«Διασπαστική» χαρακτηρίζουν τη σύσταση Ένωσης Ανώτατων Δικαστικών - Ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Γράφει η Ελευθερία ΚόλλιαΤην μήνιν εκπροσώπων δικαστικών ενώσεων της χώρας έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία για τη σύσταση Ένωσης Ανώτατων Δικαστικών, με αίτημα που έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο από την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαίο ρόλο στην ίδρυση της νέας Ένωσης έχει διαδραματίσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Βασιλική Θάνου, με μακρά θητεία στον συνδικαλιστικό χώρο, μεταξύ άλλων και ως πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.Πρόεδρος της νέας Ενωσης θα είναι ο κύριος Γεράσιμος Φουρλάνος, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν θεωρούν την κίνηση «διασπαστική», μετά και την αντίδραση όλων των δικαστικών ενώσεων της χώρας στο ενδεχόμενο αύξησης του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών κατά τρία χρόνια (σ.σ.: πέραν των 67 ετών που επιτάσσει το Σύνταγμα), το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση -στις αρχές Οκτωβρίου- των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Το κλίμα είναι τόσο τεταμένο ώστε δεν αποκλείεται να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση δικαστικών ενώσεων εντός των ημερών.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι Ένωση Ανώτατων Δικαστικών υπήρχε και κατά το παρελθόν, με δράση που ατόνησε περί τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
«Υπάρχει σαφής πρόθεση δημιουργίας συνδικαλιστικού αντίβαρου» σημειώνουν, θυμίζοντας ότι σύσσωμος ο συνδικαλιστικός δικαστικός κόσμος είχε εκδώσει ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων κατακεραυνώνοντας την πρόταση της κυρίας Θάνου στον Πρωθυπουργό για παράταση της θητείας των ανώτατων δικαστικών, με νομοθετική ρύθμιση, ως «ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων».
Στον ένα μήνα που έχει μεσολαβήσει, η κυρία Θάνου μεταβάλλει τη στάση της διαρκώς. Η δημοσιοποίηση -από την ίδια, σε συνομιλία με εφέτες και προέδρους εφετών- της συζήτησης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τον Πρωθυπουργό δεν την εμπόδισε να αναδιπλωθεί λίγες ημέρες αργότερα, τονίζοντας σε συγκέντρωση δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο ότι παραποιήθηκαν τα λεγόμενά της, καθώς ουδέποτε ζήτησε την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με νομοθετική ρύθμιση, παρά μόνον κατόπιν αλλαγών κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πληροφορίες φέρουν πάντως την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να επανέρχεται στο ζήτημα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε συζήτηση που διεξήχθη σε χώρο του Πειραιά: η αλλαγή του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστικών θα μπορούσε να επιτευχθεί με «μεταβατικό νόμο», έως ότου μπει σε ράγες η συνταγματική αναθεώρηση.
Η όποια συζήτηση πάντως έχει… αυτοαναφορικά στοιχεία, καθώς η ενδεχόμενη αλλαγή του ορίου ηλικίας θα αξιοποιηθεί πρωτίστως από την ίδια· ειδάλλως η κυρία Θάνου αποχωρεί ως το τέλος του Ιουνίου του 2017 από τον θώκο του Αρείου Πάγου.
Ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Η ίδρυση της νέας δικαστικής ένωσης είναι αποδοκιμαστέα και διασπαστική κίνηση καταγγέλλει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η Ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Την 1η Νοεμβρίου 2016 κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτηση για σύσταση νέας δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ένωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι πρωτοβουλίες και η συλλογή υπογραφών ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων βγήκε από μια μακρόχρονη περίοδο απομόνωσης, χαράζοντας μια νέα ανεξάρτητη πορεία, διατυπώνοντας τις θέσεις της με τόλμη και παρρησία και με μοναδικό γνώμονα την πραγματική υπεράσπιση των συμφερόντων των μελών της και της Δικαιοσύνης. Επιλέχτηκε εκείνη η στιγμή που το νέο Ενωτικό Προεδρείο άρχισε να εισπράττει την επιδοκιμασία των συναδέλφων για τη δράση του. Σε κάποιους, που περίμεναν να αποτύχει, αυτό δεν άρεσε. Μη μπορώντας να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και τη δημοκρατικά εκφρασθείσα βούληση των συναδέλφων τους άρχισαν έναν ανηλεή αγώνα αποδόμησης του νέου ενωτικού Προεδρείου. Και επειδή δεν κατάφεραν να έχουν μια Ένωση στα μέτρα τους, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα!
Οι Ενώσεις ωστόσο και τα Σωματεία δημιουργούνται όταν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και όταν έχουν συγκεκριμένα αιτήματα. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση με παραπάνω από 3.000 μέλη, στάθηκε αρωγός στις ανάγκες των συναδέλφων και προώθησε μέσα σε λίγους μήνες πολλά από τα εκκρεμή αιτήματα του Κλάδου. Οι καταστατικοί σκοποί της Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ένωσης. Οι ανώτεροι και ανώτατοι Δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ένωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ’ αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α’ Αντιπροέδρου, Β’ Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ένωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Στις
θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι. Είναι απαίτηση όχι μόνο των πρωτοβάθμιων δικαστών, αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανώτερων και ανώτατων δικαστών. Των Δικαστών συνολικά που δεν μπαίνουν στη λογική να ορθώσουν τείχη μεταξύ μας· να δημιουργήσουν δύο κατηγορίες συναδέλφων· να διχάσουν. Των Δικαστών επίσης εκείνων που αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη Συνταγματική νομιμότητα. Άλλωστε από συστάσεως της Ένωσής μας ουδέποτε υπήρξε αίτημα αυτής, ούτε πρόθεση της Πολιτείας δημιουργίας Δικαστών δύο ταχυτήτων. Γιατί άραγε θα έπρεπε τώρα να υπάρξει διαφοροποίηση;
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας Δικαστικής Ένωσης έχει ονοματεπώνυμο. Και είναι απογοητευτικό, συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να πρωτοστατούν τώρα στην διάσπασή της. Η διάσπαση και ο κατακερματισμός αδυνατίζει τις θέσεις μας, πλήττει τα κοινά συμφέροντα, βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς. Η νέα Ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που την δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν.
Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους να σταθούν επικριτικά απέναντι σε τέτοιου είδους διασπαστικές κινήσεις. Να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους στον διχασμό που επιχειρείται. Όσοι αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στη νέα αυτή Ένωση ας αναλογιστούν άλλη μια φορά τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πράξη τους στην ενότητα του Δικαστικού Σώματος. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είναι πάντα ανοιχτή στη συζήτηση όλων των προβλημάτων που απασχολούν τους συναδέλφους εφόσον η λύση τους βρίσκεται εντός των Συνταγματικών πλαισίων και δεν είναι διχαστική. Συνεχίζουμε την πορεία μας έχοντας την πεποίθηση ότι στηριζόμαστε από την συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας!»
ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες