Ο Κωνσταντίνιος Φιρινίδης, η σύντροφός του και μέλη των οικογενειών τους διοικούσαν την οργάνωση που δεν ήταν εγγεγραμμένη στο προβλεπόμενο μητρώο.
Σαν οικογενειακή επιχείρηση φαίνεται πως λειτουργούσε η ΜΚΟ «Παιδική Χαρά», που βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για την καταγγελλόμενη απάτη με δωρεές για παιδιά που αντιμετώπιζαν σοβαρές ασθένειες.
Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις του MEGA, στη διοίκηση της οργάνωσης συμμετείχαν ο 37χρονος Κωνσταντίνος Φιρινίδης, η 35χρονη σύντροφός του, Βασιλική Μανησιώτη, και στενοί συγγενείς τους.
Η έρευνα για τη φερόμενη απάτη αποκαλύπτει όλο και περισσότερα στοιχεία για τη λειτουργία της ΜΚΟ, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν ήταν εγγεγραμμένη στο προβλεπόμενο μητρώο.
Την ίδια ώρα, οι Αρχές εξετάζουν πώς οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, που κατά περιόδους εμφανίζονταν να ζουν με επιδόματα ανεργίας, βρέθηκαν να συνδέονται με λογαριασμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ μέρος των δωρεών φέρεται να κατέληγε σε συγγενείς, φίλους και προσωπικά έξοδα.
Πατέρας, μητέρα και αδελφός στη διοίκηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το MEGA, η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της «Παιδικής Χαράς» δείχνει ότι η διαχείριση της οργάνωσης βρισκόταν στα χέρια της οικογένειας.
Μέχρι το 2023, πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Φιρινίδης και αντιπρόεδρος η Βασιλική Μανησιώτη. Τη θέση της γραμματέως κατείχε η μητέρα της 35χρονης, ενώ μέλος του συμβουλίου ήταν ο πατέρας του 37χρονου.
Το 2026, οι τρεις πρώτες θέσεις παρέμειναν στα ίδια πρόσωπα. Η μοναδική αλλαγή ήταν ότι τη θέση του πατέρα του Φιρινίδη στο διοικητικό συμβούλιο πήρε ο αδελφός του.
Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η διοίκηση παρέμενε υπό τον έλεγχο ενός στενού οικογενειακού κύκλου.
Το διαζύγιο και οι δύο εταιρείες που ιδρύθηκαν τέσσερις ημέρες μετά
Ένα ακόμη στοιχείο που εξετάζεται αφορά την προσωπική και επιχειρηματική σχέση των δύο βασικών κατηγορουμένων.
Ο Κωνσταντίνος Φιρινίδης και η Βασιλική Μανησιώτη ήταν παντρεμένοι και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, πήραν διαζύγιο το οποίο ερευνάται ως εικονικό.
Μόλις τέσσερις ημέρες αργότερα, φέρονται να ίδρυσαν δύο εταιρείες.
Οι Αρχές εξετάζουν αν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείριση ή τη μεταφορά χρημάτων που συνδέονταν με τη δραστηριότητα της οργάνωσης.
ΜΚΟ εκτός μητρώου και χωρίς ουσιαστικό έλεγχο
Ιδιαίτερα σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το καθεστώς λειτουργίας της «Παιδικής Χαράς». Όπως αποκάλυψε ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος στο MEGA, η οργάνωση δεν εμφανιζόταν καταχωρημένη στο προβλεπόμενο μητρώο ΜΚΟ.
Αντίθετα, είχε δηλωθεί σε αρχείο υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, με σκοπό την παροχή επισιτιστικής βοήθειας σε άπορα παιδιά στο εξωτερικό.
Το παράδοξο είναι ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε καταργηθεί από το 2015. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι η οργάνωση δεν μπορούσε να ελεγχθεί μέσω της υπηρεσίας στην οποία είχε δηλωθεί, ενώ δεν υπαγόταν ούτε στον προβλεπόμενο μηχανισμό ελέγχου του σχετικού μητρώου.
Έτσι, προκύπτει το ερώτημα πώς μπορούσε να συγκεντρώνει δωρεές επί χρόνια χωρίς να έχει ελεγχθεί ουσιαστικά η διαχείρισή τους.
Από τα επιδόματα ανεργίας στις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δηλωμένα εισοδήματα των κατηγορουμένων και στα χρήματα που φέρονται να διαχειρίζονταν.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Live News, οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίζονταν κατά περιόδους να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, ενώ στη συνέχεια εντοπίστηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς που συνδέονται με την υπόθεση.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εντοπίστηκαν περίπου 300.000 ευρώ σε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο, ενώ οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε δεσμεύσεις λογαριασμών των κατηγορουμένων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΜΚΟ φέρεται να έκανε δώρα αξίας 100.000€ στην παράλληλη σχέση του και η παραχώρηση σπιτιού έναντι 1.000€.
Η έρευνα επικεντρώνεται στην προέλευση των χρημάτων και στο κατά πόσο προέρχονται από δωρεές πολιτών που πίστευαν ότι βοηθούσαν άρρωστα παιδιά.
Δωρεές που φέρονται να κατέληγαν σε συγγενείς, φίλους και θεραπείες κυτταρίτιδας
Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες για το πού φέρεται να κατέληγε μέρος των χρημάτων. Σύμφωνα με το Live News, ποσά από τους εράνους εξετάζεται αν διοχετεύτηκαν σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, αλλά και σε προσωπικές δαπάνες, ακόμη και σε θεραπείες κυτταρίτιδας.
Οι συγκεκριμένες πληροφορίες αποτελούν αντικείμενο της έρευνας, καθώς οι Αρχές επιχειρούν να εξακριβώσουν ποια χρήματα διατέθηκαν πράγματι για τις ανάγκες των παιδιών και ποια χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.
Το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σοβαρό καθώς οι δωρεές συγκεντρώνονταν με εκκλήσεις για παιδιά που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τι υποστήριξε ο δικηγόρος των κατηγορουμένων
Η Βασιλική Μανησιώτη, μετά την απολογία της την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενη.
Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Κωνσταντίνος Τσάκος, αναφέρθηκε στις εξηγήσεις που έδωσε η 35χρονη για τη διαχείριση των χρημάτων.
«Δεν επέρριψε ευθύνες στον σύζυγό της για τα χρήματα. Έδωσε εξήγηση για ποιο λόγο αυτά τα χρήματα αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς και δεν αποδόθηκαν στις οικογένειες», δήλωσε.
Η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει ότι ένα από τα βασικά ζητήματα της δικαστικής έρευνας είναι τα ποσά που συγκεντρώθηκαν αλλά δεν έφτασαν στις οικογένειες για τις οποίες προορίζονταν.
«Δεν είχε στον ήλιο μοίρα» – Τι λέει η θεία του 37χρονου
Το Live News παρουσίασε επίσης μαρτυρίες συγγενών, δωρητών και γονέων παιδιών, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της θείας του 37χρονου, η οποία περιέγραψε την εικόνα που είχε η οικογένεια για εκείνον.
«Περνούσε από ‘δω και μας έβλεπε και τον βλέπαμε και λέγαμε ένα παιδί που δεν είχε στον ήλιο μοίρα ας πούμε και έκανε αυτά που έκανε», ανέφερε.
Την ίδια ώρα, άνθρωποι που είχαν προσφέρει χρήματα με την πεποίθηση ότι βοηθούσαν παιδιά με σοβαρές ασθένειες ζητούν απαντήσεις.
Η έρευνα συνεχίζεται, με τις Αρχές να προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τη διαδρομή των δωρεών, τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τον ρόλο των προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της οργάνωσης.
Το μεγάλο ερώτημα παραμένει πόσα από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για άρρωστα παιδιά έφτασαν τελικά στις οικογένειές τους και πόσα κατέληξαν αλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου