Στόχος της παγκόσμιας κυβερνοεπίθεσης με πάνω από 50.000 επιθέσεις σε 99 χώρες και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το πρωί του Σαββάτου το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό - ιό κρυπτογράφησης (ransomware).
Από ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαχειριστές πρόλαβαν να αναχαιτίσουν την κυβερνοεπίθεση και δεν διατυπώθηκε αίτημα για λύτρα από τους χάκερ.
Από ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαχειριστές πρόλαβαν να αναχαιτίσουν την κυβερνοεπίθεση και δεν διατυπώθηκε αίτημα για λύτρα από τους χάκερ.
Μάλιστα το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό στην οποία αναφέρονται τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι τις τελευταίες ώρες είναι σε εξέλιξη κρούσματα επίθεσης ιού σε υπολογιστές του ΑΠΘ.
Επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις η συμπεριφορά του ιού είναι κρυπτογράφηση αρχείων του υπολογιστή (ιός ransomware) που έχει μολυνθεί επισημαίνουμε άμεσα την αναγκαιότητα λήψης αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σας.
Για την προστασία του υπολογιστή σας βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει σήμερα το πρόγραμμα προστασίας από ιούς που χρησιμοποιείτε καθώς και το λειτουργικό του υπολογιστή σας. Αποσυνδέστε τις συσκευές λήψης αντιγράφων από τον υπολογιστή σας (usb stick, φορητούς δίσκους κλ) και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων που λάβατε από άγνωστους αποστολείς καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν τον ιό''.
Τι κάνει ο ισχυρός ιός
Το λογισμικό ransomware είναι ένας ισχυρός ιός που «παραλύει» τους υπολογιστές, καθώς κρυπτογραφεί αρχεία (βίντεο, φωτογραφίες, αρχεία word), τα οποία οι χρήστες δεν μπορούν να επανακτήσουν. Εξαπλώνεται εκμεταλλευόμενος κάποιο κενό ασφαλείας των Windows, σε όσους υπολογιστές δεν έχουν κάνει την τελευταία αναβάθμιση της Microsoft, που ήταν διαθέσιμη από τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το CNNi. Τον περασμένο μήνα, έγινε γνωστό, πως αυτό ήταν ένα εργαλείο κατασκοπίας της NSA.
Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία
Μόνο ένας μικρός αριθμός οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ επλήγη επειδή οι χάκερ φάνηκε πως άρχισαν την εκστρατεία τους βάζοντας στόχο οργανισμους στην Ευρώπη, δήλωσε ο Βικράμ Τακούρ, διευθυντής ερευνών στον κατασκευαστή λογισμικών ασφαλείας Symantec.
Μέχρι να στρέψουν την προσοχή τους στις ΗΠΑ, φίλτρα spam είχαν εντοπίσει τη νέα απειλή και επισήμαιναν ως κακόβουλα τα email με τον ιό ransomware, πρόσθεσε ο Τακούρ. Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ πως γνωρίζει τις αναφορές για τον ransomware, μοιράζεται πληροφορίες με εγχώριους και ξένους εταίρους και είναι έτοιμο να παράσχει τεχνική υποστήριξη.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica ήταν μεταξύ των κύριων στόχων στην Ισπανία, αν και ανακοίνωσε πως η επίθεση περιορίσθηκε σε μερικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές σ' ένα εσωτερικό δίκτυο και δεν επηρέασε πελάτες ή υπηρεσίες.
Οι Portugal Telecom και Telefonica Argentina ανακοίνωσαν επίσης πως έγιναν αμφότερες στόχοι.
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας ταυτοποίησαν τον ransomware ως μια νέα εκδοχή του «WannaCry» που έχει την ικανότητα να διαδίδεται αυτομάτως σε εκτεταμένα δίκτυα εκμεταλλευόμενος ένα γνωστό σφάλμα στο λειτουργικό σύστημα των Windows της Microsoft.
Οι χάκερς, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί για να αναλάβουν την ευθύνη για την επίθεση, είναι πιθανό να εκμεταλλεύθηκαν ένα κομμάτι από τον κώδικα της NSA γνωστό ως «Eternal Blue» που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα από μια ομάδα γνωστή ως Shadow Brokers, είπαν ερευνητές σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες κυβερνοασφάλειας.
«Είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου», δήλωσε ο Ριτς Μπέρτζερ, διευθυντής ερευνών απειλών στη Splunk, μία από τις εταιρείες που συνέδεσαν τον WannaCry με την NSA. Οι Shadow Brokers αποκάλυψαν το Eternal Blue στο πλαίσιο μιας σειράς εργαλείων χάκινγκ που είπαν πως ανήκουν στην αμερικανική μυστική υπηρεσία.
Βρετανία: Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο δράστης
Η βρετανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακόμη ποιος βρίσκεται πίσω από τη χθεσινή παγκόσμια κυβερνοεπίθεση που προκάλεσε αναστάτωση στο βρετανικό σύστημα υγείας, δήλωσε σήμερα η υπουργός Έσωτερικών Άμπερ Ραντ.
«Δεν είμαστε σε θέση να σας πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η δουλειά συνεχίζεται», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του BBC.
Η υπουργός πρόσθεσε πως το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας εργάζεται μαζί με την υπηρεσία υγείας της χώρας για να εξασφαλίσει ότι η επίθεση θα τεθεί υπό έλεγχο και θα περιοριστεί, ενώ η εθνική εγκληματολογική υπηρεσία συνεργάζεται μαζί τους για να βρει από πού προήλθε η επίθεση.
Η Ραντ δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει αν η επίθεση κατευθύνεται από κάποια ξένη κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες