Ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει την υγεία του λαού και τη μετατρέπει σε εμπόρευμα, που κλείνει νοσοκομεία, αφήνει κουφάρια τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ χωρίς στόλο και πληρώματα, με χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών διαδήλωσαν νησιώτες στο υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Δευτέρας.
Σε μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπρόσωποι 178 φορέων και εργατικών σωματείων, από τη Ρόδο ως τη Λήμνο και τη Σάμο μέχρι την Κύθνο, που προσυπέγραψαν το κοινό πλαίσιο πάλης για την υγεία συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο διατρανώνοντας «γιατροί, νοσηλευτές, με μόνιμη δουλειά, χρειάζονται επειγόντως σε όλα τα νησιά».
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης και η Λουίζα Ράζου, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Β. Αιγαίο, ο Γιάννης Αγγέλου, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου και ο νέος δήμαρχος Ικαρίας, Φανούρης Καρούτσος.
Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Σάμου ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έδωσε καμία δέσμευση στα αιτήματα τους. Επεσήμανε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή, μόνο να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας» και τόνισε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά όλο τον λαό.
Ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου μετέφερε την κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των νησιών. Υπογράμμισε ότι οι ελλείψεις είναι τεράστιες και «χάνουμε συνανθρώπους μας τζάμπα και άδικα». «Να σταματήσει η εγκατάλειψη» τόνισε και επεσήμανε πως «συντονίζουμε τον αγώνα και την πάλη μας για να δοθούν λύσεις στα αιτήματα μας, που έχουν στην προμετωπίδα τους τη ζωή των ανθρώπων. Για υγεία που έχουμε χρυσοπληρώσει και απαιτούμε να έχουμε στον 21ο αιώνα».
Ο Παναγιώτης Νικήτας, πρόεδρος ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι οι νησιώτες δεν συμβιβάζονται με τον θάνατο και την υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. «Αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε και νικάμε» επεσήμανε.
Ο Ιωάννης Χράτσας, εκ μέρους του συλλόγου γονέων ΑμεΑ Ικαρίας κατήγγειλε ότι οι ανάπηροι είναι ξεχασμένοι απ’ όλες τις κυβερνήσεις. «Ένας τετραπληγικός πρέπει να διανύσει έως και δύο ώρες στην καλύτερη περίπτωση για να φτάσει στο νοσοκομείο» κατήγγειλε.
Η Ιωάννα Λάμπρου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου σημείωσε ότι στη Κω, με μόνιμους 35 χιλιάδες κατοίκους δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος.
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Δήμητρα Σταματέλου σημείωσε ότι «στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση είναι παραπάνω από απαράδεκτη». Υπογράμμισε ότι «η συνειδητή εγκατάλειψη και απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας, παράλληλα με την προκλητική πριμοδότηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ευθύνονται για το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων θέσεων στα νησιά και όχι η απροθυμία των γιατρών, όπως προκλητικά ισχυρίζονται, για να τους φορτώσουν την ευθύνη για την υποστελέχωση και να απεμπολήσουν τις δικές τους».
«Οι νησιώτες λέμε "φτάνει πια" στις πολιτικές που έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε κτίρια, χωρίς γιατρούς και χωρίς τις αναγκαίες υπηρεσίες» τόνισε σε δήλωσή της η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα».
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η οργή των νησιωτών για την υποστελέχωση των δομών υγείας» σημείωσε ο Γιάννης Αγγέλου, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου. Η Αγλαΐα Κυρίτση, περιφερειακή σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Β. Αιγαίο επεσήμανε ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο "εκεί που δεν πάει άλλο» και τόνισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» στηρίζει αυτόν τον αγώνα.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από το αναφαίρετο δικαίωμά μας να έχουμε τον γιατρό μας και την υγεία μας» τόνισε ο νέος δήμαρχος Ικαρίας, Φανούρης Καρούτσος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες