Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ


Το μήνυμα της ημέρας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!
"Αλλοι με λύπη και άλλοι με θυμό παρακολουθούμε τις αποκαλύψεις για φαινόμενα που δεν τιμούν τη δημόσια ζωή. Για διαχρονικές παθογένειες που όχι άδικα θεωρούνται από τους πολίτες ως βαθιά κρίση της δημοκρατίας.
Συμμερίζομαι την απογοήτευση και την οργή των πολιτών όταν η πολιτική αντιμετωπίζεται ως όχημα προσωπικού πλουτισμού, ως μέσο παχυλής ζωής.
Πολιτική χωρίς ηθική είναι μια επικίνδυνη υπόθεση.
Οδηγεί σε αποστασιοποίηση της κοινής γνώμης από τα δημόσια πράγματα, σε παρακμή, σε εκδήλωση ακραίων κοινωνικών φαινομένων.Ιδίως σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, οι πιο αδύναμοι, αυτοί που κυρίως πλήττονται από την ακρίβεια, περιμένουν από το πολιτικό σύστημα πρώτα απ' όλα να σταθεί δίπλα τους. Σε δύσκολους καιρούς να σκύψει στις αγωνίες τους, αγωνίες επιβίωσης πολλές φορές. Και να δώσει λύσεις σε πραγματικά μεγάλα, εθνικά θα έλεγα, προβλήματα, όπως η παιδεία, η φτώχεια, η ανεργία, η κοινωνική ανισότητα, το περιβάλλον και ο αποκλεισμός. Λύσεις που όσο απουσιάζουν η δημοκρατία μας θα έχει ένα ουσιαστικό κενό. Γι' αυτό οφείλουμε, σε αυτούς που αγωνίστηκαν και τιμούμε σήμερα, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για μια δημοκρατία χωρίς ατέλειες."
Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του προέδρου της Δημοκρατίας πέρσι κατά την διάρκεια της δεξίωσης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον κήπο του προεδρικού μεγάρου.Είχε προβλέψει με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και τα τραγικά γεγονότα του Δεκέμβρη.
Βέβαια δεν ίδρωσε το αυτί κανενός κι αν γινόταν και φέτος το κοσμικό γεγονός θα μπορούσε να επαναλάβει τα ίδια λόγια προσθέτοντας λεπτομέρειες από την υπόθεση της Ζήμενς και αποκαλυπτικούς διαλόγους από τις συνομιλίες των απαγωγέων του εφοπλιστή κι όσων συμμετείχαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο,διατυπώνοντας τους ίδιους προβληματισμούς,καταλήγοντας στις ίδιες διαπιστώσεις.
Ευτυχώς η προεδρία της Δημοκρατίας αποφάσισε να καταργήσει, μετά από 35 χρόνια, την καθιερωμένη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που γινόταν κάθε χρόνο στον κήπο του προεδρικού μεγάρου.
Ο Κάρολος Παπούλιας πήρε τη σχετική απόφαση, θέλοντας να προσδώσει καθαρά θεσμικό χαρακτήρα στην συγκεκριμένη ημέρα και να την απαλλάξει από οποιοδήποτε κοσμικό χαρακτηριστικό. Επιπλέον, η προεδρία της Δημοκρατίας προχωρά σε περιστολή των δαπανών που σχετίζονται με όλες τις εκδηλώσεις που διεξάγονται υπό την επίβλεψή της.
Σήμερα 24 Ιουλίου έχουν προσκληθεί στις 11:00 το πρωί στο προεδρικό μέγαρο, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι βουλευτές, οι αρχηγοί του στρατού και της αστυνομίας, καθώς και στελέχη της Αντίστασης, χωρίς τις συζύγους τους και χωρίς η εκδήλωση να περιλαμβάνει κάποιο γεύμα. Η συνάντηση θα είναι λιτή και σύντομη.
Επρεπε να περάσουν 35 ολόκληρα χρόνια για να καταλάβουν ότι η συγκεκριμένη γιορτή ήταν πρόκληση για τον απλό κόσμο.
Την ίδια ώρα που η μισή Κύπρος παραμένει Τουρκοκρατούμενη,για τους αγνοούμενους της Κυπριακής τραγωδίας δεν λέγεται κουβέντα και στην Ελλάδα έχουν διαλυθεί τα πάντα (βλέπε ομιλία του προέδρου)μαζευόντουσαν η Σάρα,η Μάρα και το κακό συναπάντημα με τις γόβες και τα συνολάκια για να κάνουν την καθιερωμένη πασαρέλα εις υγείαν του Ελληνικού λαού.
Ανάθεμα κι αν είχαν ακούσει ποτέ ονόματα αντιστασιακών,όπως του Σπύρου Μουστακλή,του Αλέκου Παναγούλη,του Σάκη Καράγιωργα κι άλλων πολλών.
Η Μακρόνησος,τα Γιούρα,η Τζιά,o Aϊ -Στράτης ακόμα και το ΕΑΤ-ΕΣΑ μπορεί να μην τους έλεγαν απολύτως τίποτα!
Κι όμως πήγαιναν να γιορτάσουν την αποκατάσταση της Δημοκρατίας των εχόντων,των εχόντων χρήμα κι εξουσία!


2 σχόλια:

Hagi είπε...

Σωστά και...άγια ολα αυτα αλλα το θέμα είναι πως αν ολες οι προκλήσεις που δέχονται οι άνθρωποι σαυτην την χώρα απο το πολιτκοκοινωνικό σύστημα καταργουνται μετα απο 35 χρόνια δεν ενθαρύννει και δεν αρεσει σε κανεναν.2 γενίες γεμάτες για να καταλάβουν οτι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν ειναι ενα παρτυ σε εναν κηπο...ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?Γιατι να γνωρίζουν τους τοπους εξορίας?Πουλανε συνολάκια και γοβες εκει...Ειναι της ταξης τους????

zeidoron dtsoukas είπε...

Hagi,όχι απλά πολλά!Πάρα πολλά είναι φίλε.Επρεπε να πέσει το κράξιμο πέρσι για να το σταματήσουν φέτος.
Ολα αυτά θα έπρεπε να διδάσκονται στα σχολικά βιβλία αλλά εκεί βλέπεις γράφουν κάποιοι "ημέτεροι" που τη γενοκτονία στη Σμύρνη την αποκαλούν συνωστισμό!

Read more: Go to TOP and Bottom