Eδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα οι βουλευτές τη λίστα με τα δώρα που έχουν λάβει από διάφορα πρόσωπα και φορείς στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, παραβιάζοντας τελικά τον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής, όπως αναφέρει το vouliwatch που ασχολείται με ζητήματα προώθησης λογοδοσίας και διαφάνειας στην πολιτική ζωή και ενημερώνει τους πολίτες.
Σε σχετική ανακοίνωσή του, ζητάει ξανά από τη Βουλή τον κατάλογο με τα δώρα των βουλευτών, που οφείλει να τηρεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Όπως εξηγεί η ομάδα, «ο Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής προβλέπει, ήδη από το 2016, την τήρηση ονομαστικού και αναλυτικού καταλόγου με τα δώρα που δέχονται οι Βουλευτές/ριές μας ο οποίος τηρείται στη γραμματεία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας».
«Ως Vouliwatch στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για ακριβή, πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών και για την προώθηση της διαφάνειας και λογοδοσίας στην πολιτική, ζητήσαμε από τη Βουλή να μας παράσχει τον αναλυτικό αυτό κατάλογο που οφείλουν να τηρούν στην αρμόδια Επιτροπή» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Ήδη το 2019 είχαμε υποβάλει αίτημα κατάθεσης εγγράφων ζητώντας τη λίστα με τα δώρα που έχουν λάβει τα μέλη του Κοινοβουλίου, το οποίο και έμεινε βροντερά αναπάντητο» επισημαίνει σε κριτικό τόνο η ομάδα.
Το Vouliwatch ζητάει από τη Βουλή τη λίστα με όλα τα ΔΩΡΑ των Βουλευτών/ριών
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής προβλέπει ονομαστική και αναλυτική λίστα δώρων.
Το Vouliwatch ζητάει ξανά από τη Βουλή τον κατάλογο με τα δώρα των Βουλευτ@ών, που οφείλει να τηρεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας.
Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Βουλής προβλέπει, ήδη από το 2016, την τήρηση ονομαστικού και αναλυτικού καταλόγου με τα δώρα που δέχονται οι Βουλευτές/ριές μας ο οποίος τηρείται στη γραµµατεία της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Ειδικότερα, το άρθρο 4 προβλέπει:
Δώρα, σχετικές παροχές και ωφελήµατα
1. Οι Βουλευτές οφείλουν να µην αποδέχονται δώρα ή παροχές ή άλλα ωφελήµατα, των οποίων η φύση ή η χρηµατική αξία εγείρουν ζητήµατα µεροληπτικής άσκησης των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Χρηµατική αξία µεγαλύτερη των διακοσίων (200) ευρώ θεωρείται, κατά τεκµήριο, και σύµφωνα µε τη διεθνή πρακτική, ικανή να εγείρει ζητήµατα αµεροληψίας.
2. Δώρα των οποίων η αξία είναι µικρότερη των διακοσίων (200) ευρώ, τα οποία δίδονται ως αναµνηστικά επίσηµης επίσκεψης και φιλοξενίας στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, καταχωρίζονται, µε δήλωση του Βουλευτή και µε ευθύνη της Διεύθυνσης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, στην οποία ανήκει ο βουλευτής, σε ειδικό κατάλογο, ο οποίος τηρείται στη γραµµατεία της Ειδικής Μόνιµης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Με δήλωση του Βουλευτή καταχωρίζονται, επίσης, όπως ανωτέρω, δώρα, παροχές και άλλα ωφελήµατα των οποίων η χρηµατική αξία ξεπερνά τα διακόσια (200) ευρώ, µε ειδική αιτιολογία του Βουλευτή ως προς την αποδοχή τους.
3. Σε περίπτωση έγγραφης και επώνυµης αναφοράς, όπως και σε περίπτωση κατά την οποία Βουλευτής αµφιβάλλει περί του πρακτέου, το ζήτηµα ελέγχεται από την Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, η οποία προβαίνει σε ό,τι είναι αναγκαίο προς αυτό.
Ως Vouliwatch στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας για ακριβή, πλήρη και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών και για την προώθηση της διαφάνειας και λογοδοσίας στην πολιτική, ζητήσαμε από τη Βουλή να μας παράσχει τον αναλυτικό αυτό κατάλογο που οφείλουν να τηρούν στην αρμόδια Επιτροπή.
Ήδη το 2019 είχαμε υποβάλει αίτημα κατάθεσης εγγράφων ζητώντας τη λίστα με τα δώρα που έχουν λάβει τα μέλη του Κοινοβουλίου, το οποίο και έμεινε βροντερά αναπάντητο.
Την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023, επανερχόμαστε με ΝΕΟ αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της νέας Βουλής και ελπίζουμε αυτή την φορά να τηρηθεί η νομοθεσία και να μας απαντήσουν!
Είναι ουσιαστικό ζήτημα διαφάνειας και λογοδοσίας των πολιτικών μας αντιπροσώπων.
Δείτε το ΑΙΤΗΜΑ μας εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες