυλακίστηκαν,κάποιοι απέκτησαν προβλήματα υγείας και δυο έχασαν τη ζωή τους.
Ενας είναι ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου που πέθανε από προβλήματα υγείας καθόλου άσχετα με την καταδίκη του κι ο άλλος είναι ο αστυνομικός Νεκτάριος Σάββας,που όπως γράφτηκε τότε φύλαγε μάρτυρα της υπόθεσης ΕΛΑ που ήταν στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων,δολοφονήθηκε φέτος το καλοκαίρι στα Ανω Πατήσια από τρομοκράτες.
Αναφέρουμε απλά και μόνο τα γεγονότα τα οποία όφειλε να δει και η δικαιοσύνη από το 2004.
Τότε όμως είχαμε τους Ολυμπιακούς αγώνες κι έπρεπε να φανεί αντιτρομοκρατικό έργο.
Σε καμιά περίπτωση δεν υποστηρίζουμε ότι η σημερινή απόφαση υπηρετεί άλλες σκοπιμότητες!
Αυτά θα συμβαίνουν όσο η δικαιοσύνη θα πορεύεται αγκαλιά με την εκάστοτε κυβέρνηση και τα συμφέροντά της.
Αλήθεια ποιος θα αποκαταστήσει τους διασυρθέντες και ποιος θα επαναφέρει τους νεκρούς;
Ως συνήθως ο κανένας!

4 σχόλια:

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗ. ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ

Βάσσια είπε...

Προσωπικά όλη αυτή η "απόσταση" από την πρωτόδικη απόφαση ως την τελική, από τον πως και με ποια στοιχεία συνελήφθησαν τότε, με τα όσα έχουν μεσολαβήσει με την τρομοκρατία, το μόνο που που καταλαβαίνω είναι ότι..... τίποτα.

Η Δικαιοσύνη εκ φύσεως χρειάζεται την ανεξαρτησία της, ελπίζω κάποτε να της την αποδώσουν σε όλες τις υποθέσεις, όχι μόνο στις ανώδυνες για την εκάστοτε κυβέρνηση.

Καλημέρα Δημήτρη

zeidoron dtsoukas είπε...

Θανάση μου ικανοί είναι,δυνατοί δεν είναι να αντέχουν τις πιέσεις!
Γι' αυτό χρειάζονται αποδέσμευση από την κυβέρνηση.Αλλά ......
Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

zeidoron dtsoukas είπε...

"Η Δικαιοσύνη εκ φύσεως χρειάζεται την ανεξαρτησία της, ελπίζω κάποτε να της την αποδώσουν σε όλες τις υποθέσεις, όχι μόνο στις ανώδυνες για την εκάστοτε κυβέρνηση"!
Συ είπας Βάσσια μου!
Να είσαι καλά,καλό Σαββατοκύριακο!

Read more: Go to TOP and Bottom