H 65η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ξεκίνησε τις εργασίες της σε απόσταση μόλις 48 χλμ από τον Λευκό Οίκο, στο Σαντιγί της Βιρτζίνια (στο “Westfields Marriot”), και το… μενού έχει Ελλάδα, Ρωσία, Τραμπ και την ανάγκη να σταματήσει το διαδίκτυο να είναι μη ελεγχόμενο.
Συγκεκριμένα και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί εναντίον των συμμετεχόντων θα συζητηθούν οι ενότητες.Τα βασικά θέματα της 65ης συνόδου είναι: «Ο πόλεμος της ενημέρωσης», «Η διακυβέρνηση Τραμπ», «Η κατεύθυνση της Ε.Ε και η ελληνική κρίση.», «Ο ρόλος Ρωσίας και Κίνας».
Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δεκάδες τραπεζίτες και βιομήχανοι, ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα συμμετάσουν στις εργασίες της συνόδου που θα διεξαχθούν έως τις 4 Ιουνίου με 131 συμμετέχοντες από 21 χώρες.
Δύο Έλληνες θα είναι παρόντες στη σύνοδο: Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας TITAN και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.
Από την πλευρά της αμερικάνικης κυβέρνησης, ο Λευκός Οίκος στέλνει πρωτοκλασάτα στελέχη για να στηρίξουν τον πρόεδρο Τραμπ: Τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Χέρμπερτ Ρέιμοντ Mακμάστερ και τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.
Για το θέμα των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, στη σύνοδο θα παραστεί ο πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ που θα αντικρύσει τις πιέσεις για να ανοίξει η κινεζική αγορά στα δυτικά προϊόντα και να παύσει η προνομιακή στήριξη του γουάν.
Την άτυπη παγκόσμια κυβέρνηση την καλύπτει ένα πέπλο μυστικότητας και την ακολουθούν όλες οι πρόσφατες θεωρίες συνωμοσίας.
Η πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης και της Αμερικής συγκεντρώνεται στην ετήσια σύνοδο της λέσχης, με σκοπό -όπως λέγεται- να αποφασίσει την τύχη του πλανήτη. Αρχηγοί κρατών, πολιτικοί, τραπεζίτες, στρατιωτικοί, βασιλιάδες και βιομήχανοι δίνουν κάθε χρόνο το «παρών».
Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης έγινε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954 στο απόμερο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, εξ ου και το όνομά της.
Η πρωτοβουλία ανήκε σε ομάδα προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον εξόριστο πολωνό πολιτικό επιστήμονα Γιόζεφ Ρέτινγκερ και τον βέλγο πρίγκηπα Βερνάρδο, που ανησυχούσαν για την αύξηση του Αντιαμερικανισμού και της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Ευρώπη.
Στους κατ’ έτος προσκεκλημένους περιλαμβάνονται κεντρικοί τραπεζίτες, ειδικοί της αμυντικής βιομηχανίας, δημοσιογράφοι και βαρώνοι του Τύπου, υπουργοί, πρωθυπουργοί, εστεμμένοι και χρηματιστές από την Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.
Η επιτυχία της πρώτης συνάντησης ώθησε τους διοργανωτές της να της προσδώσουν ετήσιο χαρακτήρα και να δημιουργήσουν μία μόνιμη Επιτροπή στο Λάιντεν της Ολλανδίας με συντονιστικό ρόλο.
Για να εξασφαλιστεί αυτή η μυστικότητα, κλείνεται συνήθως ένα ολόκληρο ξενοδοχείο σε μια απομονωμένη περιοχή. Τα ξενοδοχείο αυτά και η γύρω περιοχή φυλάσσονται στη διάρκεια της διάσκεψης από οπλισμένους φρουρούς των μυστικών υπηρεσιών, σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία.
Ο Αστέρας Βουλιαγμένης φιλοξένησε δύο φορές τη συνάντηση των ισχυρών
Η είσοδος απαγορεύεται ρητά στους δημοσιογράφους, εκτός από μερικούς έμπιστους διευθυντές και ρεπόρτερ που προσκαλεί η ίδια η ομάδα στις συναντήσεις της. Κατά τα άλλα, τα ΜΜΕ αγνοούν εντελώς και τις διασκέψεις αυτές και το περιεχόμενο των συζητήσεών τους.
Όπως αναφέρει ο πρίγκιπας Μπέρνχαρντ της Ολλανδίας για την πρώτη διάσκεψη της ομάδας «δεν υπήρχε καμία απολύτως δημοσιότητα. Οι συμμετάσχοντες δεσμεύτηκαν να μην αναφέρουν δημόσια τι συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη».
Στην πραγματικότητα, η αιτία για την επιβαλλόμενη μυστικότητα δεν είναι τόσο για να διεξάγονται ελεύθερα και άφοβα οι συζητήσεις μεταξύ των μελών όσο για να αγνοεί η πλειοψηφία του κόσμου πλήρως τις σκέψεις και τις αποφάσεις τους, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα την παγκόσμια πολιτική και οικονομία.
Η βρετανική εφημερίδα Τimes περιέγραψε το 1977 τη διάσκεψη της Μπίλντερμπεργκ με τα εξής λόγια: «…μια κλίκα των πλουσιότερων, των οικονομικά και πολιτικά πιο ισχυρών προσωπικοτήτων της Δύσης, που συναντιούνται μυστικά για να σχεδιάσουν τα γεγονότα, τα οποία αργότερα θα παρουσιάσουν ότι συμβαίνουν δήθεν τυχαία…»
Στην Ελλάδα η συνάντηση φιλοξενήθηκε δύο φορές, στο ίδιο μέρος, στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Η πρώτη ήταν στο 1993 και η δεύτερη το 2009.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες