Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Στο «κυνήγι» των επενδύσεων ο Τσίπρας στην Κίνα,μαζί με την μισή κυβέρνηση


Μετά το αίσιο τέλος της περιπέτειας με τη σύμβαση της Cosco η κυβερνητική αποστολή αναχωρεί το απόγευμα για το Πεκίνο με ένα αίσθημα βαθιάς… ανακούφισης

Με ένα αίσθημα βαθιάς… ανακούφισης μπαίνουν σήμερα τα μέλη της κυβερνητικής αποστολής, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το ταξίδι την Κίνα.

Το αίσιο τέλος της περιπέτειας με τη σύμβαση της Cosco, η οποία ψηφίστηκε κανονικά από τη Βουλή μετά τη θεαματική αναδίπλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Θεόδωρου Δρίτσα, αποκατέστησε την απαιτούμενη ηρεμία στις σχέσεις της Αθήνας με το Πεκίνο και έτσι η σημαντική επίσκεψη ξεκινά με αισιοδοξία για την επίτευξη του βασικού της στόχου: την προσέλκυση επενδύσεων.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο πολυήμερο ταξίδι του πρωθυπουργού και στις επαφές του με τους Κινέζους επίσημους, αλλά και στις συζητήσεις που θα έχουν οι υπουργοί με ομολόγους τους στο Πεκίνο, καθώς και σε εκείνες των επιχειρηματιών που μετέχουν στην αποστολή με ενδιαφερόμενους για παρουσία στην ελληνική οικονομία.

Η έμφαση για διμερείς συνεργασίες δίδεται σε τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, η παιδεία, ο πολιτισμός.

Η ελληνική αποστολή αναχωρεί σήμερα στις 17:00 το απόγευμα.

Το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

Σάββατο 2 Ιουλίου

09:00: Άφιξη στο Πεκίνο.

18:30: Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV.

20:00: Παράθεση δείπνου από τον πρωθυπουργό προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Κυριακή, 3 Ιουλίου

10:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Wanda Group.

11:45: Επίσκεψη στο τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI και συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της HUAWEI.

14:30: Επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Δευτέρα, 4 Ιουλίου

10:15: Συνάντηση με Κινέζους δημοσιογράφους.

15:40: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ.

16:30: Επίσημη τελετή υποδοχής.

16:45: Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ.

17:15: Διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών.

17:45: Υπογραφή διμερών συμφωνιών.

18:00: Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Τρίτη, 5 Ιουλίου

10:30: Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

15:45: Τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν.

16:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

18:00: Αναχώρηση από Πεκίνο προς Σαγκάη.

Τετάρτη, 6 Ιουλίου

8:45: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba.

9:30: Συνάντηση με τον πρόεδρο της COSCO.

10:30: Επίσκεψη στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

11:45: Συνάντηση με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ.

13:45: Επίσκεψη στο Μουσείο της Σαγκάης.

15:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες.

17:00: Αναχώρηση από Σαγκάη προς Αθήνα.

*(Στο πρόγραμμα αναφέρεται η τοπική ώρα. Η διαφορά ώρας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι 5 ώρες).

Αλέξης Τσίπρας: Ανάγκη για ευρωπαϊκό new deal

Στην ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου στην Ευρώπη, ώστε να αντικατασταθεί η λιτότητα με μία ατζέντα για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναφέρθηκε και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος αντιμετωπίζει την κρίση που δημιουργεί το Brexit σαν ευκαιρία, θα συνεχίσει να προβάλλει την ανάγκη για ένα «ευρωπαϊκό new deal». Θεωρεί ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι και ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να τεθεί στο τραπέζι το «πρότζεκτ της κοινωνικής Ευρώπης».

Προς τούτο φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση μίας συμμαχίας αφενός σε πολιτικό επίπεδο και αφετέρου σε γεωγραφικό. Στο πολιτικό επίπεδο ήδη χωρίς να εγκαταλείπει την αριστερά κάνει κινήσεις προσέγγισης με τη σοσιαλιστική πτέρυγα στην ΕΕ.

Ο κ. Τσίπρας στρέφεται στον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανταποκρίνεται, όπως έδειξαν και οι δηλώσεις του στην Echos όπου έκανε λόγο για την «αριστερά της διακυβέρνησης, που μέσα σε όλη την ποικιλομορφία της έχει καθήκον να συνενωθεί προκειμένου να μην δώσει χώρο στη δεξιά ή στην ακροδεξιά».

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τον ΣΥΡΙΖΑ και την εμπειρία της Ελλάδας σε αντιπαράθεση μάλιστα με τους Ποδέμος που θεωρούν ακόμη ότι είναι αριστερά της αμφισβήτησης, η οποία δεν θέτει ρεαλιστικά ζήτημα εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι υπάρχει το περιθώριο μίας ευρύτερης προσέγγισης της αριστεράς με τους σοσιαλιστές της Ευρώπης για την προώθηση της κοινωνικής ατζέντας απέναντι στις δυνάμεις της λιτότητας, αλλά στην ακροδεξιά που κινείται διασπαστικά για την ευρωπαϊκή ενότητα.

Στο γεωγραφικό πεδίο εκτιμά ότι υπάρχει η δυνατότητα σύμπλευσης με την Ιταλία και την Πορτογαλία, υπό την σκέπη της Γαλλίας και ενδεχομένως και με την Ισπανία. Η Γαλλία δεν έχει εγκαταλείψει την σκέψη για ηγεσία σε ένα μέτωπο του Νότου που μπορεί να προκύψει λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η αδιαλλαξία του Βερολίνου σε σχέση με την άτεγκτη εφαρμογή του δημοσιονομικού συμφώνου και του συμφώνου σταθερότητας.

Ήδη οι Βρυξέλλες αναγνώρισαν εξαίρεση στην τήρηση του ελλείμματος για την Γαλλία, η Ιταλία ζητά ευελιξία για να σώσει τις τράπεζές της και Πορτογαλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων. Βέβαια με την Ισπανία το θέμα είναι ότι τις εκλογές κέρδισε ο συντηρητικός Ραχόι ο οποίος είναι πάντα κοντά στην κυβέρνηση του Βερολίνου.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο κοντά με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Κόστα, η οποία όμως δεν είναι στην καλύτερη θέση, όπως την προειδοποίησε με τον γνωστό του τρόπο ο Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχουν οι συνθήκες, αν και μέχρι τώρα πέρα από γενικόλογες προτάσεις για την ανάγκη αλλαγή δεν έχει καταθέσει καμία συγκεκριμένη πρόταση για την Ευρώπη που οραματίζεται.
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες