Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

33 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα (βίντεο)

Ημέρα μνήμης και τιμής του Νίκου Τεμπονέρα η 9η Γενάρη 2024

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται κι ο λαός διαχρονικά βρίσκεται απέναντι στις αυθαιρεσίες κάθε εξουσίας οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τη μνήμη των ηρώων.

Ενας απ' αυτούς είναι ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας που δολοφονήθηκε στην Πάτρα επί κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα απόψε συμπληρώνονται 33 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός, εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). 

Ο καθηγητής από την Πάτρα ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο  (και τότε θα μεταρρύθμιζαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση!) του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ. Μαρούσης στην Πανεπιστημίου κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το νομοσχέδιο).

Ο Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα.

Γύρω στις 10:30 μ.μ. της 8ης Ιανουαρίου 1991, μέλη της ΟΝΝΕΔ προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το 3ο Γυμνάσιο – Λύκειο Πάτρας. Κατά τη διάρκεια συμπλοκής που επακολούθησε βρέθηκε νεκρός, χτυπημένος με σιδερολοστό στο κεφάλι, ο καθηγητής του σχολείου Νίκος Τεμπονέρας, που είχε προστρέξει να βοηθήσει τους καταληψίες μαθητές του.

Ο Γιάννης Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Νίκο Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύματα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε περίπου 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του!

Η δίκη του Γιάννη Καλαμπόκα διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993) και έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 – 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών.

Το 1996 άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας (1 Οκτωβρίου 1996 – 17 Οκτωβρίου 1996) δεν του αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή 17 ετών και τριών μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατόπιν νέας επιμέτρησης στα 16 χρόνια και 9 μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. (…)

Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.

Δείτε βίντεο ντοκουμέντο που εξιστορεί τα γεγονότα των τραμπούκων της Δεξιάς με πρωτεργάτη τον Γιάννη Καλαμπόκα.


Για να τα λέμε όλα και να είναι πλήρης η ιστορική εικόνα πρέπει να αναφερθεί και η μεταπήδηση του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου (που ήδη η πολιτική του σταδιοδρομία βαρύνονταν με 5 δολοφονίες) στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ το 2000 επί Σημίτη.

Προφανώς για να τον τιμήσουν τον έκαναν και υπουργό!!!

Κάλεσμα του ΕΑΜ σε συγκέντρωση - Ο ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ  ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Στις 8 Γενάρη του 1991 δολοφονήθηκε ο δάσκαλος Νίκος Τεμπονέρας, σκοτωμένος από την συμμορία των οννεδιτών του Καλαμπόκα στην πόρτα του σχολείου, αλλά όχι νικημένος!

Σκοτωμένος αλλά όχι νικημένος τους φωνάζει: «Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος».

Μια τέτοια μέρα αν μισή μας καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα στο Νίκο Τεμπονέρα, η άλλη μισή στη Παλαιστίνη βρίσκεται.

 Χρέος μας είναι να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, να ορθώσουμε ένα κύμα αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση για μια λεύτερη πατρίδα .

33χρόνια μετά η κυβέρνηση της δεξιάς μέσα στο Γενάρη ξεκινά στη βουλή τη συζήτηση για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων,  ουσιαστικά  χωρίς να το ομολογούν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ή μάλλον ακριβέστερα για την παράνομη κατάργηση του.

Χρέος μας είναι να μην επιτρέψουμε την  ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων πάνω στα συντρίμμια  του δημόσιου πανεπιστήμιου. Η μόρφωση είναι δικαίωμα όχι προνόμιο.

Εκπαιδευτικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα, προοδευτική διανόηση, εργαζόμενος λαός και νεολαία σ’ ένα ενιαίο μέτωπο μπορούν να νικήσουν και θα νικήσουν, γιατί στα θεμέλια του το μέτωπο αυτό έχει και το αίμα του Νίκου Τεμπονέρα.

Όλοι στη συγκέντρωση-πορεία την Τρίτη 9 Γενάρη 6μ.μ. στα Σχολεία Τεμπονέρα

Eργατικό Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο

Διαβάστε επίσης πολύτιμο υλικό για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας από το βιβλίο που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 και έχει τον τίτλο "Ο εξάντας της ζωής μας" στην ιστοσελίδα news247.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες