Τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού στις φυλακές είχε επισημάνει τον Οκτώβριο με έγγραφά της προς τον ΕΟΔΥ η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, ζητώντας από τον οργανισμό να διεξάγει τεστ σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατουμένους. Σήμερα, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για καθυστερημένη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα τη διασπορά του ιού όχι μόνο στις φυλακές Διαβατών, αλλά σε συνολικά 16 φυλακές της χώρας. Το πρώτο έγγραφο εστάλη στις 22 Οκτωβρίου με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού στις φυλακές Κέρκυρας. Σε έγγραφό της προς τον προϊστάμενο του τμήματος Σχεδιασμού του ΕΟΔΥ, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου επισήμανε ότι «οποιαδήποτε ολιγωρία, εκτιμούμε ότι θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κρατουμένων με δύσκολα διαχειρίσιμες δυσάρεστες καταστάσεις (εξεγέρσεις, θανάτους)».
Στη συνέχεια της επιστολής της, η κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι μόνο χάρη στην έντονη αντίδραση της διευθύντριας της φυλακής Κέρκυρας ο ΕΟΔΥ δεν ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο κατάστημα προκειμένου να υποβάλει σε τεστ υπαλλήλους και κρατουμένους.
«Αν και υπήρξε από τη διεύθυνση του καταστήματος κράτησης η άμεση ενημέρωση για το περιστατικό, όπως ενημερωθήκαμε από τη διευθύντρια, πρόθεσή σας ήταν αρχικά η ακύρωση της επίσκεψης κλιμακίου του ΕΟΔΥ, γεγονός που τελικά απεφεύχθη κατόπιν αλλεπάλληλων τηλεφωνικών επικοινωνιών και έντονων διαλόγων της διευθύντριας τόσο με εσάς όσο και με την εκπρόσωπο της κινητής μονάδας», αναφέρεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με την υπόμνηση ότι «ανάλογος τρόπος αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών δημιουργεί έντονο κλίμα εύλογης ανησυχίας».
Μόλις ένα 24ωρο αργότερα, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ότι εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορωνοϊού σε υπαλλήλους της φυλακής Διαβατών. Ζήτησε μάλιστα να μεταβεί αυθημερόν κλιμάκιο του οργανισμού στη φυλακή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν «ενδείξεις εξέγερσης από μέρους των κρατουμένων».
Τελικά, ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε στα αιτήματα της γενικής γραμματείας την 6η Νοεμβρίου, υποβάλλοντας σε τεστ 150 από τους 470 κρατουμένους των Διαβατών και το σύνολο των υπαλλήλων της φυλακής. Θετικοί βρέθηκαν 67 έγκλειστοι και 6 σωφρονιστικοί. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων αποκάλυψε ότι σε συνολικά 16 από τα 34 καταστήματα κράτησης υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού.
Στα Διαβατά
Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονομου και η κ. Σοφία Νικολάου με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, αποφασίστηκε να υποβάλλονται σε εβδομαδιαία βάση σε τεστ υπάλληλοι, ενώ θα καταρτιστεί πρόγραμμα ελέγχου και των κρατουμένων.
Συμφωνήθηκε, επίσης, δύο νοσοκομεία της Αττικής να διαθέσουν –εφόσον χρειαστεί– κλίνες για νοσηλεία κρατουμένων με COVID-19 και, τέλος, όσον αφορά τα Διαβατά αποφασίστηκε σήμερα και αύριο να ελεγχθούν όλοι οι κρατούμενοι της φυλακής.
Οι τελευταίοι, σε κείμενο-καταγγελία τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Μας έχουν κλειδωμένους μέσα στους θαλάμους 10 άτομα σε 20 τετραγωνικά. Μαζί μας βρίσκονται και όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. (…) Μας έχουν κλεισμένους στους θαλάμους για 15 μέρες. (…) Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για ανθρώπινη επιβίωση στις φυλακές».
Γιάννης Σουλιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες