Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά την αποκάλυψη ότι 18 νταλίκες φορτωμένες με 350 τόνους ΤΝΤ πέρασαν μέσα από το κέντρο του Λαυρίου. Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζανίτης - Δέσποινα Μανδρανή Το πλοίο KASSEL έμφορτο με πάνω από 270 τόνους ΤΝΤ απέπλευσε από το λιμάνι του Λαυρίου. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση εισαγγελέα μετά από την αποκάλυψη, ότι 18 νταλίκες φορτωμένες με εκρηκτικά 350 τόνων ΤΝΤ κατάφεραν να φτάσουν στο εργοστάσιο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, περνώντας μέσα από το κέντρο του Λαυρίου. Το πλοίο Kassel είχε ξεκινήσει από τη Γρανάδα της Ισπανίας και έφτασε στο Λαύριο την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Η προσωρινή λύση που βρέθυκε ήταν η απομάκρυνση του πλοίου το οποίο απέπλευσε νωρίς το πρωί της Κυριακής και έδεσε αρόδου μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση Στον ΑΝΤ1 μίλησε αποκλειστικά ο δήμαρχος Λαυρεωρικής Δημήτρης Λουκάς, που βρέθηκε επίσης στο σημείο, λέγοντας πως "Κατά πρώτον εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση ως δήμος είτε προφορική είτε γραπτή, από οποιονδήποτε, γι’ αυτή την μετακίνηση.
Κι όχι μόνο αυτό, δεν είχαν ζητήσει όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας και τον κανονισμό ασφαλείας συνοδεία από αμάξια του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας. Δηλαδή, πήγαν ασυνόδευτα και μάλιστα 4 νταλίκες από τις 18 πήγαν χωρίς καμία συνοδεία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα."
Λιμενεργάτες μπλόκαραν την πέμπτη νταλίκα πριν, αυτή βγει από το λιμάνι.
Στο μεταξύ 90 τόνοι εκρηκτικών πέρασαν μέσα από τα στενά, ενώ ούτε οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ γνώριζαν το παραμικρό.
Η Ομοσπονδα Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ στο Λαύριο είχαν πλήρη άγνοια ενώ έντονες είναι οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται για τη δυνατότητα συνολικής αποθήκευσής της ή/και την καταλληλότητα φύλαξής της σε υπαίθριο χώρο.
Υπενθυμίζεται σε όσους έχουν «κοντή μνήμη», ότι μόλις πριν λίγους μήνες τον Ιούνιο του 2024 είχε σημειωθεί έκρηξη και πυρκαγιά στις παραχωρημένες από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στα Δερβενοχώρια, μέρος που προτείνεται για μερική αποθήκευση του TNT!"
Τα εκρηκτικά διακινούσε εταιρεία Τσέχων, οι οποίοι έχουν καταγγελθεί για αδιαφανείς διαδιακασίες συμμετοχής στα ΕΑΣ. Ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.https://www.ant1news.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου