Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ρωσία: «Πράσινο φως» από το κοινοβούλιο για αποστολή στρατιωτών εκτός των συνόρων - Κυρώσεις ανακοινώνει η ΕΕ


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία αλλά και ευρύτερα, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Μόσχα, με την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση να κλιμακώνεται, φέρνοντας πιο κοντά τον κίνδυνο μίας γενικευμένης σύρραξης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Άνω Ρωσικής Βουλής, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε άδεια από το κοινοβούλιο να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό σώμα θα ανακοινώσει σύντομα την απόφασή του.

Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις Επιτροπές της Γερουσίας, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο. Λίγο αργότερα, η ρωσική Βουλή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το αίτημα.

Νωρίτερα σήμερα, η Άνω Βουλή της Ρωσίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των συνθηκών που υπέγραψε ο Πούτιν με τις δύο αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες στην Ανατολική Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων εκεί από τη Μόσχα, την υιοθέτηση μίας κοινής αμυντικής στάσης και την ενίσχυση της οικονομικής ενσωμάτωσης. Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Ρουντένκο, διευκρίνισε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο περιοχές με τα σύνορα στα οποία σήμερα «οι ηγεσίες τους ασκούν τις αρμοδιότητές τους».

Καταγγελίες για νέους βομβαρδισμούς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπροσώπους των ρωσόφωνων, τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών «Grad» για πρώτη φορά από το 2018 και βομβάρδισαν την περιοχή Κιέβσκι του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε πύραυλοι BM-21 «Grad» καθώς και 12 βλήματα πυροβολικού των 122 χιλιοστών εκτοξεύτηκαν από την περιοχή του οικισμού Βοντιάνογε στις 15:10 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα, ο αναπληρωτής διοικητής της πολιτοφυλακής της «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Έντουαρντ Μπασουρίν, είχε δηλώσει ότι ο ουκρανικός στρατός συγκέντρωσε άρματα μάχης και πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων BM-21 «Grad» στην Μαριούπολη, στο νότιο Ντονμπάς.

                          Κυρώσεις ετοιμάζει η Δύση

Από την άλλη πλευρά, το ευρωατλαντικό μπλοκ έχει κάνει σαφές ότι η απάντησή του σε αυτή τη φάση θα αφορά κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του ύπατου εκπροσώπου και αργότερα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, το πακέτο θα περιλαμβάνει κυρώσεις προς φυσικά και νομικά πρόσωπα στη Ρωσία, περιορισμούς στην πρόσβαση του ρωσικού κράτους σε κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, καθώς και απαγόρευση των οικονομικών συναλλαγών με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων. «Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και σε βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου. Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Λονδίνο να κρατήσει περισσότερες αυστηρές κυρώσεις ως απόθεμα για να τις επιβάλει στη Ρωσία, αν η Μόσχα προχωρήσει σε περισσότερες ενέργειες στην Ουκρανία.

Εξάλλου, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ συγκάλεσε σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) για σήμερα, προκειμένου να συζητήσουν την κλιμακούμενη κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Η G7 εξακολουθεί να συντονίζεται στο θέμα της ρωσικής κρίσης» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ανησυχία για την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης

 

Την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, ειδικά στο ενεργειακό επίπεδο, μετά μάλιστα το πάγωμα της αδειοδότησης του αγωγού «Nord Stream 2».

Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε πως οι γερμανικές προμήθειες αερίου είναι εξασφαλισμένες ακόμη και χωρίς επιπλέον παραδόσεις μέσω του «Nord Stream 2». Ωστόσο ο Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι «η τιμή είναι ένα άλλο ζήτημα» και πρόβλεψε ότι οι τιμές του αερίου θα αυξηθούν περαιτέρω βραχυπρόθεσμα.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχείρησε να καθησυχάσει, λέγοντας πως οι ενεργειακές προμήθειες της Ευρώπης δεν θα επηρεαστούν από την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τον «Nord Stream 2», αφού ο αγωγός δεν βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας μέσω Twitter την απόφαση του Όλαφ Σολτς για τον «Nord Stream 2», έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έδωσε οδηγία να σταματήσει η πιστοποιήση του αγωγού φυσικού αερίου “Nord Stream 2”. Ωραία. Καλωσήρθατε σε έναν νέο κόσμο, όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», έγραψε ο Μεντβέντεφ. 

Από 902.gr

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες