Τη μομφή και τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στις αναφορές, τα υπομνήματα και τις καταθέσεις του επανέλαβε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, στην εισαγωγική του κατάθεση, ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
«Καθ΄υπόδειξη οι χειρισμοί»
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε για αστοχίες, παραλείψεις, παρανομίες και πολυποίκιλα προβλήματα στην έρευνα από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Αν και εκτίμησε ότι η κ. Τουλουπάκη ενεργούσε καθ’ υπόδειξη τρίτου προσώπου και αναφέρθηκε στον «Ρασπούτιν», δεν τον κατονόμασε.
Ο «Ρασπούτιν»
«Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Πάνω από εμένα υπήρχε εποπτεύουσα, η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η κυρία Δημητρίου. Ας την καλέσει η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να τους πει ποιος είναι ο Ρασπούτιν. Ας καλέσουν και τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Και θα έρθω εγώ να επιβεβαιώσω ποιος είναι ο Ρασπούτιν», δήλωσε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.
Κεντρικός σχεδιασμός
Παρά το γεγονός ότι δεν κατονόμασε τον Ρασπούτιν, ο Ιωάννης Αγγελής, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, εκτίμησε ότι υπήρχε εμμονή για διώξεις πολιτικών προσώπων, υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για fast track διώξεις πολιτικών προσώπων, πριν τις εθνικές εκλογές, και ότι η εκτίμηση που επικρατούσε τότε στο εσωτερικό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι ένα πολιτικό σκάνδαλο θα ανέβαζε τα εκλογικά του ποσοστά. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μπορεί να μην κατονόμασε σήμερα τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ως τον Ρασπούτιν, έβαλε όμως στο κάδρο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς. Είπε ειδικότερα ότι στον Αλέξη Τσίπρα είχε τεθεί το ζήτημα της αντικατάστασης της κ. Τουλουπάκη, αλλά δεν το έκανε διότι στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές. Η μια ήταν η γραμμή του Ρασπούτιν, που στήριζε την κ. Τουλουπάκη εκτιμώντας ότι με ένα πολιτικό σκάνδαλο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβαζε τα εκλογικά του ποσοστά, τουλάχιστον 3%, και η άλλη γραμμή ήταν η γραμμή των κ.κ. Τζανακόπουλου και Καλογήρου που προειδοποιούσαν για καταστροφή.
Η Βιέννη
Ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρθηκε στο «ταξίδι της Βιέννης», και είπε ότι εκεί οι εκπρόσωποι του FBI ενημέρωσαν τους Εισαγγελείς για την ύπαρξη λογαριασμού συγγενικού προσώπου πολιτικού, σε τράπεζα στην Ελβετία. Όπως είπε όμως, καθώς η Ελένη Τουλουπάκη είχε παύσει τη δικαστική συνδρομή, το FBI είπε στους Εισαγγελείς ότι τους δίνει την πληροφορία αλλά στη συνέχεια πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη να προχωρήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού.
Καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης είπε ότι δεν ενέκρινε τις άτυπες συναντήσεις με τους εκπροσώπους του FBI, σε καφέ και διαδρόμους ξενοδοχείων στη Βιέννη, εξήγησε όμως ότι μετέβη εκεί μαζί με τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς κατ' εντολή της κ. Ξένης Δημητρίου.
Ο κ. Αγγελής δήλωσε διατεθειμένος για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με τον πρώην υπουργό Μ. Καλογήρου, την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Η κατάθεση
Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, φέρεται να:
-Περιέγραψε λάθη ανακριτικής τακτικής αλλά και αξιόποινες πράξεις στην έρευνα της υπόθεσης Novartis.
-Χαρακτήρισε την Ελένη Τουλουπάκη ανεπαρκή και εξέφρασε την απορία του γιατί παραμένει στη θέση της.
-Κατέθεσε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, είχε λάβει γνώση για τα πολυποίκιλα προβλήματα στην έρευνα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς.
-Σε ερώτηση αν η κ. Τουλουπάκη ενεργούσε από μόνη της ή αν τους χειρισμούς της, τους υπαγόρευε κάποιος άλλος, είπε: «κάποιος άλλος. Από μόνη της η Ελένη Τουλουπάκη, δεν θα τολμούσε να παραβεί ούτε τις εντολές του Επόπτη ούτε τις εντολές του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
-Σε ερώτηση για την ύπαρξη τρίτου προσώπου που ενδεχομένως καθοδηγούσε τις κινήσεις της κ. Τουλουπάκη, είπε: «τρίτο πρόσωπο υπήρχε. H απόφαση της κ. Τουλουπάκη να ασκήσει δίωξη κατά πολιτικών, με διαδικασίες fast track, ήταν ανειλημμένη».
-Αναφέρθηκε σε στιχομυθία με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ισχυρίστηκε ότι η Ξένη Δημητρίου είχε δείξει τον Ρασπούτιν πίσω από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Δημοκρατία» για «στικάκι που τάχα αρνήθηκε να παραλάβει».
-Η Ξένη Δημητρίου του είχε πει ότι ο Ρασπούτιν έχει το ένα πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη ΝΔ.
-είπε για το τρίτο πρόσωπο: «Εγώ το ξέρω τον Ρασπούτιν. Δεν λέω το όνομα του όμως. Το όνομα του το ξέρει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εγώ έχω σηκώσει μεγάλο βάρος σε αυτή την υπόθεση. 'Αλλο βαρύτερο δεν μπορώ να σηκώσω. Δεν θα αναλάβω εγώ ούτε τις ευθύνες της κ. Δημητρίου ούτε του υπουργού που έκανε αυτό που έκανε»
-Κατηγόρησε την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ότι αναίτια και παρανόμως έπαυσε τη δικαστική συνδρομή η οποία είχε ξεκινήσει επί θητείας της πρώην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου (σ.σ. δικαστική συνδρομή είχε ζητηθεί το Δεκέμβριο του 2016). Ο Ιωάννης Αγγελής απέδωσε σε δόλο την παύση της δικαστικής συνδρομής.
-Είπε ότι στο, πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του και ενόψει της συνάντησης στη Βιέννη, είχε ζητήσει από την Ελένη Τουλουπάκη να του αποστείλει όσα έγγραφα έχει λάβει ή έχει αποστείλει προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, στο πλαίσιο επίσημης ή ανεπίσημης συνεργασίας. Η κ. Τουλουπάκη του προσκόμισε 8 έγγραφα. Καταθέτοντας σήμερα στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, δεν απέκλεισε να υπάρχουν και άλλα έγγραφα που δεν του προσκομίστηκαν.
-Στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του, είχε συνάντηση στο γραφείο του με εκπρόσωπο του FBI και τον ρώτησε για τον ακριβή αριθμό των εγγράφων. Ο εκπρόσωπος του FBI επιφυλάχθηκε να τον ενημερώσει.
-Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον εκπρόσωπο του FBI στην Αθήνα, εκείνος του είπε ότι δεν γνωρίζει για «ευθύνη πολιτικών προσώπων» και ότι ο Αμερικανός πρέσβης είχε ενημερώσει δύο υπουργούς ότι το FBI δεν έχει στοιχεία με πολιτικά πρόσωπα.
-Αναφορικά με το ταξίδι στη Βιέννη, είχε επισημάνει στους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς ότι δεν είναι δυνατό να γίνονται συναντήσεις με τους Αμερικανούς στους διαδρόμους ενός ξενοδοχείου και πως όλα θα έπρεπε να προχωρήσουν με δικαστική συνδρομή.
-Στο ταξίδι της Βιέννης οι Αμερικανοί τους είπαν για λογαριασμό συγγενικού προσώπου Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Οι εκπρόσωποι του FBI τους είπαν «εμείς σας δίνουμε την πληροφορία. Δική σας δουλειά είναι να βρείτε τον λογαριασμό, αφού είχε παύσει η δικαστική συνδρομή». Το όνομα του συγκεκριμένου πολιτικού το έχει δηλώσει στην αναφορά του.
-Η αντικατάσταση της Ελένης Τουλουπάκη είχε τεθεί στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά η αντικατάσταση δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος είναι ότι στην κυβέρνηση υπήρχαν δύο γραμμές: Μια γραμμή ήταν του «Ρασπούτιν» που εκτιμούσε ότι με ένα πολιτικό σκάνδαλο ο ΣΥΡΙΖΑ θα τσίμπαγε ένα επιπλέον 3% στις εκλογές και γι’ αυτό στήριζε την παραμονή της Ελένης Τουλουπάκη. Υπήρχε και μια δεύτερη γραμμή, των κ.κ. Δ. Τζανακόπουλου και Μ. Καλογήρου, που προέβλεπαν καταστροφή.
-Ο Ιωάννης Αγγελής είχε συζητήσει με την Μαρία Παπασπύρου την ανάγκη αντικατάστασης της Ελένης Τουλουπάκη και εκείνη του είπε «αντί να διώξει ο πρωθυπουργός την Τουλουπάκη, θα διώξει τον Ρασπούτιν στον επόμενο ανασχηματισμό».
-Είπε ότι πρέπει να ελεγχθούν οι υποθέσεις που μπήκαν παράνομα στο αρχείο, διότι δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν, παρά μόνο από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάθεση Αγγελή μπούμερανγκ για τους σκευωρούς
«Η πολυδιαφημιζόμενη κατάθεση Αγγελή όπου πάνω της στηρίχθηκε το αφήγημα της ΝΔ περί σκευωρίας γίνεται μπούμερανγκ για τους πραγματικούς σκευωρούς αυτής της υπόθεσης που θέλουν να ρίξουν σκοτάδι στο τεράστιο σκάνδαλο Novartis», ανέφεραν απόψε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Αγγελής, μετά από επίμονες ερωτήσεις μελών της προανακριτικής, παραδέχθηκε ότι στη συνάντηση της Βιέννης, το FBI έδωσε λογαριασμό Έλληνα πολιτικού στην Ελβετία. Αρνήθηκε να κατονομάσει τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τονίζοντας μάλιστα ότι «εγώ ποτέ και πουθενά δεν έχω κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο ως Ρασπούτιν». Παραδέχτηκε επίσης, ότι μόνο το 10% του σκανδάλου Novartis είναι πάνω από το «νερό» και παρότρυνε τα μέλη της προανακριτικής να ψάξουν να βρουν το υπόλοιπο 90%. Ομολόγησε δε τις συστάσεις του προς την εισαγγελέα Διαφθοράς να μην κάνει έρευνα στο σπίτι του κ. Στουρνάρα επειδή αυτός είναι αξιωματούχος. Πέρα από τις αλήθειες που αναγκάστηκε να πει, είπε και ένα προφανές ψέμα. Ότι ένας Υπουργός ή ένας Πρωθυπουργός μπορούσε να αντικαταστήσει μια εισαγγελέα όταν ο ίδιος ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός γνωρίζει ότι την κ. Τουλουπάκη την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν έστειλε ποτέ σχετικές αναφορές», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες