Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

«Ακινητομανία» - Aλλάζουν χέρια και όψη 575 εμβληματικά κτίρια μισού δισ. ευρώ (φωτο)


Συμφωνία της Αlpha Bank με το επενδυτικό σχήμα Dimand - Premia Properties AEEAΠ για την αξιοποίηση των κτιρίων που έχει στην κατοχή της - Δείτε τα επτά κορυφαία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη.

Το μακρινό 1957 η αφρόκρεμα της οικονομικής ζωής της χώρας, πρόεδροι τραπεζών, πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί της τότε κυβέρνησης και πρέσβεις έδωσαν το «παρών» στον εορτασμό για την πρώτη 50ετία ζωής της Εμπορικής Τράπεζας και τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του κεντρικού της καταστήματος στην έδρα της οδού Σοφοκλέους 11 και Αιόλου 80. 

Στη Σταδίου, το κτίριο της Alpha Bank στη συμβολή με την Κοραή περνά σήμερα απαρατήρητο για τους διερχόμενους, ωστόσο τη δεκαετία του ’70, οπότε και ολοκληρώθηκε στη θέση του παλιού νεοκλασικού της Τράπεζας Πειραιώς, ήταν αφορμή για ουκ ολίγες έριδες στη συζήτηση για τη νέα εικόνα του κέντρου της Αθήνας. 

Στην Κρήτη, στο Ηράκλειο το διατηρητέο στον αριθμό 44 της 25ης Αυγούστου παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν της οδού που στις αρχές του περασμένου αιώνα πήρε το όνομα -σκωπτικά- ως «λεωφόρος Πλάνης» λόγω των νεοκλασικών που κατάφερναν να πλανεύουν τον επισκέπτη δημιουργώντας εσφαλμένη εντύπωση για την πόλη σε σχέση με την άναρχη δόμηση που ακολούθησε τις επόμενες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.

Τα κορυφαία

Αυτά είναι τρία κορυφαία από τα συνολικά 575 ακίνητα, αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ, που θα συμπεριληφθούν στη μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία Project Skyline της Alpha Bank, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι το φθινόπωρο. 

Προ ημερών, το επενδυτικό σχήμα των Dimand - Premia Properties AEEAΠ με τον ενεργό ρόλο και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στρατηγικού εταίρου της Dimand, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη διαγωνιστική διαδικασία της Alpha Bank με σκοπό την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τη συναλλαγή Skyline που περιλαμβάνει ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα του ομίλου.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επενδυτικό όχημα της Alpha Bank στο οποίο εντάσσεται ένα χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων του ομίλου, διαφόρων χρήσεων, με σημαντική συγκέντρωση στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Επιπλέον, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η εισηγμένη θυγατρική Alpha Αστικά Ακίνητα μετασχηματίζεται σε εταιρεία µε αποκλειστικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων. 

Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τράπεζας και της κοινοπραξίας θα τρέχουν εντός του (τρέχοντος) γ’ τριμήνου μέχρι να οριστικοποιηθούν με τις τελικές υπογραφές.

Κρυμμένες υπεραξίες

Η εν λόγω συμφωνία θα σηματοδοτήσει ένα από τα μεγαλύτερα deals για την εγχώρια αγορά ακινήτων από πλευράς τόσο όγκου όσο και κρυμμένων υπεραξιών αλλά και ευκαιριών που διανοίγονται στη συνέχεια για πιο ενεργή διαχείριση, βελτιώσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις σε μια συγκυρία όπου η συζήτηση για το γηρασμένο κτιριακό απόθεμα και τα ενεργοβόρα κτίρια είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σχεδόν το 60% των επαγγελματικών ακινήτων, γραφείων και καταστημάτων ανά την Ελλάδα χρονολογείται προ του 1980, όπως και πάνω από μία στις δύο κατοικίες. 

Ακριβώς ο όγκος και η αξία των ακινήτων του Skyline δίνουν το στίγμα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι κάποια από τα ακίνητα θα αναβαθμιστούν αποκτώντας πράσινα χαρακτηριστικά, κάποια άλλα, όπως τα σπίτια, θα ανακαινιστούν για να βγουν στην αγορά, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά και τις δραστηριότητες του νέου σχήματος κ.ο.κ.

Ενδεικτικά, στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται:

■ 50 κορυφαία ακίνητα αξίας περί τα 280 εκατ. ευρώ.
■ 320 επαγγελματικά ακίνητα γραφείων, καταστημάτων και αποθηκευτικών χώρων αξίας 180 εκατ. ευρώ.
■ 205 κατοικίες και διαμερίσματα αξίας 75 εκατ. ευρώ.

Ιδού κάποια από τα κορυφαία ακίνητα της συναλλαγής:
f1_stadiou34korai1
Το κτίριο στη Σταδίου 34 και Κοραή στην Αθήνα
Σταδίου 34 και Κοραή, Αθήνα

Ενα από τα σημαντικότερα ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, όπου έχει γραφτεί μεγάλο μέρος της οικονομικής και επιχειρηματικής ιστορίας της χώρας, είναι αυτό στη συμβολή Σταδίου και Κοραή, ιδιοχρησιμοποιούμενο από την Alpha Bank, ως «προίκα» από την Εμπορική Τράπεζα. 

Ηδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στη γωνία της Σταδίου με την Κοραή στεγάζονταν μόνο τράπεζες - αν και στο πιο πρόσφατο παρελθόν δεν έλειψαν οι προτάσεις από ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες ακόμη και για τη δημιουργία ξενοδοχείου, ωστόσο, χωρίς αντίκρισμα, δεδομένου ότι πρόκειται για κορυφαίο τραπεζικό ακίνητο: ξεκινώντας από το 1900 με την Τράπεζα Αθηνών, εν συνεχεία με την Τράπεζα Πειραιώς στο νεοκλασικό του Μεγάρου Φωτιάδου που κατεδαφίστηκε για να πάρει τη θέση του, το 1975, το κτίριο του μεγάλου αρχιτέκτονα του βρετανικού μοντερνισμού, σερ Μπέιζιλ Σπενς, με συνεργάτη αρχιτέκτονα τον Εμμανουήλ Βουρέκα, στεγάζοντας την Εμπορική Τράπεζα. Το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα τολμηρό για την εποχή του στη δεκαετία του ’70, αποτελώντας δείγμα μοντερνισμού και διεθνούς αρχιτεκτονικής.
f2_aiolou_sofokleous2
Το κτίριο Σοφοκλέους 11 και Αιόλου 80 στην Αθήνα
Σοφοκλέους 11 και Αιόλου 80, Αθήνα

Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., έτος ιδρύσεως 1907. Εδρα εν Αθήναις Γωνία Οδού Σοφοκλέους 11- Αιόλου 80.

Πριν από την Alpha Bank, η ιστορία του κτιρίου στη γωνία των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους πάει πίσω πολλές δεκαετίες, αν ληφθεί υπόψη ότι στο μακρινό παρελθόν, τον προηγούμενο αιώνα, αποτελούσε την έδρα της Εμπορικής Τράπεζας. 

Το κτίριο με τη σημερινή του εικόνα οικοδομήθηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη και ανακαινίστηκε πιο πρόσφατα, ωστόσο, η ιστορία που κρύβει το συγκεκριμένο αυτό κομμάτι της Αιόλου πηγαίνει ακόμη πιο πίσω: ήταν το 1907 όταν η Τράπεζα Εμπεδοκλέους μετονομάζεται σε Εμπορική Τράπεζα, έχοντας την έδρα της στον αριθμό 11 της Σοφοκλέους. 

Οταν στις αρχές της δεκαετίας του ’50 τη διοίκηση της τράπεζας αναλαμβάνει ο Στρατής Ανδρεάδης γίνονται οι πρώτες εκτεταμένες παρεμβάσεις στο κτίριο της οδού Σοφοκλέους 11, ενώ πραγματοποιείται και η αγορά του διπλανού ακινήτου στον αριθμό Σοφοκλέους 13, οπότε τα δύο κτίρια ενοποιούνται. 

Στην πρώτη 50ετία της Εμπορικής Τράπεζας, το 1957, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του κεντρικού καταστήματος, με παρούσα την αφρόκρεμα των οικονομικών παραγόντων της εποχής, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα, αρχηγούς κομμάτων όπως οι Σοφοκλής Βενιζέλος, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Σάββας Παπαπολίτης, πρέσβεις, εφοπλιστές κ.ά.
f4_filelinon6a
Το κτίριο στη Φιλελλήνων 6 στο Σύνταγμα
Φιλελλήνων 6, Σύνταγμα

Ενα ακόμη αυτοτελές κτίριο του χαρτοφυλακίου βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στον αριθμό 6, επίσης ιδιοχρησιμοποιούμενο από τον όμιλο. Η θέση του στο Σύνταγμα το καθιστά ένα από τα μεγάλα «φιλέτα» του Skyline, σε μια περιοχή όπου τα αυτοτελή κτίρια σπανίζουν και όσα ελάχιστα ακίνητα, οριζόντιες ιδιοκτησίες βγαίνουν στην αγορά, φεύγουν με τιμές άνω του εκατομμυρίου.
f3_merlin5b
Το κτίριο στη Μέρλιν 5 στο Κολωνάκι
Μέρλιν 5, Κολωνάκι

Ενα ακόμη ιδιοχρησιμοποιούμενο ακίνητο του ομίλου της Αlpha Bank που στεγάζει υπηρεσίες του ομίλου στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτό της οδού Μέρλιν 5. Πρόκειται για ένα από τα σχετικά πιο σύγχρονα αυτοτελή ακίνητα που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή Skyline, το οποίο θεωρείται από τα «φιλέτα» του χαρτοφυλακίου λόγω ακριβώς της θέσης του στο Κολωνάκι, όπου η ζήτηση είναι υψηλή κυρίως από εταιρείες του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (και για λόγους κύρους) με ένα μέσο ζητούμενο ενοίκιο στα αυτοτελή κτίρια γραφείων -χωρίς αυτά να έχουν πράσινα χαρακτηριστικά- που μπορεί να αγγίζουν και τα 20 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.
f5_aktikondili_aitolikou1
Το κτίριο στην Ακτής Κονδύλη 26-28 & Αιτωλικού στον Πειραιά
Ακτής Κονδύλη 26-28 & Αιτωλικού, Πειραιάς

Το συγκρότημα των γραφείων καταστημάτων επί της Ακτής Κονδύλη 26-28 & Αιτωλικού, συνολικής επιφάνειας άνω των 3.000 τ.μ., είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν να πουληθεί και αυτοτελώς μέσω της Αlpha Aστικά Ακίνητα, ωστόσο η συγκυρία δεν ευνόησε. Τώρα το ακίνητο που βρίσκεται πολύ κεντρικά, κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, με εύκολη πρόσβαση από τον ΗΣΑΠ, μόλις στα 250 μέτρα, αν και χρήζει εκτεταμένων αναβαθμίσεων, συγκαταλέγεται λόγω θέσης, στα «φιλέτα» του project Skyline. 

Kι αυτό γιατί ο Πειραιάς βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών είτε πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα είτε ακόμη και για κατοικία, πέραν φυσικά της μεγάλης επένδυσης για την ανάπλαση του Πύργου Πειραιά, ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο από το σχήμα των Dimand - Prodea - ΕΒRD. 

Σημειωτέον ότι η Dimand στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου έχει υλοποιήσει και τo πράσινο project για τη μεταμόρφωση των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων της Παπαστράτος, το οποίο έχει περάσει στην Grivalia.
f6_Σγγρου-Θεσσαλονικη
Το κτίριο Συγγρού 3 στη Θεσσαλονίκη
Συγγρού 3, Θεσσαλονίκη

Το διατηρητέο στην οδό Συγγρού 3 βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην ανακαινισμένη -βιοκλιματική- πλατεία Χρηματιστηρίου και είναι από αυτά που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται από την Alpha Bank, φιλοξενώντας τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης. 

Το κτίριο χρονολογείται από το 1885 και ήταν από τα λίγα ακίνητα που δεν καταστράφηκαν στη μεγάλη φωτιά του 1917, γι’ αυτό και η αξία του είναι ακόμη μεγαλύτερη. Το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., το κτίριο επί της Συγγρού 3 χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο, ενώ στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται συνολικά 199 κτίρια στο ιστορικό κέντρο, όπως στο Μπιτ Μπαζάρ, στην παλιά Λαχαναγορά κ.α. 

Το κτίριο μετατράπηκε σε ένα από τα πιο in στέκια σε μια περιοχή που πήρε μεγάλη αξία μετά την ανάπλαση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τον κορεσμό των καταστημάτων που λειτουργούσαν στα Λαδάδικα.
Στιγμιοτυπο-2022-07-27_-5_39_18-μμ
Το κτίριο 25ης Αυγούστου 44 στο Ηράκλειο
25ης Αυγούστου 44, Ηράκλειο

Eνα κτίριο-πραγματικό κόσμημα, που ιδιοχρησιμοποιείται από την Αlpha Bank, είναι αυτό της 25ης Αυγούστου 44, της ιστορικότερης οδού του Ηρακλείου, που συγκεντρώνει μερικά από τα πιο όμορφα νεοκλασικά της πόλης. Πρόκειται για ένα από τα καλά διατηρημένα νεοκλασικά στο Ηράκλειο και στον δρόμο που είναι γνωστός για τους ντόπιους και ως «Οδός Πλάνης» ήδη από το 1900. Ο λόγος; 

Ακριβώς λόγω των νεοκλασικών που καταφέρνουν και πλανεύουν τον επισκέπτη σε αντίθεση με την άναρχη δόμηση που ακολούθησε τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα: «Η κατασκευή των μεγάρων αυτών, τα οποία συνέθεσαν ένα γοητευτικό αρχιτεκτονικό σύνολο, προσέδωσε στον δρόμο μια νέα ευρωπαϊκής υφής μορφή. 

Τα εν σειρά κατασκευασμένα μέγαρα έγιναν η αιτία να ονομαστεί σκωπτικά η ενετική Ruga Maistra που ήταν γνωστή κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας με την ονομασία Βεζίρ Τσαρσί, Λεωφόρος της Απάτης ή της Πλάνης επειδή έδινε εσφαλμένη εντύπωση στον επισκέπτη για τη μορφή της πόλης πίσω από αυτή», είναι η σχετική αναφορά από το παρελθόν της αρχαιολόγου Χρυσούλας Τζομπανάκη.

Στεφανία Σούκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες