Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Εννέα χρόνια από την πλήρη απελευθέρωση του περήφανου Κομπανί (φωτο)


Την Δευτέρα 26 Γενάρη 2015, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί και το διώξιμο των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh – ISIS) από την περιοχή. Μια καινούργια μέρα ξημέρωσε. Η μέρα της ανοικοδόμησης.

ΑΠΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ
Μετά από 133 μέρες, από τις 15 Σεπτέμβρη του 2014, οι ηρωικοί κάτοικοι του Κομπανί και των γύρω χωριών, οι περήφανοι μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε) και οι Κούρδοι Πεσμεργκά από το Ιράκ, απελευθέρωσαν τελείως την πόλη και τη γύρω περιοχή διώχνοντας από τα εδάφη τους, τους φανατικούς και βαριά εξοπλισμένους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS).

Την Δευτέρα 26 Γενάρη 2015, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί από τη συμμορία του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Αμερικανίδα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, το επιβεβαίωσαν. 

Μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκανε ότι μπορούσε να μείνει η πόλη αβοήθητη μέχρι να πέσει στα χέρια του ISIS, έκφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του από αυτή την εξέλιξη, επικαλούμενος τους φόβους του για δημιουργία ενός δεύτερου αυτόνομου Κουρδιστάν, αυτή τη φορά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Το Κομπανί, μια μικρή πόλη 45.000 κατοίκων, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στις 15 Σεπτέμβρη 2014 έδωσε ραντεβού με την αθανασία, όταν άρχισε η λυσσαλέα επίθεση των βαριά εξοπλισμένων μισθοφόρων του ISIS, από ανατολικά, δυτικά και νότια της πόλης. 

Στο βορρά στα τουρκοσυριακά σύνορα τουρκικά στρατεύματα, παραταγμένα κατά μήκος των συνόρων, εμπόδιζαν Κούρδους εθελοντές που ήθελαν να περάσουν από τη Τουρκία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοεθνών τους.


Το αυτοδιοικούμενο καντόνι του Κομπανί, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2012, ερημώθηκε. Πάνω από 100 χωριά της περιοχής ισοπεδώθηκαν. 200.000 κάτοικοι, μαζί με το 90% της πόλης, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.


Παντού συντρίμμια


4.500 μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε), αποφάσισαν να αντισταθούν και να υπερασπιστούν την πόλη, σε έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος, με βασικά τους όπλα την αυτοθυσία και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας. Ένα νέο Μεσολόγγι γεννήθηκε στη μέση της Ροζάβας (το Δυτικό Κουρδιστάν), μια καινούργια Καισαριανή άρχισε να γράφει σελίδες δόξας, ένα σύγχρονο Στάλινγκραντ προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό και κέρδισε την διεθνή αλληλεγγύη.


Η απόφαση των Κούρδων μαχητών του YPG/YPJ να αντισταθούν και να υπερασπιστούν ανυποχώρητα το Κομπανί με βασικό τους όπλο την αυτοθυσία των υπερασπιστών του και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που ενόχλησε τον Ερντογάν που διερωτήθηκε γιατί η διεθνής κοινότητα στήριξε το Κομπανί, τονίζοντας ότι η πολιορκημένη πόλη Χαλέπι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και όχι το Κομπανί.


Στο τέλος του Οκτώβρη αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των ακραίων ισλαμιστών του ISIS. Οι Τούρκοι, κάτω από τη πίεση της διεθνούς κοινότητας και τις διαδηλώσεις οργής των Κούρδων της Τουρκίας, επιτρέπουν να περάσουν από τα τουρκικά εδάφη 150 μαχητές Πεσμεργκά, από το ιρακινό Κουρδιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των YPG/YPJ.



Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, πριν από τον Σεπτέμβρη του 2014



Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, όπως ήταν την ημέρα της νίκης των Κούρδων. Μόνο ο αετός έχει μείνει στη θέση του, αν και τραυματισμένος, να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον.


Την επόμενη μέρα, Τρίτη 27 Γενάρη 2015, εκατοντάδες διαδηλωτές Κούρδοι που συγκεντρώθηκαν στη περιοχή Σορούτς της νότιας Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του Κομπανί, δέχτηκαν επίθεση με κανόνια νερού και βροχή δακρυγόνων που έριξαν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.


Οι Κούρδοι που ζουν στην Αθήνα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν εκείνη την ημέρα, ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα:

«Ο ηρωικός αγώνας της μικρής πόλης έγινε σύμβολο ελευθερίας, απέναντι στα σκοτάδια της τρομοκρατίας, και ενέπνευσε τους λαούς. Γιατί στο Κομπανί πολέμησε το φως με το σκοτάδι. Και ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορούσε παρά να είναι νικηφόρος.


Ο λαός και οι υπερασπιστές της πόλης αναγνωρίζουν την συμπαράσταση και τη στήριξη των δημοκρατικών ανθρώπων σε πολλές χώρες του κόσμου. Και είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε και εκ μέρους αυτών των ίδιων, των επί τόσο καιρό ελεύθερων-πολιορκημένων του Κομπανί, όταν αφιερώνουμε αυτή τη νίκη, τη νίκη της δημοκρατίας, τη νίκη της δικαιοσύνης, τη νίκη της ισότητας των λαών, των θρησκειών, των φύλων και των ανθρώπων, σε όλους εκείνους, παντού στον κόσμο που, είτε με τις πράξεις τους, είτε με την ηθική τους συμπαράσταση, έδειξαν ότι οι δημοκρατικοί λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και μπορούν να πορευτούν χέρι με χέρι.


Αιώνια μνήμη για τους ηρωικούς μας μάρτυρες!


Τιμή και δόξα στο Μεσολόγγι του κουρδικού λαού!


Τιμή και δόξα στο λαό του Κομπανί!


Τιμή και δόξα σε όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους, παντού στον κόσμο. Αυτή η νίκη είναι και δική τους!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom