Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Βαγγέλης Γιακουμάκης: 9 χρόνια πριν βρέθηκε η σορός του άτυχου φοιτητή - Το χρονικό του θρίλερ


15 Μαρτίου 2015. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε νεκρός μετά από 40 ημέρες ερευνών σε βαλτώδη περιοχή στον Κάτσικα Ιωαννίνων, λίγα μέτρα μακριά από τη σχολή του.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης αγνοούνταν από τις 6 Φλεβάρη. Το πτώμα του εντοπίστηκε 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε, 40 μέρες μετά, στις 7.40 το πρωί της Κυριακής (15.03.2024) από ζευγάρι που κινούνταν στην περιοχή και είχε μείνει από βλάβη με το αυτοκίνητο.

Η σορός ήταν σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και δίπλα της βρέθηκε μαχαίρι. Αμέσως το μυαλό όλων πήγε σε αυτοκτονία. Οι αστυνομικοί είχαν περάσει από το σημείο, χωρίς να τον εντοπίσουν.

Τα “γιατί” πολλά…

Στοιχεία και μαρτυρίες που βγήκαν στο φως έδειξαν ότι, ήδη πριν τον θάνατό του, υπήρξε θύμα σωματικής και λεκτικής βίας από συμφοιτητές του, και συγκεκριμένα από ομάδα συντοπιτών του με έντονη παραβατική συμπεριφορά.

Η είδηση «ταρακούνησε» το πανελλήνιο, φέρνοντας στο προσκήνιο το φαινόμενο «bullying» και τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει.

Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, αποχαιρέτησαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη μέσω των social media.

Κηδεύτηκε δύο ημέρες μετά, στις 17 Μαρτίου.

Το χρονικό της εξαφάνισης και το τραγικό τέλος 

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης ήταν φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.

Πιστεύεται ότι είχε πέσει θύμα σωματικού και λεκτικού εκφοβισμού, τα οποία ήταν και τα αίτια της εξαφάνισης και του θανάτου του.

Η εξαφάνιση του Γιακουμάκη ανακαλύφθηκε από την μητέρα του η οποία τηλεφωνούσε στο κινητό του, αλλά χωρίς να πάρει απάντηση. Ανησύχησε και στη συνέχεια τηλεφώνησε σε συμφοιτητές του μήπως ήξεραν που βρίσκεται.

Την ίδια ημέρα ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Αρχικά επικεντρώθηκαν μόνο στην ευρύτερη περιοχή της σχολής, αλλά αργότερα επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.

Τον έψαχναν σπουδαστές και φίλοι του. Τα επόμενα 24ωρα Αστυνομία, Πυροσβεστική, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντικές οργανώσεις κάνουν φύλλο και φτερό τον περιβάλλοντα χώρο της Γαλακτοκομικής Σχολής, αλλά και την παραλίμνια περιοχή μήπως και εντοπίσουν τον Γιακουμάκη.

Ο χώρος «χτενίζεται» τόσο με πεζοπόρα τμήματα όσο και με βάρκα της ΕΜΑΚ, αλλά και με το ελικόπτερο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, αξιοποιούν υλικό από κάμερες ασφαλείας, καθώς επίσης και στοιχεία από το κινητό του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σαν να άνοιξε η γη και να τον κατάπιε

Μέρα με την μέρα, η υπόθεση της εξαφάνισης Γιακουμάκη αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις θρίλερ.

Το σημείο όπου βρέθηκε η σορός του Βαγγέλη Γιακουμάκη – Φωτογραφία: Eurokinissi

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής ξεκίνησε στα τηλεοπτικά δίκτυα η προβολή κάρτας με τα στοιχεία του Γιακουμάκη για την διευκόλυνση των ερευνών εντοπισμού, ενώ διάφορες μαρτυρίες τον ήθελαν να βρίσκεται σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Οι έρευνες επεκτείνονται και στο εσωτερικό της Σχολής. Σιγά σιγά τα στόματα αρχίζουν να ανοίγουν.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών αποκαλύφθηκαν τα περιστατικά βίας και άγριου bullying εναντίον του Γιακουμάκη, τα οποία θεωρείται ότι ήταν τα αίτια που τον ώθησαν να εξαφανιστεί. Οι έρευνες είχαν διάρκεια 40 μέρες.

Έρευνες γίνονται ακόμη και στον βυθό της λίμνης Παμβώτιδας (λίμνη των Ιωαννίνων) μήπως και βρεθεί κάτι.

Με κατάλληλο εξοπλισμό και κάμερα βυθού ερευνούν προσεκτικά τα θολά νερά της λίμνης, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιο στοιχείο, που να μπορεί να αξιολογηθεί.

Τελικά, στις 15 Μαρτίου του 2015, εντοπίστηκε το πτώμα του Γιακουμάκη, 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

«O Βαγγέλης μου μπορεί να μη μίλησε αλλά η σιωπή του ακούστηκε παντού σε όλη την Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο», είχε πει ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος έγινε σύμβολο κατά του μπούλινγκ και της εξευτελιστικής συμπεριφοράς από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι έρευνες για τον θάνατο του Γιακουμάκη συνεχίστηκαν και οι αποκαλύψεις είχαν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Αποκαλύφθηκε και η εμπλοκή εξωσχολικού προσώπου στη παρέα που ενοχλούσε τον Γιακουμάκη.

Μετά την εύρεση του πτώματός του, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις εναντίον της βίας και του εκφοβισμού σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας στη μνήμη του ενώ συνέχεια αποκαλύπτονταν νέα περιστατικά βίας εναντίον του Γιακουμάκη, με αποκορύφωμα την δημοσίευση ενός βίντεο, στις 4 Ιουλίου του 2016, στο οποίο μια παρέα παιδιών του ασκούσε σωματική βία.

Τον Απρίλιο του 2015 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε δύο στελέχη της σχολής του φοιτητή, στον πρώην διευθυντή της Σχολής και στην υπεύθυνη της Εστίας, για συνεχή παραβίαση των καθηκόντων τους και για τους χειρισμούς τους απέναντι στην υπόθεση του Γιακουμάκη.

Ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη – Φωτογραφία: Eurokinissi

Η δικαστική διαμάχη θα φτάσει μέχρι τις 10 Ιουνίου 2021 όπου ξεκίνησε σε δεύτερο βαθμό η δίκη στο Εφετείο με κατηγορούμενους οκτώ σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής των Ιωαννίνων που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί για περιστατικά βίας σε βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά η δίκη διακόπηκε για της 6 Ιουλίου 2021 λόγω σοβαρού και έκτακτου κωλύματος στην Εισαγγελέα της έδρας.

Στις 7 Ιουλίου 2021 οι κατηγορούμενοι στη δίκη για την υπόθεση με τον Βαγγέλη Γιακουμάκη κρίθηκαν ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό από το δικαστήριο  – όπως και πρωτόδικα –  οι 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ και για τους υπόλοιπους τρεις, που εκείνη την περίοδο ήταν ανήλικοι, το δικαστήριο απεφάνθη ότι τέλεσαν τις πράξεις που κατηγορούνται.

Η οικογένεια του αδικοχαμένου φοιτητή χρειάστηκε πολλές φορές να ταξιδέψει στα Γιάννενα για να μάθουν ποιοι και γιατί οδήγησαν το παιδί τους στο θάνατο. 

Παρά την τραγική τους απώλεια δεν θα πάψουν να πιστεύουν στον άνθρωπο και σε αξίες παρόλο που ο μονάκριβος γιος τους, Βαγγέλης Γιακουμάκης, είχε πέσει θύμα απάνθρωπης συμπεριφοράς από συμφοιτητές του. 

«Οδός Βαγγέλη Γιακουμάκη».  Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έδωσε το όνομα του 20χρονου από την Κρήτη σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη, στον δρόμο που άφησε την τελευταία του πνοή πριν ακριβώς από 9 χρόνια.


Δείτε ΕΔΩ όλες τις αναρτήσεις για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom