Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

«…δεν παραδέχτηκα την ήττα…» - Μεγάλος φάκελος του Ημεροδρόμου: «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο»


Στις 29 με 30 Αυγούστου 1949 έπεσε και το ύψωμα Κάμενικ. Μια μέρα πριν, στις 28 Αυγούστου, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ξεκίνησε να συμπτύσσεται προς το κέντρο του μετώπου του Γράμμου, οργανώνοντας
την υποχώρηση προς την Αλβανία. Ο κυβερνητικός στρατός είχε στα χέρια του την κύρια κορυφή του Γράμμου.

Ακολουθούν στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη:
Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει. Όμως εγώ
Δεν παραδέχτηκα την ήττα. Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.
Μιλάτε, δείχνετε πληγές αλλόφρονες στους δρόμους
Τον πανικό που στραγγαλίζει την καρδιά σας σα σημαία
Καρφώσατε σ’ εξώστες, με σπουδή φορτώσατε το εμπόρευμα
Η πρόγνωσις σας ασφαλής: Θα πέσει η πόλις.
Εκεί, προσεχτικά, σε μιά γωνιά, μαζεύω με τάξη,
Φράζω με σύνεση το τελευταίο μου φυλάκιο
Κρεμώ κομμένα χέρια στους τοίχους, στολίζω
Με τα κομμένα κρανία τα παράθυρα, πλέκω
Με κομμένα μαλλιά το δίχτυ μου και περιμένω.
Όρθιος και μόνος σαν και πρώτα περιμένω.


Διαβάστε όλα τα κείμενα του φακέλου - αφιερώματος του «Ημεροδρόμου» «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο» ΕΔΩ


Ο «Ημεροδρόμος» ανοίγει ένα νέο φάκελο – αφιέρωμα με τίτλο «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο». Το αφιέρωμα αφορά στη χρονική περίοδο από τις αρχές του 1945 ως το τέλος του 1949. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τη συνέχεια του αφιερώματος «Μέρες του Δεκέμβρη ΄44» , το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου στην ενότητα «Ειδικές εκδόσεις» της ιστοσελίδας μας (εδώ).
Tο αφιέρωμα ξεκίνησε με ένα κείμενο του καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Μαργαρίτη, με τίτλο «Εισαγωγή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο»
Στο κυρίως σώμα του αφιερώματος καταγράφονται τα γεγονότα και οι εξελίξεις της περιόδου κατά μήνα, από τον Ιανουάριο του 1945 ως το Δεκέμβριο του 1949. 

Ουσιαστικά, από το τέλος των Δεκεμβριανών και την υπογραφή της Συνθήκης της Βάρκιζας ως το τέλος του Εμφυλίου. Παράλληλα, δίνονται στοιχεία για τις διεθνείς εξελίξεις της περιόδου, ώστε ο αναγνώστης να έχει μια πληρέστερη εικόνα για το περιβάλλον μέσα στο οποίο συντελούνταν οι εσωτερικές εξελίξεις. 

Το υλικό στηρίζεται στα αρχεία της κυβέρνησης και του Στρατού, του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις εφημερίδες της εποχής, σε μαρτυρίες προσώπων που εμπλέκονται με τον ένα, ή άλλο τρόπο στην ιστορία. 

Τα κείμενα έγραψε ο Γιώργος Καραγιάννης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανοίγουμε αυτόν τον φάκελο σήμερα, το 2019, που συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου, τον Αύγουστο του 1949. 
Τα τελευταία χρόνια συντελείται στη χώρα μας μια συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας με κύριο στόχο τη μείωση και τη διαστρέβλωση του ρόλου και της σημασίας του ΕΑΜικού κινήματος της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ στην περίοδο της κατοχής, αλλά και μετά την απελευθέρωση. 

Γενικότερα, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια εργαλειοποίησης της Ιστορίας, με σκοπό (όσοι την επιχειρούν) να την φέρουν στα μέτρα των σημερινών επιδιώξεων τους. Μια τέτοια προσπάθεια, όπως είναι φανερό, υπονομεύει την επιστημονική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων. 

Ο «Ημεροδρόμος» ανοίγει λοιπόν το φάκελο «Από τα Δεκεμβριανά στον Εμφύλιο» με την πίστη ότι η ιστορία δεν γράφεται ούτε με διαταγές και αποφάσεις, ούτε με ψηφοφορίες. Γράφεται με την επίπονη επιστημονική διερεύνηση της ιστορικής αλήθειας.

Διαβάστε συγκεντρωμένα όλα τα κείμενα του νέου φακέλου του «Ημεροδρόμου»
Εισαγωγή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο
1945 Ιανουάριος – Φεβρουάριος: Τελευταίες μάχες στην Αθήνα – Ο ΕΛΑΣ και χιλιάδες άμαχοι εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα – Η συμφωνία της Βάρκιζας και οι πρώτες παραβιάσεις της

https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες