Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Τουρκία: «Και δεύτερο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού παραβίασε τα χωρικά ύδατα» - «Δέσμευση» Στυλιανίδη ότι «δεν θα επαναληφθεί» (βίντεο)


Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες που στην Τουρκία ξεσήκωσε θύελλα στα τοπικά μέση ενημέρωσης η προσέγγιση σκάφους του ελληνικού Λιμενικού στην περιοχή Μούγκλα κατά την καταδίωξη σκάφους ύποπτου για διακίνηση μεταναστών.

Κι ενώ το περιστατικό αυτό καταγράφηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι της Κυριακής 22/9/2024 το site Karya Haber δημοσιοποίησε τις εικόνες που φέρονται να αποτυπώνουν την προσέγγιση άλλου σκάφους του ελληνικού στην περιοχή Akyarlar της Αλικαρνασσού.

Κατά το Karya Haber, το ελληνικό σκάφος φέρεται να καταδίωκε ένα φουσκωτό σκάφος τύπου Zodiac στο οποίο επέβαινε ένα άτομο, το οποίο κατάφερε να φτάσει στις τουρκικές ακτές και να διαφύγει.

Τότε, σύμφωνα πάντα με το τουρκικό site, Έλληνας Λιμενικός πήδηξε στο παρατημένο Zodiac και το κατάσχεσε, αποχωρώντας μαζί με το σκάφος του Λιμενικού με κατεύθυνση τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Το γεγονός ότι σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής προσέγγισαν τις τουρκικές ακτές και πραγματοποίησαν επιχειρήσεις προκαλεί ανησυχία για την εθνική ασφάλεια», σημειώνει μεταξύ άλλων το Karya Haber, που διευκρινίζει ότι το νέο περιστατικό καταγράφηκε πριν από 6 – 7 ημέρες.

Προφανώς μετά από αυτά τα περιστατικά ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ζήτησε να συνομιλήσει με τον Έλληνα υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, που βρίσκεται στην Κίνα.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι κύριοι Στυλιανίδης και Γερλίκαγια «συζήτησαν σε θετικό κλίμα και επιβεβαίωσαν την καλή συνεργασία των δύο πλευρών» στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ιδιαίτερα την καλή συνεργασία της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής.

Αναφορικά με το περιστατικό στην Αλικαρνασσό συμφώνησαν στη σκοπιμότητα αποφυγής παρόμοιων συμβάντων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις.

Ωστόσο κατά την Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός – μετά το «φάουλ» που αυτοχρίστηκε «κομπάρσος» σε εκδήλωση με θέμα «Το Κοινωνικό Πρόσωπο του Λιμενικού Σώματος» – ανέφερε ότι το θέμα διερευνάται και πως θα κρατά ενήμερες τις τουρκικές αρχές για την πορεία των ερευνών!

Κατά την Τουρκία, «ο Υπουργός Γερλίκαγια εξέφρασε τη δυσφορία του για την παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από τα σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τόνισε ότι τέτοιες παραβιάσεις είναι απαράδεκτες για τη διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας», όπως αναφέρει η επίσημη σελίδα του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντα κατά το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών «Ο κ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντικές, ότι το περιστατικό δεν έχει πολιτική διάσταση, ότι οι παραβιάσεις δεν θα επαναληφθούν, ότι το θέμα διερευνάται και οι τουρκικές αρχές θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις».

Πηγή:Onalert 

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες