Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Εισαγγελέας καλεί Λαγκάρντ και την στέλνει σε δίκη


Η εισαγγελία στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί συνέστησε την παραπομπή της Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ σε δίκη, για αμέλεια υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία.

Η εισαγγελία συνέστησε σήμερα να παραπεμφθεί σε δίκη στη
Γαλλία η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ με την κατηγορία της αμέλειας σε μια διαιτησία υπέρ του γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008, όταν η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομίας.

Αν το Εφετείο ακολουθήσει τη σύσταση αυτή στην απόφασή του που αναμένεται στις 22 Ιουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τον Δεκέμβριο, οι δικαστές του CJR είχαν αποφασίσει η Λαγκάρντ να δικαστεί με την κατηγορία της "αμέλειας", κάτι που δεν εμπόδισε το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να την επιλέξει, με την υποστήριξη της Γαλλίας, για μια δεύτερη θητεία, η οποία αρχίζει επισήμως την ερχόμενη εβδομάδα.
Αν πραγματοποιηθεί η δίκη, η Λαγκάρντ κινδυνεύει με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Η πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ότι επέτρεψε να γίνει μια διαιτησία ανάμεσα στον Μπερνάρ Ταπί και την πρώην δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν το δημόσιο να καταβάλει το 2008 στον επιχειρηματία 404 εκατ. ευρώ.

Ο Ταπί θεωρούσε πως είχε εξαπατηθεί από την τράπεζα όταν πούλησε την εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas το 1994. Αντί να απευθυνθεί στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Οικονομίας επέλεξε να καταφύγει σε μια ιδιωτική διαιτησία.

Η δικαιοσύνη ακύρωσε τη διαιτησία αυτή λόγω απάτης, μια απόφαση που επικυρώθηκε χθες από το Εφετείο.

Στην ποινική πτυχή της υπόθεσης αυτής, έξι πρόσωπα κατηγορούνται για απάτη από συμμορία και σφετερισμό κεφαλαίων ή συνέργεια, μεταξύ των οποίων ο Μπερνάρ Ταπί, ο δικηγόρος του, ο Μορίς Λαντούρν και ένας από τους τρεις διαιτητές, ο Πιέρ Εστού.

Οι δικηγόροι της Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμούν πως η απόφαση του CJR είναι πρόωρη καθώς, όπως επισημαίνουν, ουδείς μπορεί να κατηγορηθεί για αμέλεια όσο δεν έχουν εκδοθεί καταδίκες για την ίδια την κατάχρηση.

Η Λαγκάρντ ανέκαθεν υποστήριζε ότι ενήργησε "προς το συμφέρον του κράτους" και "με σεβασμό στο νόμο".

http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες