Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

«Σας ευχαριστώ όλους στην Ελλάδα. Περιμένω από την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει τον άντρα μου και να προστατεύσει την οικογένειά μου.

Ο Σπύρος χαμογελαστός ανάμεσα σε φίλους και συμφοιτητές του στα περίφημα πάρτι της Νομικής.
Ο Σπύρος χαμογελαστός ανάμεσα σε φίλους και συμφοιτητές του στα περίφημα πάρτι της Νομικής.
Μ' έχει "φάει" το άγχος όσο περιμένω τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απελευθερώσει τον σύζυγό μου Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, ο οποίος δεν δικάστηκε ποτέ. Είναι φυλακισμένος από τις 27 Ιουνίου». Δραματική έκκληση και προς τις ελληνικές αρχές απευθύνει η Οσάνα, σύζυγος του Σπύρου, η οποία μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» από άγνωστη τοποθεσία όπου βρίσκεται μαζί με τον γιο της. Ο Σπύρος πρόλαβε να φυγαδεύσει την οικογένειά του, τρεις ημέρες πριν τον συλλάβουν και τον πετάξουν σ' ένα κελί.
Η ζωή του Ελληνα πολίτη, με τις σπουδές στη Νομική Αθηνών, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το δικτατορικό καθεστώς του Μπουρούντι Αφρικής τον συνέλαβε όταν αρνήθηκε ως συνταγματάρχης της αστυνομίας να ανοίξει πυρ κατά διαδηλωτών. Εκτοτε, έχει υποστεί φρικτά βασανιστήρια και κρατείται παράνομα υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχει δικαστεί, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Ολα ξεκίνησαν όταν ο πρόεδρος της χώρας πραγματοποίησε πραξικόπημα. Το Μπουρούντι βυθίστηκε στο χάος και στους δρόμους ξεχύθηκαν χιλιάδες πολίτες για να διαδηλώσουν κατά του καθεστώτος, το οποίο απάντησε με πολιτικές διώξεις και δολοφονίες.
Ο Σπύρος έλαβε την εντολή να ανοίξει πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών και να καταστείλει βίαια τις εξεγέρσεις. Αψήφησε τις εντολές και έγινε μισητός εχθρός του καθεστώτος. Οταν συνελήφθη, δεν προέβαλε αντίσταση και είχε διώξει τη φρουρά του για να μην κινδυνέψουν. Στα κρατητήρια της προεδρικής αστυνομίας βασανίστηκε για δέκα ημέρες, αλλά δεν υπέκυψε.
Η αγκαλιά του τους χωρούσε όλους.
Η αγκαλιά του τους χωρούσε όλους.
Κάθε ώρα μετράειΕχουν περάσει 18 ημέρες που το «Εθνος» δημοσιοποίησε την υπόθεση του Σπύρου, ωστόσο οι ελληνικές αρχές κινούνται... νωχελικά και ας είναι καθοριστικό κάθε λεπτό που περνάει ο συμπολίτης μας στις φυλακές. Πλέον, τη φροντίδα της γυναίκας του Οσάνα και του γιου του, έχουν αναλάβει φίλοι και συγγενείς του Σπύρου. Η αγωνία της για την τύχη του άντρα της έχει «χτυπήσει» κόκκινο, ωστόσο στην τηλεφωνική μας συνομιλία σπεύδει να ευχαριστήσει όλους όσοι την έχουν βοηθήσει όλο αυτό τον καιρό, οι οποίοι ήταν και πάρα πολλοί.
Κίνημα για τον Σπύρο που κινδυνεύει με εκτέλεση
«Ενα τεράστιο ευχαριστώ για τη βοήθεια. Οι σκέψεις μου είναι και μαζί με τις χιλιάδες των ανθρώπων που βρίσκονται παράνομα φυλακισμένοι για πολλούς μήνες, μόνο και μόνο επειδή συμμετείχαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του παράνομου καθεστώτος του απερχόμενου προέδρου. Επίσης, η σκέψη μου πάει σε όλους τους πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες», λέει η Οσάνα, από την άλλη πλευρά της τηλεφωνικής γραμμής.
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες από τη χώρα της είναι άκρως ανησυχητικές καθώς οι εξοντώσεις των διαφωνούντων έχουν πάρει μορφή γενοκτονίας. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να σταματήσει τη νέα αυτή καταστροφή και τις παραβιάσεις των εγχώριων και διεθνών νόμων.
    Περιτριγυρισμένος από παιδιά στο Μπουρούντι.

Περιτριγυρισμένος από παιδιά στο Μπουρούντι.
Οι δικηγόροι του Σπύρου στα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, κλιμακώνουν τη διεθνή δικαστική παρέμβαση για την υπόθεση του συμπολίτη μας. Προσεχώς θα υποβάλουν προσφυγή ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στη Χάγη. Οπως αναφέρουν, το καθεστώς αρνείται τώρα τη δικαστική διερεύνηση, ενώ ο κλοιός έχει αρχίσει να σφίγγει γύρω από την αυθαιρεσία της παράνομης φυλάκισής του.
«Η απελευθέρωση του Σπύρου είναι θέμα τιμής για τις αξίες του οικουμενικού νομικού πολιτισμού. Αυτή πρέπει να είναι άμεση και χωρίς όρους. Επιβάλλεται η διεξαγωγή μιας Δίκαιης Δίκης με ανεξάρτητους και αντικειμενικούς δικαστές, κάτι που αυτή τη στιγμή διατηρούν δικαιολογημένους φόβους ότι μπορεί να του παρασχεθεί στη χώρα του», δηλώνουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι δικηγόροι του Σπύρου, χάρη στους οποίους φαίνεται πως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Από τη βάπτιση του μικρού του γιου, Μάρκου, ο οποίος σήμερα είναι 3,5 ετών.
Από τη βάπτιση του μικρού του γιου, Μάρκου, ο οποίος σήμερα είναι 3,5 ετών.
Η είδηση της παράνομης φυλάκισης του Σπύρου προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από συμφοιτητές του στη Νομική και φίλους του από την ΑΣΟΕΕ. Στα social media έχει δημιουργηθεί η σελίδα «FREE SPIROS RICHARD HAGABIMANA» η οποία αριθμεί χιλιάδες μέλη, ενώ συγκεντρώνονται υπογραφές στο Διαδίκτυο για την άμεση αποφυλάκισή του. Είναι οι φίλοι του, που αυτήν τη στιγμή κινούν Γη και Ουρανό για να σωθεί. Ανάμεσα στους φίλους και συμφοιτητές που έχουν κινητοποιηθεί είναι και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που τον γνώριζαν από την ΑΣΟΕΕ, όπου εργαζόταν ο Σπύρος στη βιβλιοθήκη.
Η επιστολήΗ ιστορία της ζωής του Σπύρου - Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα φαντάζει σαν ταινία. Ωστόσο, προκύπτει με ανάγλυφο τρόπο από την επιστολή που απέστειλαν στο «Εθνος της Κυριακής» και υπογράφουν πάνω από 170 φίλοι και συμφοιτητές του από τη Νομική και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
    Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα με τη γυναίκα του Οσάνα.

Ο Σπύρος Χαγκαμπιμάνα με τη γυναίκα του Οσάνα.
«Για όλους εμάς ο Σπύρος ήταν συμφοιτητής μας, συμμαθητής, φίλος, ένας εξαιρετικός χαρισματικός άνθρωπος με ακέραιο χαρακτήρα και ένα χαμόγελο για όλους. Εμείς γνωρίσαμε ένα γελαστό παιδί, που δεν σου άφηνε περιθώριο παρά να γίνεις φίλος του. Οι συμφοιτητές του στη Νομική το 1996 δεν γνωρίζαμε ότι ο Σπύρος ήταν πολιτικός πρόσφυγας, αξιωματικός του στρατού στη χώρα του που είχε έρθει να σπουδάσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, το γνώριζαν οι συμμαθητές του στη ΣΝΔ.
Ο Σπύρος εγκλωβίστηκε στην Ελλάδα μετά από ένα ακόμη πραξικόπημα που αναβίωσε τα μίση του φρικτού εμφυλίου μεταξύ Χούτου και Τούτσι, αλλά ως θετικός άνθρωπος αποφάσισε να αξιοποιήσει τον χρόνο του σπουδάζοντας νομικά και παράλληλα έπιασε δουλειά στη βιβλιοθήκη της ΑΣΟΕΕ. Και στη Νομική και στην ΑΣΟΕΕ, όπως νωρίτερα στη ΣΝΔ, έγινε αγαπητός σε όλους, από τους φοιτητές μέχρι τους καθηγητές, όλους τους άγγιξε, όλοι τον θυμούνται και αγωνιούν.
  Οι δικηγόροι του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.

Οι δικηγόροι του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.
Ο Σπύρος "εξόριστος" από τη χώρα του, ανέπτυξε δράση ανθρωπιστική, ευαισθητοποιώντας πρώτα εμάς τους συμφοιτητές του και στη συνέχεια χτύπησε κάθε δυνατή πόρτα στην Ελλάδα. Πέτυχε να φέρει πολλά παιδιά από το Μπουρούντι να σπουδάσουν στην Ελλάδα γιατί πίστευε ότι μόνον η παιδεία μπορεί να σβήσει τα φυλετικά μίση και ότι για να ανασυγκροτηθεί η χώρα του χρειαζόταν πρωτίστως πνευματικό κεφάλαιο. Ο Σπύρος αγάπησε την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα του, έμαθε και μιλά τα ελληνικά σαν μητρική γλώσσα, πήρε υπηκοότητα, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος και πριν από έναν χρόνο έφερε στην Ελλάδα και βάπτισε τον μικρό του γιο, τον Μάρκο, τώρα 3,5 ετών.
Οταν δόθηκε η ευκαιρία ο Σπύρος επέστρεψε στο Μπουρούντι για να συμβάλει στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας και την ανασυγκρότηση της χώρας, προσφέροντας όλο του το είναι και πάντα προσανατολισμένος στα παιδιά - στο Μπουρούντι είναι γνωστός για το σημαντικό κοινωνικό του έργο. Στο νέο δημοκρατικό Μπουρούντι έγινε αξιωματικός της Αστυνομίας, σταδιοδρόμησε, έκανε οικογένεια και έναν γιο.
Δεν μας εξέπληξε η στάση του, ο Σπύρος θα έκανε πάντα αυτό που υπαγόρευε η ηθική και η βαθιά χριστιανική του συνείδηση. Ο Σπύρος είναι ένας λαμπερός άνθρωπος, που αγγίζει όσους είναι γύρω του».
Μεταξύ των υπογραφόντων της επιστολής είναι οι: Ευθύμης Τσίγκας, δικηγόρος, αντιδήμαρχος Αμαρουσίου, Αννα Σηφάκη, creative director σε διαφημιστική εταιρεία, δημιουργός του Group FREE SPIROS Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Κώστας Κομπότης, συντάκτης του ψηφίσματος Call for release of Spiros Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, Γιώργος Παπανικολάου, δικηγόρος, δήμαρχος Γλυφάδας, Φερενίκη Παναγοπούλου, νομική ελέγκτρια στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και νονά του μικρού γιου του Σπύρου, Στέλιος Κουτνατζής, δικηγόρος, λέκτορας Νομικής στο ΔΠΘ, Δημήτρης Τσαραπατσάνης, λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Αγκαθα Καρρά, αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Δημήτρης Αναστασόπουλος, δικηγόρος, Φώτης Κωτσής, δικηγόρος, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος και συγγραφέας, Διονύσης Αρτεμάκης, αξιωματικός ΠΝ.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες