Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν «μάσαγε» την εποχή της εξορίας: «Αριστεροί τραπεζίτες δεν υπάρχουν» (βίντεο)


Οι ατάκες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου έγραψαν ιστορία, ενώ κάποιες από αυτές είχαν και κοινωνικοπολιτική χροιά.

Μια ελληνική ταινία που έγραψε ιστορία και έγινε μεγάλη επιτυχία κυκλοφόρησε σαν σήμερα, την 1η Δεκεμβρίου 1958 στις αίθουσες των κινηματογράφων. Πρόκειται για την ασπρόμαυρη κινηματογραφική κωμωδία «Η κυρά μας η μαμή» που γυρίστηκε το 1958 σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.

Τα γυρίσματα του χωριού της ταινίας, της περίφημης Λεστινίτσας, πραγματοποιήθηκαν στα Κιούρκα (Αφίδνες). Η παραγωγή της ταινίας, που διαρκεί 73 λεπτά, έγινε από τη Φίνος Φιλμ και η πρώτη προβολή της έγινε την 1 Δεκεμβρίου 1958. Κόβοντας 37.094 εισιτήρια, η ταινία κατατάχθηκε στην 13η θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες της ίδιας σεζόν.

Οι ατάκες της έμειναν στην ιστορία καυτηριάζοντας μάλιστα, κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τα οποία εκείνη την εποχή δεν τολμούσε να τα αγγίξει ο λαός. 

Χαρακτηριστικός είναι ο παρακάτω διάλογος:

ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: Δε μου λες; Ποιο δόντι σου πονάει;

ΠΛΑΤΗΣ: Ο απάνω τραπεζίτης.

ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: Ο αριστερός ή ο δεξιός;

ΠΛΑΤΗΣ: Ο δεξιός.

ΚΥΡΑ-ΜΑΜΗ: Αυτό να μου πεις. Τραπεζίτης κι αριστερός, δε γίνεται.

Σε μια εποχή που όποιος δήλωνε αριστερός κινδύνευε να πάει εξορία ή να βρεθεί κατηγορούμενος ως κατάσκοπος σε έκτακτα στρατοδικεία, ο ελληνικός κινηματογράφος κατέγραφε με την σάτυρα τα αδιέξοδα της κοινωνίας. Ο Σακελλάριος φυσικά δεν ήταν αριστερός , αλλά είχε αίσθηση της πραγματικότητας και του χιούμορ.

Υπόθεση

Ο Λυκούργος, γιατρός του ΙΚΑ, παίρνει την απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Λεστινίτσα, το απομονωμένο χωριό της γυναίκας του, με σκοπό να ασκήσει το λειτούργημα του γιατρού, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους αποκομένους από τον πολιτισμό κατοίκους του. 

Φτάνοντας όμως στο χωριό, με έκπληξη θα διαπιστώσει ότι η μαμή του χωριού με βότανα και ματζούνια θεραπεύει τα πάντα, απολαμβάνοντας της εμπιστοσύνης όλων των κατοίκων.

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Σακελλάριος Αλέκος. Πρωταγωνιστούν: Βασιλειάδου Γεωργία, Μακρής Ορέστης, Παπαμιχαήλ Δημήτρης, Καλογεροπούλου Ξένια, Ζαφειρίου Ελένη, Δαμασιώτης Γιώργος, Λινάρδου Νίκη, Ζερβός Παντελής, Πλατής Νικήτας, Νοταρά Σαπφώ, ΡίζουΈλσα, Βουτσάς Κώστας, Παπαχρήστος Κώστας, Χριστοφορίδης Περικλής, Φέρμας Νίκος, Τσαγανέα Νίτσα, Άλβα Πόπη, Διανέλλος Λαυρέντης, Σκέλας Λάκης, Μεταξά Μαίρη, Μπατίστα Λουίζα, Λουκέα Χάρις, Παπαζαφειροπούλου Λευκή, Κωνσταντοπούλου Βίκυ, Φλόκας Νίκος και Καϊλας Βασιλάκης.

https://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom