Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Το Τείχος του Μονάχου

Το πρώτο Τείχος διαχωρισμού ανθρώπων έκτισε η Γερμανία μετά από 27 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

του Ξενοφώντα Ερμείδη
Οι κάτοικοι του προαστίου Neuperlach Sud του Μονάχου απαίτησαν από την πολιτεία να σηκωθεί τείχος που να διαχωρίζει τους ντόπιους από το μέρος όπου θα στεγαστούν σε κτίρια-φυλακές 160 νεαροί πρόσφυγες.


Η απαίτησή τους έγινε δεκτή και ήδη το τείχος με ύψος 3,65 μέτρα ολοκληρώνεται. Η ξενοφοβία των Γερμανών πολιτών όσο περνάει ο καιρός γίνεται ακόμη πιο έντονη από τους πρώτους μήνες που πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην χώρα.

Πέρα από το αδιανόητο αυτό κατασκεύασμα που χωρίζει τους δύο κόσμους, των Αρίων και των προσφύγων, τραγικές είναι οι δικαιολογίες των κατοίκων που ζήτησαν το χτίσιμο του τείχους. Εκτός από τον φόβο που έχουν ότι οι νεαροί πρόσφυγες θα τους κάνουν κακό, φοβούνται ότι χωρίς αυτόν τον διαχωρισμό η αξία των περιουσιών τους θα πέσει. Το πόσο πέφτει η αξία της ανθρώπινης ψυχής με αυτό το ρατσιστικό κατασκεύασμα και βέβαια δεν απασχολεί τους κατοίκους του Μονάχου.

Ο δικαστής του διοικητικού δικαστηρίου του Μονάχου, που επιβεβαίωσε την κατασκευή του τείχους, έχοντας στο μυαλό του τα χαρούμενα Γερμανάκια προειδοποίησε τα 160 προσφυγόπουλα και όσα θα "φιλοξενηθούν" σε αυτές τις νεόκτιστες φυλακές ότι το τείχος δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούν για να παίζουν ή με άλλους τρόπους για να διασκεδάσουν! Μπαίνει σαφώς το ερώτημα, αν κάποιο προσφυγόπουλο καταφέρει να σκαρφαλώσει και να περάσει στην "γερμανική" πλευρά ποια τιμωρία θα έχει.

Ελάχιστοι ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που δήλωσαν ότι είναι απαράδεκτο ένα τέτοιο κατασκεύασμα μίσους. Άλλοι μη θέλοντας να παραδεχθούν ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού ντόπιων και προσφύγων είχαν προτείνει το τείχος να μην είναι πέτρινο αλλά ένας ξύλινος φράκτης με λουλουδάκια! Με λίγα λόγια μια φρίκη με αισθητική.

Όμως και τα κτίσματα που ανεγέρθηκαν από την "βρόμικη" πλευρά του τείχους για να φιλοξενηθούν προσφυγόπουλα θυμίζουν έντονα φυλακές και κτίσματα που συναντάμε σε γκέτο και αυτό είναι μια πρώτη γεύση ότι η Γερμανία όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να γκετοποιησούν τους πρόσφυγες και όχι να τους επιτρέψουν να γίνουν κομμάτι των κοινωνιών.

Ως γνωστό η γκετοποίηση όπου και όποτε έχει εφαρμοστεί έχει τα χειρότερα αποτελέσματα τόσο για τους γκετοποιημένους όσο και για τους "ελεύθερους".

Στον τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες