Βαρύτατο «χτύπημα» για το Μαξίμου αλλά και για το κράτος δικαίου αν επιβεβαιωθούν οι νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Στη νέα λίστα -την τέταρτη κατά σειρά- 25 ατόμων που φέρονται να βρέθηκαν στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, και ο πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Θόδωρος Λάγιος.
Προβληματισμό προκαλούν οι -μη- απαντήσεις των δύο πρώτων στο Documento. «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας. Ουδέν σχόλιο. Ευχαριστώ για την ενημέρωση» δήλωσε ο κ. Φλώρος. «Ενημερώσαμε τον αρχηγό ΓΈΣ, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει» είπε ο κ. Λαλούσης.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως «η υπηρεσία πληροφοριών είναι στραμμένη στο εσωτερικό της χώρας κατά τα πρότυπα της παλιάς ΚΥΠ, έχοντας στόχους θεσμικούς παράγοντες», ενώ η ύπαρξη 14 προσώπων, που είναι κοινά στις λίστες ΕΥΠ και Predator «καταδεικνύουν τον ενιαίο εγκέφαλο».
«Η νέα λίστα ΕΥΠ δείχνει ότι η υπηρεσία υπό τον πλήρη έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την εθνική ασφάλεια κι έτσι οδηγούμαστε σε εκτροπή... Τα αδικήματα πολλαπλασιάζονται και Δικαιοσύνη πρέπει να εξετάσει ανάμεσα στα άλλα κι αυτά της κατασκοπείας και της έσχατης προδοσίας» γράφει ο συντάκτης του δημοσιεύματος και εκδότης της εφημερίδας, Κώστας Βαξεβάνης.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, που σταθερά «δεν γνωρίζει και δεν άκουσε» τίποτα, εξακολουθεί να κρύβεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνει το ίδιο αφήγημα περί «αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, μιας επιχειρηματολογίας, η οποία όσο στερείται σε θεμελίωση και σε στοιχεία, τόσο περισσεύει η μυθοπλασία».
Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση «καθαρά έχει πει ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» και πως η δικαστική έρευνα αναμένεται «να δει ποια είναι τα πραγματικά της χαρακτηριστικά και ποια η υπερβολή και η εργαλειοποίηση».
Δεν παρέλειψε να «διαφημίσει» ξανά το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην ΕΥΠ λέγοντας πως «η κυβέρνηση θεσμικά έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολύ σοβαρές παθογένειες που αφορούν τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας και να καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης, δημιουργίας, εμπορίας, κατοχής παράνομων λογισμικών παρακολούθησης».
Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, δεν είπε «κουβέντα» για τα θεσμικά «χαστούκια» από τις Ανεξάρτητες Αρχές (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Αρχή Προστασίας προσωπικών Δεδομένων), το καταγγελλόμενο από πολλές πλευρές ως προβληματικό σχέδιο νόμου με το οποίο το Μαξίμου επιχειρεί να νομοθετήσει τη συγκάλυψη του σκανδάλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες