Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Ο μυστηριώδης αεροπειρατής που έκανε πλάκα στο FBI - Πήδηξε με αδιάβροχο, γυαλιά ηλίου και 200.000 δολάρια (βίντεο)


Για 45 χρόνια το FBI αναζητούσε τον αεροπειρατή-μυστήριο, χωρίς ωστόσο να καταφέρει ποτέ να φτάσει στα ίχνη του.

Μετά από μια εξαντλητική έρευνα που διήρκησε 45 χρόνια, το FBI το 2016 σταμάτησε τελικά κάθε αναζήτηση για τον περιβόητο D.B. Cooper! Τον μυστηριώδη άνδρα που στις 24 Νοεμβρίου το 1971 έκανε αεροπειρατεία, πήρε λύτρα 200.000 δολάρια και… πήδηξε από το αεροπλάνο με αλεξίπτωτο, εν μέσω καταρρακτώδους βροχής. 

Δεν τον βρήκαν ποτέ. Πίστεψαν αρχικά ότι θα είχε σκοτωθεί, αλλά κάποιες ενδείξεις που βρήκαν στη συνέχεια, τους ανάγκασαν να συνεχίσουν τις έρευνες, οι οποίες βέβαια ήταν άκαρπες. Από το 2016 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και ο άντρας αυτός αποτελεί και επίσημα άλυτο μυστήριο.

«Θέλω 4 αλεξίπτωτα και… όχι αστεία»

Ο D.B. Cooper, στις 24 Νοεμβρίου το 1971, μπήκε στο Northwest Orient Airlines 727 και λίγο μετά την απογείωση έδειξε σε μια αεροσυνοδό κάτι που έμοιαζε με βόμβα. Είπε στο πλήρωμα ότι ήθελε 200.000 δολάρια (1.2 εκατομμύρια σε σημερινά λεφτά), τέσσερα αλεξίπτωτα και... «όχι αστεία»!

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Σιάτλ, Τακόμα, όπου οι αρχές ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Cooper και κατάφεραν να βγάλουν τους περισσότερους επιβάτες. Ο Cooper στη συνέχεια ζήτησε από το αεροπλάνο να πετάξει προς το Μεξικό σε χαμηλό ύψος και διέταξε το υπόλοιπο πλήρωμα να μπει στο πιλοτήριο.

Έπεσε από τα 10.000 πόδια με γυαλιά ηλίου, κοστούμι και αδιάβροχο

Καθώς το αεροπλάνο πετούσε πάνω από τον ποταμό Λούις στη νοτιοδυτική Ουάσιγκτον, το μανόμετρο κατέγραψε το άλμα του Cooper από το αεροσκάφος. Φορώντας μόνο γυαλιά ηλίου, ένα λεπτό κοστούμι και ένα αδιάβροχο, έπεσε με αλεξίπτωτο από τα 10.000 πόδια, εν μέσω καταιγίδας, με ανέμους άνω των 100mph και θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν.

Η ισχυρή καταιγίδα στάθηκε «σύμμαχος» για τον Cooper και ανατρεπτικός παράγοντας στις έρευνες της αστυνομίας, που υπέθεσαν ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ενός… αυτοκτονικού άλματος. Ύστερα από μια ενδελεχή και μαζική έρευνα δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του Cooper.

Το πακέτο με τα 5.880 δολάρια και οι επιστολές

Το 1980, ένα 8χρονο αγόρι ανακάλυψε μια στοίβα με μετρητά- σχεδόν 5.880 δολαρίων- από τα λύτρα, στην άμμο κατά μήκος της βόρειας όχθης του ποταμού Κολούμπια, πέντε μίλια από το Βανκούβερ της Ουάσιγκτον. Η ένδειξη αυτή «ανάγκασε» το FBI να συνεχίσει τις έρευνες. Εξέτασε 1.000 μάρτυρες, αλλά απεδείχθη πως δεν είχαν κάποια σχέση. 

Ουσιαστικά οι ενδείξεις που είχαν στα χέρια τους σαν «οδηγό» ήταν μόνο δύο: Τα λεφτά που βρήκε το 8χρονο αγόρι και κάποιες προκλητικές, στο όριο του χλευασμού επιστολές που ελήφθησαν από πολλές εφημερίδες των ΗΠΑ. Οι επιστολές, πρόσφεραν κάποιες δελεαστικές ενδείξεις για την ταυτότητα του άνδρα πίσω από το ψευδώνυμο D.B. Cooper.

Οι… χλευαστικές επιστολές

Τουλάχιστον έξι επιστολές- άλλες δακτυλογραφημένες, άλλες χειρόγραφες και άλλες με κομμένα γράμματα τύπου λύτρων- στάλθηκαν σε πολλές εφημερίδες μετά την αεροπειρατεία, όλες ισχυριζόμενες ότι ήταν από τον ίδιο τον D.B. Cooper. Το FBI εξέλαβε τα περισσότερα ως φάρσες. Όμως, περιέργως, κράτησαν τις δύο τελευταίες επιστολές μέχρι τη δεκαετία του 2000, κάτι που μπορεί να δείχνει ότι τις πήραν πολύ πιο σοβαρά.

«Δεν θα με πιάσετε ποτέ»

Στις επιστολές έγραφε σχόλια τύπου «ευχαριστώ για τη φιλοξενία» ή «απόλαυσα το Grey Cup. Φεύγω από το Βανκούβερ» ή «κύριοι, ήξερα από την αρχή ότι δεν θα με πιάσουν. Δεν έκλεψα το Northwest Orient γιατί νόμιζα ότι θα ήταν ρομαντικό, ηρωικό ή οτιδήποτε άλλο που φαίνεται να συνδέεται με καταστάσεις υψηλών κινδύνων Δεν είμαι ο σύγχρονος Ρομπέν των Δασών. Δυστυχώς έχω μόνο 14 μήνες ζωής.

Η ζωή μου ήταν μια ζωή με αναταραχή, πείνα και περισσότερο μίσος. Αυτό φαινόταν να είναι ο πιο γρήγορος και πιο κερδοφόρος τρόπος για να αποκτήσω μερικούς γρήγορους κόκκους ψυχικής ηρεμίας. Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους που με μισούν για ό,τι έχω κάνει ούτε κατηγορώ κανέναν που θέλει να με πιάσουν και να τιμωρηθώ, αν και αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ».

Σε μια άλλη επιστολή φαινόταν να γράφει: «Δεν είμαι νεκρός αλλά ζωντανός και μόλις επέστρεψα από τις Μπαχάμες, ώστε οι ανόητοι αστυνομικοί σας να σταματήσουν να με ψάχνουν. Τόσο χαζή είναι αυτή η κυβέρνηση».

Η ταυτότητα του Cooper και των συντακτών των επιστολών παραμένει επίσημα ένα άλυτο μυστήριο. Η εκπρόσωπος του FBI Ayn Sandalo Dietrich είπε στο Reno Gazette Journal το 2014 ότι οι επιστολές στάλθηκαν στο εργαστήριο του FBI στην Ουάσιγκτον για ανάλυση, αλλά τίποτα δεν βρέθηκε: «Δεν αποδείχθηκε ποτέ αν ο πραγματικός αεροπειρατής έγραψε τις επιστολές»!

https://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom