Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Τι κρύβεται πίσω από την επίθεση στο Ι.Χ. της διευθύντριας του Κορυδαλλού

Η διευθύντρια του ψυχιατρείου των φυλακών, τα εξιτήρια, τα αναβολικά, οι απειλές, τα προνόμια

Τον ρόλο ομάδας ποινικών - κυρίως Ελλήνων κι Αλβανών - οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να λάβουν εξιτήριο από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, αλλά ήθελαν να εισάγουν ανενόχλητοι αναβολικά όπως και να
τυγχάνουν άλλων προνομίων, εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας του ψυχιατρείου Κορυδαλλού που βρισκόταν στη λεωφόρο Γαλατσίου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα ερευνούν το ενδεχόμενο η εν λόγω επίθεση να σχετίζεται με επεισόδιο που είχε υπάρξει προσφάτως εις βάρος ψυχιάτρου ο οποίος είχε γνωματεύσει ότι δεν είχαν ψυχολογικά προβλήματα ορισμένοι εξ αυτών των κρατουμένων και δεν υπήρχε λόγος παραμονής τους εκεί.

Ακόμη ερευνάται συμβάν με τη μεταγωγή αλβανού κρατουμένου από το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού στις φυλακές της Κέρκυρας - ύστερα από έλεγχο στο κελί του - τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η διευθύντρια του ψυχιατρείου είχε αναφέρει εγγράφως ότι ο εν λόγω αλλοδαπός κρατούμενος την είχε απειλήσει κατά την αποχώρησή του κι είχε μιλήσει για «εκδικητική» ενέργεια.

Με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να φοβούνται ότι ομάδα ποινικών, που ίσως έχουν σχέση και με νονούς της νύκτας, επιχειρούν να επιβάλουν νέο καθεστώς τρόμου στις φυλακές, όπως είχε συμβεί την προηγούμενη πενταετία. Αντιθέτως, οι υπεύθυνοι Αρχών ασφαλείας θεωρούν μικρότερες τις πιθανότητες πίσω από την εν λόγω επίθεση να κρύβονται μέλη ένοπλων οργανώσεων ή αντιεξουσιαστές, αφού στο ψυχιατρείο δεν παραμένει κανένας «αντάρτης πόλης», ενώ οι οι περισσότεροι έχουν αποφυλακιστεί.

Εμπρηστικός μηχανισμός
Η εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στις 2.30 π.μ. από άγνωστους δράστες κι επί τόπου έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις (6 άνδρες με 2 οχήματα) που κατάφεραν να σβήσουν γρήγορα τη φωτιά, ωστόσο το ΙΧ αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Στο σημείο έχουν βρεθεί υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού, με την προανάκριση να διενεργείται από την αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής και την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευθύντρια των ψυχιατρείου δεν είχε ποτέ αστυνομική συνοδεία, ενώ οι αστυνομικοί επιχειρούν να συγκεντρώσουν αξιοποιήσιμα στοιχεία που έχουν βρεθεί στο σημείο.

Μετά τις εκλογές του Ιουνίου τα υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη λαμβάνουν μέτρα ώστε να σταματήσουν οι αθρόες αποφυλακίσεις κρατουμένων με επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων. Οπως εξάλλου και να υπάρξει έλεγχος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού - φιλοξενούν περίπου 250 κρατουμένους - όπου είχαν σημειωθεί, επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλεπάλληλες αιματηρές επιθέσεις. Ακόμη στόχος των υπευθύνων ήταν να ελεγχθούν περαιτέρω οι μεταγωγές στο ψυχιατρείο, ο χρόνος και η αιτία παραμονής των κρατουμένων (πολλοί με την χρήση πιστοποιητικών ότι είναι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά). Οπως και να εξεταστούν τα επισκεπτήρια, η εισαγωγή διαφόρων αντικειμένων, ώστε να μην υπάρχει η ασυδοσία που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα η ΕΛ.ΑΣ. είχε προχωρήσει το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου σε δύο ελέγχους στο ψυχιατρείο, όπου είχε ανακαλύψει δεκάδες μαχαίρια, σουβλιά, κινητά τηλέφωνα αλλά και ποσότητες ναρκωτικών.

Οι εισαγωγείς φαρμάκων
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα κρατουμένων - κυρίως Ελλήνων - ασκούσαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πίεση στους υπευθύνους του ψυχιατρείου προκειμένου να μην εκδοθούν εξιτήρια και επιστρέψουν σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Επιπλέον τριβή υπήρχε για το θέμα εισαγωγής φαρμακευτικών ουσιών στο ψυχιατρείο, αλλά και για να υπάρξει έλεγχος στα επισκεπτήρια των κρατουμένων-νοσηλευομένων. Η διευθύντρια των φυλακών είχε επιχειρήσει να αλλάξει ορισμένα από αυτά τα δεδομένα και φαίνεται να υπήρχαν αντιδράσεις κι απειλές από ορισμένους κρατουμένους, για τους οποίους εξετάζεται αν είχαν οποιονδήποτε ρόλο στην εμπρηστική επίθεση κατά της διευθύντριας του ψυχιατρείου.

Επιπλέον συνεκτιμώνται λειτουργικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί λόγω έλλειψης προσωπικού και μη τοποθέτησης αρχιφύλακα στο εν λόγω κατάστημα προς αντικατάσταση ενός σωφρονιστικού σε αυτό το πόστο που είχε τραυματιστεί στη διάρκεια επεισοδίων και βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Συμπληρώνεται ότι κι άλλες τουλάχιστον 6-7 φορές τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί επιθέσεις κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, όπως η δολοφονία του αρχιφύλακα του Δομοκού Σεραφείμ Γκαλιμάνη το 2015 στη Φθιώτιδα, η ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού Μαρίας Στέφη το 2013 στη Δάφνη (για τις επιθέσεις αυτές υπήρξε ανάληψη ευθύνης από ένοπλες οργανώσεις), οι τοποθετήσεις βομβών στα ΙΧ αρχιφύλακα του Κορυδαλλού και σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Ναύπλιο, ο πυροβολισμός εις βάρος άλλου υπαλλήλου των φυλακών Κορυδαλλού κ.λπ.
https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες