«Θέλουμε την αλήθεια γιατί εδώ κάτι συνέβη»
Η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό της, άναψε φωτιές που πρέπει να σβήσουν… Τα καυτά ερώτημα είναι πολλά. Σοβαρότερο αυτό με το κάταγμα στο υοειδές οστό, που στην ιατροδικαστική επιστήμη παραπέμπει σε στραγγαλισμό.
Πηγή: anikolouli.gr
https://www.zappit.gr/
Η Δήμητρα Ζήρδα βρέθηκε νεκρή σε ρυάκι σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό της Φωτολίβος στη Δράμα, απ’ όπου χάθηκε μέσα στη νύχτα.
Η ιατροδικαστική εξέταση στη σορό της, άναψε φωτιές που πρέπει να σβήσουν… Τα καυτά ερώτημα είναι πολλά. Σοβαρότερο αυτό με το κάταγμα στο υοειδές οστό, που στην ιατροδικαστική επιστήμη παραπέμπει σε στραγγαλισμό.
Το «Τούνελ» συνάντησε στο σημείο που βρέθηκε η σορός μία από τις αδελφές της αδικοχαμένης μητέρας, που ακόμα δεν μπορεί να συνέλθει από το σοκ. «Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν αλλά δεν περιμέναμε να τη βρούμε σ’ αυτά τα χάλια την αδελφή μας… Ειλικρινά τα έχω χαμένα. Το μόνο που θέλουμε είναι να βρεθεί η αλήθεια, ν’ αναπαυθεί η ψυχούλα της… Πως βρέθηκε τόσο μακριά από το σπίτι της; Πως ήρθε μέχρι εδώ; », αναρωτήθηκε.
«Είδαμε το μέρος. Ούτε βήμα δεν μπορείς να κάνεις εκεί. Τα χόρτα και τα αγκάθια δεν ήταν πεσμένα κάτω σαν κάποιος να είχε περάσει από πάνω τους, όλα ήταν όρθια, πατημασιές δεν υπήρχαν. Πως βρέθηκε η αδελφή μας εκεί; Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας», είπε ξεσπώντας σε λυγμούς.
Στο «Τούνελ» μίλησε και ο κάτοικος της περιοχής που εντόπισε τη σορό της Δήμητρας Ζήρδα. Ο ίδιος έδειξε στην κάμερα της εκπομπής το ακριβές σημείο όπου είχε σκαλώσει το πτώμα της ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων. «Είχα κατέβει στο ποτάμι για ψαροντούφεκο. Εδώ τα νερά είναι ρηχά. Εκεί που ψάρευα είδα ξαφνικά το πτώμα της γυναίκας. Στην αρχή νόμιζα πως ήταν σακούλα, μετά κατάλαβα. Είχε σφηνώσει, φαινόταν μόνο η πλάτη της, τα χέρια της ήταν μες στο νερό. Κατευθείαν βγήκα από το ποτάμι και ενημέρωσα έναν αστυνομικό της περιοχής. Ήρθαμε μαζί στο σημείο και μου είπε τότε πως μάλλον ήταν η γυναίκα που αγνοούνταν από τη Δράμα», είπε χαρακτηριστικά.
Εξήγησε πως ο τόπος είναι δύσβατος και θα πρέπει να τον γνωρίζει κανείς για να κατευθυνθεί προς το νερό. Ανέφερε πως πρόσβαση στο ποτάμι υπάρχει σε κοντινό σημείο πιο ψηλά. «Αν κάποιος επιχειρούσε από εκεί να ρίξει κάποιον άνθρωπο ή αντικείμενο θα έφτανε δύσκολα εδώ. Είναι παράξενο αυτό που συνέβη», κατέληξε.
Στο «Τούνελ» μίλησε και η άλλη αδελφή του θύματος, Χρυσούλα Δικμάνη. «Με τρώει που δεν μου είχε πει τίποτε. Τη μια μέρα ήταν σε μένα, μετά έφυγε και μπήκε στην κλινική και εγώ δεν το ήξερα. Δεν μου είχε μιλήσει…», είπε με παράπονο. Τελευταία φορά τηλεφωνήθηκε μαζί της μια μέρα πριν εξαφανιστεί. «Μου είπε πως εκείνη τη μέρα είχε μαγειρέψει κοτόπουλο και πως την επόμενη θα έφτιαχνε φασολάκια. Στις πέντε το πρωί με κάλεσε ο άνδρας της. Μου είπε πως στις τέσσερις και μισή που σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα, δεν τη βρήκε στο σπίτι και πως είχε αφήσει εκεί το τηλέφωνο και το πορτοφόλι της.
Ιατροδικαστής: Βρήκα κάταγμα στο υοειδές οστούν…
Αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος μεταξύ της Αγγελικής Νικολούλη και του ιατροδικαστή Νίκου Κιφνίδη που διενήργησε τη νεκροτομή στη σορό της άτυχης μητέρας.
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν κλήθηκε να πάει στον τόπο όπου βρέθηκε νεκρή η Δήμητρα Ζήρδα. Έγραψε πως ο θάνατος της οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα αλλά με ερωτηματικό, μέχρι να ξεκαθαρίσουν το τοπίο τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης. Σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου απάντησε πως στους πνεύμονες της δεν βρέθηκε νερό αν και η εικόνα της έδειχνε ξεκάθαρα πως βρισκόταν στο υγρό στοιχείο για τουλάχιστον οκτώ με δέκα μέρες.
Ιατροδικαστής: «Εάν δεν έβρισκα κάταγμα υοειδούς οστού θα έβαζα αιτία θανάτου, με σχεδόν 90% σιγουριά, «πνιγμός εντός ύδατος».
Αγγελική: Αυτό είναι σοβαρό. Γνωρίζουμε ότι ένα τέτοιο κάταγμα παραπέμπει σε στραγγαλισμό.
Ιατροδικαστής: Ναι , εδώ όμως θέλουμε να δούμε αν το κάταγμα έγινε εν ζωή ή μετά θάνατον. Θα μπορούσε να έχει γίνει το κάταγμα μεταθανάτια στη μεταφορά από τα σωστικά συνεργεία. Άμα έβαλαν και σχοινί γύρω από τον λαιμό της για να την τραβήξουν και υπέστη πίεση προς τα κάτω;
Απαντώντας και σε άλλα ερωτήματα της δημοσιογράφου ο κ. Κιφνίδης τόνισε πως δεν βρήκε κακώσεις στο άψυχο σώμα και απέκλεισε το ενδεχόμενο να περπάτησε ως το σημείο που βρέθηκε. «Πιστεύω ότι έπεσε στο ποτάμι, το νερό την παρέσυρε και βρέθηκε όπου βρέθηκε. Τώρα το πνευμονικό οίδημα αν ισχύει, μπορεί να προκλήθηκε από κάποιο πρόβλημα με την καρδιά της. Θα μπορούσε να λιποθυμήσει, να πέσει στο ποτάμι και να πνιγεί», κατέληξε ο ιατροδικαστής.
«Θέλουμε την αλήθεια γιατί εδώ κάτι συνέβη…»
Η ρεπόρτερ του «Τούνελ» βρέθηκε μαζί με τον γιο της άτυχης μητέρας που την αναζητούσε στην εκπομπή, περίπου 150 μέτρα πιο ψηλά από το σημείο όπου βρέθηκε νεκρή. Το πρώτο που διαπιστώνει κανείς, είναι πως εκεί το βάθος του νερού δεν ξεπερνά τα 40 εκατοστά.
«Το νερό έχει ροή αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να παρασύρει ένα αντικείμενο ή έναν άνθρωπο στα κιλά της μητέρας μου. Η παντόφλα της που βρέθηκε μια μέρα μετά τη εξαφάνιση της, εντοπίστηκε ακόμα πιο χαμηλά σε απόσταση διακοσίων μέτρων», είπε ο γιος της.
Σύμφωνα με την αδελφή της Δήμητρας Ζήρδα, κάτι άλλο της συνέβη που ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί. «Είναι πολλά πράγματα που δεν κολλάνε. Ούτε η ώρα που χάθηκε, ούτε το σημείο που βρέθηκε η αδελφή μου. Να ‘ρθει τόσα χιλιόμετρα μόνη της εδώ πέρα; Αποκλείεται, εδώ φοβόταν να βγει από το σπίτι μου. Βάζω το χέρι μου στη φωτιά, κάτι έγινε και θέλω να βρεθεί η αλήθεια», είπε με πόνο.
Άλλος μάρτυρας ιδιοκτήτης του ιχθυοτροφείου της περιοχής, ανέφερε στο «Τούνελ» πως αν η γυναίκα ήθελε να κάνει κακό στον εαυτόν της , είναι πιθανότερο να επέλεγε το μεγάλο ποτάμι, παρά τον παραπόταμο στον οποίο βρέθηκε. «Σαράντα χρόνια μένω εδώ και κάθε βράδυ κλειδώνω τη δίοδο με λουκέτο. Δεν πιστεύω πως η γυναίκα ήρθε από τον Φωτολίβο εδώ για να πέσει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γιος της συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο σημείο, δεν ψάχτηκε από την αρχή γιατί κανείς δεν θεωρούσε πως κάποιος θα το επέλεγε για να πέσει να πνιγεί, επειδή είναι ρηχά. «Τελικά όμως βρέθηκε η παντόφλα της στο τέλος αυτού του ρυακιού που δεν έχει σχέση με τον ποταμό Αγγίτη και η ίδια η μητέρα μου στο ενδιάμεσο». Από το Φωτολίβο το συγκεκριμένο ρυάκι απέχει περίπου τρία χιλιόμετρα από τον κεντρικό οδικό άξονα.
“Δεν έσπασε κατά την ανάσυρση το οστό της γυναίκας…”
Στα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα από τα ευρήματα της νεκροτομής στη σορό της άτυχης μητέρας από τη Δράμα, υπάρχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό: Από τι προήλθε το κάταγμα του υοειδούς οστού της.
Ο ιατροδικαστής σε δηλώσεις του στο «Τούνελ» και χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων, δεν απέκλεισε το κάταγμα να είναι μεταθανάτιο και να προκλήθηκε από τα συνεργεία που την ανέσυραν.
Η Αγγελική Νικολούλη στην προσπάθεια της να διασαφηνίσει αν το κάταγμα προέκυψε στην προσπάθεια ανάσυρσης της σορού από το ποτάμι, ήρθε σε επαφή με πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση μαζί με την τοπική αστυνομία. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το διαβάσαμε και εμείς αυτό και πέσαμε από τα σύννεφα. Ούτε μια στο εκατομμύριο δεν συνέβη κάτι τέτοιο από εμάς. Τα τέσσερα άτομα που μπήκαν στο νερό μετέφεραν τη σορό πολύ μαλακά. Απλά σήκωσαν τα κλαδιά, την έβαλαν στο φορείο και σιγά σιγά την έβγαλαν. Δεν ασκήθηκε απολύτως καμία πίεση στο άψυχο σώμα», είπαν στη δημοσιογράφο χαρακτηριστικά.
Ανέφεραν ακόμη πως δεν χρησιμοποίησαν σκοινί ή άλλο υλικό για να την τραβήξουν και πως κανείς δεν ακούμπησε το λαιμό της σορού της άτυχης γυναίκας. Για τους ίδιους ήταν σε γενικές γραμμές ένας εύκολος απεγκλωβισμός.
Δράμα – Σέρρες: Στη διαδρομή του μυστηρίου…
Ο γιος της άτυχης γυναίκας μαζί με την ρεπόρτερ του «Τούνελ» ακολούθησαν αντίθετα τη διαδρομή που οδηγεί στο σημείο που βρέθηκε στη Συμβολή Σερρών, ως το χωριό της το Φωτολίβο Δράμας, από το οποίο χάθηκε.
Σύμφωνα με τον Τάσο Δημητριάδη, υπάρχει ένας κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει τους δύο τόπους. Η τοποθεσία αυτή την εποχή είναι ερημική και ξημερώματα που χάθηκε η Δήμητρα Ζήρδα, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Πολύ κοντά εκεί όπου βρέθηκε η σορός της μητέρας είναι το χωριό Συμβολή και η γέφυρα όπου συνδέεται ο Μαυροπόταμος με τον ποταμό Αγγίτη. Ο δρόμος αυτός είναι αγροτικός, ασφαλτοστρωμένος αλλά σε κακή κατάσταση και όχι πολυσύχναστος.
Ανέφερε πως υπάρχει ένας ακόμα χωματόδρομος που γνωρίζουν ελάχιστοι, ως επί το πλείστον αγρότες και ψαράδες της περιοχής , που ξεκινά από το Φωτολίβο και καταλήγει κοντά στη Συμβολή. Μοιάζει περισσότερο με μονοπάτι, εξαιρετικά δύσβατο και με αρκετά εμπόδια και ο ίδιος αποκλείει την πιθανότητα να το ακολούθησε η μητέρα του το μοιραίο βράδυ που χάθηκε.
«Πιθανόν δεν πέρασε από αυτό το μονοπάτι σε όλη τη ζωή της, πόσο μάλλον να γνώριζε όλη τη διαδρομή του. Ούτε μία στο εκατομμύριο. Δεν το ήξερε… Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι ήθελε να βάλει τέρμα στη ζωή της πέφτοντας στο νερό, θα ήταν πιο πιθανό να επέλεγε να κατευθυνθεί προς τον Αγγίτη που βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι της οικογένειας στο Φωτολίβο. Αν πάλι συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν θα βρισκόταν εκεί όπου εντοπίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: anikolouli.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες