Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Προς ακύρωση ο φόρος-πέναλτι που απειλεί φέτος χιλιάδες φορολογουμένους


Σενάρια ακύρωσης του πέναλτι φόρου που απειλεί φέτος χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Η πανδημία και τα δύο lockdowns που έχουν ανατρέψει την καθημερινότητα και τις συναλλαγές των πολιτών υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε αλλαγές στο μέτρο των e-αποδείξεων. 

«Ολο αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είχαμε δύο lockdowns, θέλει επανεξέταση. Δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα, και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (Mega). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρία είναι τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκέντρωσαν οι φορολογούμενοι το 2020 και θα εμφανίσουν στη φορολογική τους δήλωση:

- Να μην επιβληθεί το πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που θα λείπουν. Δηλαδή τα νοικοκυριά τα οποία δεν θα έχουν καταφέρει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν σε ηλεκτρονικό χρήμα να μην «τιμωρηθούν» με πρόστιμο 22% για τις e-αποδείξεις που δεν έχουν συγκεντρώσει. 

- Να μειωθεί οριζόντια το ποσοστό από 30% σε 20% για όλους με διατήρηση του πέναλτι 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που συγκεντρώθηκαν και αυτών που υπολείπονται.

- Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογουμένων που εξαιρούνται από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Σήμερα, από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται:
  • Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
  • Ατομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
  • Φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
  • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή.
  • Φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
  • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
  • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
  • Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
  • Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
  • Οσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη Ιανουαρίου, όταν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει καλύτερη εικόνα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και για την κατανάλωση για το 2020.

Βουργάνα Μαρία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες